Újra nulláról ...
2016. december 17. írta: józanakaroklenni

Újra nulláról ...

Szia. 24 éves vagyok, lány, és 3 éve alkoholista. Sok korombeli fiatal küzd ezzel a problémával, akár úgy, hogy bevallja magának, akár úgy, hogy nem. Szeretnék nem inni. Kendőzetlenül, őszintén fogom leírni ennek a folyamatát. Azt is le fogom írni, ha sikerül, és azt is, ha nem. Igyekszem tisztább, valósabb képet adni az alkoholizmusról, mivel úgy tapasztalom, rengeteg tévképzet és sztereotípia él az emberekben ezzel kapcsolatban. Te pedig, ha szeretnéd, kövesd ezt.

Bevallom reggel nem voltam benne biztos, hogy ez a poszt valaha megírásra kerül, úgy szégyelltem magam.

De a posztjaim nyitányában megígértem, hogy írok arról is, ha nem sikerül, úgyhogy írni fogok róla, hogy tegnap este ittam.

4649303199_ede609cf6e_b.jpg

Egy munkahelyi happening miatt egy kollégának vásároltam egy elég drága bort, meg egyéb ajándékokat.

Bevallom őszintén, hogy amíg a lakásom magányában kettesben nem maradtam a borral, a fejemben sem fordult meg, hogy én azt majd megiszom, hiszen nem magamnak vettem.

Számtalanszor ajándékoztam már bort, nem gondoltam, hogy ez lesz a vesztem. Persze így utólag végiggondolva az azért volt könnyű, mert olyankor mindig vettem magamnak is :) 

Szóval, kettesben maradtunk, én a szobában dolgoztam, a bor meg a hűtőben vigyorgott, mikor elkezdett bennem magyarázni a kisördög, hogy tulajdonképpen én azt a bort marhára meginnám.

Kb fél órát küzdöttem magammal. Szaros fél órát bírtam.

Mire észbekaptam, a bor fele már hiányzott.

Persze elkapott a gépszíj, nem volt elég 1 üveg. Éjjelnappali, 2 sör, még 1 bor, aminek már csak a felét tudtam meginni.

Mikor nem tudtam már többet inni, mérgemben kiöntöttem a fél üveg bort, mintha az bármit javítana a tyúkszaros helyzetemen :)

Szóval itt vagyunk most.

Ami jó hír, hogy nem érzem, hogy összedőlt a világ, nincs vége a próbálkozásaimnak, nem érzem magam agyban „annyira” alkoholistának, mint ez előtt néhány hét kihagyás előtt, erősebbnek érzem magam, még ha tegnap el is gyengültem.

Most épp borzalmas ízű tatykógazdis citromos ice teát iszok, mert az volt itthon, és úgy éreztem innom kell „valamit” ami nem víz.

Bevallom, elég csalódott vagyok, mert jó rajt volt ez a néhány hét, nem néztem ki ennyit magamból, talán kicsit el is bíztam magam. 

De segítenek a ti történeteitek: a legtöbbötöknek nem az első, talán nem is a második nekifutásra sikerült, de végül sikerült.

Úgyhogy, előre arccal nulláról.

[Köszönöm az aggódó üzeneteket/kommenteket, nagyon jól esik, hogy kerestek, ha egy ideig nincs poszt. Megfogadtam, hogy nem is leszek ilyen lusta, és lesz legalább heti 2 poszt. Egyébként kezdem már érteni, miért hagyják abba a blogolást azok, akik a témában posztolnak. Vagy azért, mert nem merik bevallani, hogy újra isznak (nekem is átfutott a fejemen reggel), vagy mert kifogytak a témaötletekből, utóbbi nálam is játszik, de ráfekszem a témára :) ]

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanakaroklenni.blog.hu/api/trackback/id/tr7612054745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SZETO 2016.12.17. 23:39:55

Részvét, de ez nem a háború elvesztése csak egy csatájé, kitartást neked a továbbihoz :)

she_wolf 2016.12.18. 01:56:32

Állj fel!:)
Porold le magad, kösd be a bibis térded, az sem baj, ha pityeregsz kicsit, és taknyos leszel. Legközelebb pedig nézz a lábad elé, és óvatosabban lépkedj!:)
Ne fogadkozz, ne ígérj!
Szintén csak magamból kiindulva: ha esküdözik valaki hogy soha többet, vagy csak mértékkel, meg feléje sem néz... mind elszáll a francba, ha mégsem tudsz a kísértésnek ellenállni. És akkor nem elég, hogy magadban csalódsz, még annak a terhét is viselned kell, hogy másoknak tett ígéretet szegtél meg. Ki/mi fog megvígasztalni? Igen. A cefre:(
Én naponta benézek, és szerintem azok, akik átmentek már azon amin te, vagy alaposan benne vannak még a sűrűjében, nem azt fogják mondani, hogy: Na, ennyire voltál képes?!
Úgyhogy emiatt ne legyenek skrupulusaid. Helyesebben: ne emiatt legyenek!

Természetesen nem azt mondom, hogy legyints a történtekre, csak próbáld meg a helyén kezelni, levonni a tanulságot, és azt szem előtt tartva újra nekiveselkedni. Amíg komolyabb orvosszakmai segítség nélkül mennek a kihagyások, addig te irányítasz. Ezt lehetőleg ne engedd ki a kezedből. Nem tanács, de én például nem vennék/vinnék ajándékba alkoholt, pláne úgy, hogy még haza is viszem az odaajándékozás előtt;)

És hogy lökjek rajtad egy picit: azért nem feküdtem boncasztalra, hogy most leírhassam Neked, hogy pár napja immár a hetedik absztinens évemet kezdtem el;) Én most már csak az éveket számolom, Mikulástól Mikulásig:D
Hasonló jót neked is, az én alőzményeim nélkül!

(És ne azért írj, mert tettél egy fogadalmat, hanem azért, mert mondanivalód van.)

iamszendrei 2016.12.18. 11:30:51

Elismerésem, hogy ezt ilyen őszintén megírtad. :)
Egyébként tudok egy ilyen bloggerről, akit pár éve sokan követtek, és tényleg azért hagyta abba az írást, mert újra iszik, és szégyelli. Jó, hogy te megírtad, nincs ezen semmi szégyellnivaló.

Szerintem meg nagyon jó, ha megfogadod, hogy lesz heti 2 poszt. Pontosan az ilyen rendszerek bevezetése a kulcs, ez baromi fontos!
Igenis vezess be ilyen rendszereket az életedbe, mert addig vagy még önmagad amíg ezeket tartani tudod!
Az meg, hogy van-e mondanivalód? Becsülettel végigolvastam az összes posztod, szerintem bőven van még ott ahonnan ez jött! ;)

Ami az újra ivást illeti: sokszor voltam itt. Utálatos, de nem szabad ilyenkor azon gondolkodni kit mit szól.
Nem indulsz nulláról, mert az első pár héten - ami a legnehezebb talán - már túl voltál egyszer. Nem véletlenül csak ice teáztál tegnap - remélem nem lett a vége ivás a poszt megírása után,de ha igen, akkor sem vagy nullán.
Sok sikert, és kellemes ünnepeket neked is meg a kommentelőknek is ! ;)

józanakaroklenni 2016.12.18. 12:01:56

@she_wolf: Sosem esküdöztem, hogy soha többet nem iszom, de azt hiszem tényleg kicsit fejembe szállt az első pár hét sikere.
Hát az biztos, hogy egy darabig nem ajándékozok senkinek bort :)
De a legbrutálisabb az egészben, hogy teljesen komolyan mondom, hogy annyi eszem se volt, hogy átfusson a fejemen, hogy ebből baj lesz :(
Gratulálok a hetedik szülinaphoz! :) Legyen még sokszor 7 ;)

józanakaroklenni 2016.12.18. 12:16:13

@iamszendrei: Köszönöm
Lenne miről írni a témában, csak kezdek arra a szintre lépni ahol már általánosságokban beszéltem mindenről, velem nem történik annyi minden, hogy havi 1-2nél több poszt szülessen róla, amiről meg írnék (a témában) az nem mindig tűrne blogfestéket, meg megbojgatná egy - két "szakember" lelki világát.
De ez lehet nem is baj, pont a két héttel (vagy mikor) előtti beszélgetésünk jutott most eszembe, az már önmagában simán megérne 1 posztot. :)

Egyébként kaptam pár témaötletet privátban, úgyhogy nyomulunk előre. A rendszeresség tényleg fontos,amióta diétázom meg sportolok azóta érzem én is.
Persze @shewolf-nak is igaza van, addig kell írni, amíg nem erőltetett.

Ezt, hogy nem indulok nulláról már mástól is megkaptam privátban :)))) köszi.
Ha addig nem beszélnénk kellemes ünnepeket neked is !

Egyébként tegnap tényleg csak iceteáztam. Majd 11 körül "lefeküdtem aludni" = hajnali 2-ig nem tudtam elaludni, és elkezdtem a youtuben videókat nézni a témában (alkohol), találtam 1-2 nagyon érdekeset, majd berakom őket 1 külön posztba, titeket szerintem pont érdekelni fog

jeanvaljan52 2016.12.18. 14:47:39

@iamszendrei
Ahogy régen az értekezleteken mondták: csatlakozom az előttem szólóhoz. Ugyanúgy értékelem a helyzetet, mint iamszendrei.

@jozanakaroklenni
Köszönjük, hogy őszinte vagy hozzánk, hogy követhetünk, hogy pozitív érzelmeket ébresztesz bennünk a blogjaiddal.

Kedves Józan Akarok Lenni!
A problémád megoldásának alapja már megvolt, amikor a blogodat indítottad: józan akarok lenni! - vallottad. Ez volt az első eredmény. Majd most folytatódott ennek a megvalósítása: akkor nem is iszom. Mondtad és megtetted.
Megszületett a második eredmény is.
Megtapasztaltad, hogy lehetséges. Bizonyítva van, hogy le tudsz jönni az italról.

Ezt értékeld!
És semmi önvád.

Jómagam igen sokszor lengettem az ingát a befejeztem, azután újra elkezdtem között.
Igaz, végül meghoztam egy döntést, hogy ELÉG. Végleg, elég. És ez másfél évtizede működik.)
De előtte...

Az italozásom 33 évének első harmada úgy telt, hogy bár gyakran, de nem minden nap ittam. Általában az átlagot meghaladó mennyiségeket, de soha nem részegségig. Azután a szervezetem kezdett másként reagálni...

A második harmad arról szólt, hogy már alig volt piamentes napom. Sokszor már nap közben elkezdtem, s mindig kicsit többet.
Amúgy önálló vállalkozó voltam; egy botcsinálta Jockey Ewing, a Dallas sorozatból. Akinek a pia mérhetetlenül fontos. És sokszor már csak játszottam a józant.

Végül muszáj volt változtatnom, ha nem akartam, hogy a vállalkozásom is, meg a családi életem is tönkre menjen. A harmadik harmad már arról szólt, hogy 3 - 5 nap italozás, majd ugyanennyi nap szenvedés; ezt követően 15 - 20 nap szárazság és munka. Az elmaradt feladatok pótlása. Majd mindez, újra, elölről...

A 3 napos kurzus jellemzően péntek szombat vasárnap volt, majd következett a hétfő-kedd szenvedés. Szerdán esetleg már jól esett a rántott leves. (Mellesleg az egy találmány). Az 5 napos változat csütörtökön elkezdődött, és a hétfő is hozzá lett csapva. Mert nem sikerült a fékezési manőver. Büntetésül persze következett ugyanennyi szenvedés: Aloe vera, szauna, rántott leves, pácolt hal (ruszli), parizer, sok zuhanyozás...

A legnagyobb hülyeség azután az volt, hogy a két-három hetes száraz időszak után az újra elkezdtem a mélyrepülést. Csakhogy a fontossági sorrendben az alkohol akkor még (miért, miért sem) az első helyen volt, onnan nem mozdult, és diktált. És én elfogadtam ezt.

Mindaddig tartott ez, amíg fel nem tört bennem az inga megállításának elemi igénye. Elemi módon. Világosan, kristálytisztán.
És akkor abbahagytam. A ciklikusság lezárult, és a ciklus nem indult újra.

Mindezek után is csak azt tudom mondani, hogy nagyon könnyű volt nem újra kezdeni. Vagyis nem kezdeni újra. Meglepően könnyű. Ehhez csak a jó döntés hiányzott. Annak bevállalása, hogy nem fontos a pia. Nem kell.
A 3 - 5 napos szenvedések azok, nem mondom, rosszak voltak, a száraz időszakokban sem voltam igazán százas (bűntudat, miegymás), de a visszazuhanás mindig csak akkor kezdődött, ha lement az első korty. És bár próbáltam, de az első korty után már soha nem tudtam "kevésbé" feltölteni magamat, mint ami az én megszokott szintem volt. Jobban igen, kevésbé sose. Ahogyan a blogban is olvashatjuk:
"Mire észbekaptam, a bor fele már hiányzott.
Persze elkapott a gépszíj, nem volt elég 1 üveg. Éjjelnappali, 2 sör, még 1 bor" - ez tényleg így működik - "aminek már csak a felét tudtam meginni."

(Jól tetted, hogy a másik felét kiöntötted! Csinálni kell ilyen "hülyeségeket"!)

Szóval nem történt semmi szörnyű. Elsőként mindig önmagadnak bocsáss meg, ha valami nem tetszik. Hiszen alattomos egy jószág, ez a fránya alkohol. Ki jobban, ki kevésbé, de a Miatyánk két sorát mindannyian zsolozsmázhatjuk:
S ne vígy minket a kísértésbe,
De szabadíts meg a gonosztól...

Már régóta nem zavar, hogy a partnereim hozzák nekem - ilyenkor év végén leginkább - a márkás piákat, mert ezzel köszöntenek. A szekrényem néha igazi bárszekrény. Őszintén meg szoktam köszönni az ajándékokat, majd alkalmasint mindet tovább passzolom más partnereknek. Rég nem mondom senkinek, hogy ne hozz nekem italt, mert én nem iszom. Hiába mondanám, nem ér semmit. Az emberek nagy része annyira saját magával van elfoglalva, hogy meg sem hallják, mit mondasz.
Erre egyébként Neked is felhívnám, Kedves Blogíró, a becses figyelmedet. A világ közepe mindenkinek a saját lelkében van; kinek-kinek a sajátjában.
Most Te is csak magaddal törődj, a Te problémáddal, a Te életeddel, mert az a fontos.

Hagyd, hogy a folyamatok kifussanak. Ne görcsölj semmin. Bízzál magadban, és jó gazdája légy egy egyedi, megismételhetetlen és értékes teremtésnek.

(És ne feledd, hogy mit mondott Churchill: Az ember végül a józan ész alapján...)

she_wolf 2016.12.18. 20:11:28

@józanakaroklenni:
Köszönöm!:)
Ismerkedsz magaddal. Ez jó. Emlékszel: azzal kezdődött, hogy felismerted magadtól, hogy csábító a számodra az alkohol, és hogy kezdené átvenni az uralmat fölötted.
Most ott tartasz, hogy belátod a könnyelműséged: italt vettél valakinek, nem belegondolva, hogy talán nem jut el a címzetthez. Ezek az apró lépések, és ez a tanulási folyamat egyre közelebb visz ahhoz, hogy tudd, meddig mehetsz el. Te most még megteheted, hogy kísérletezgess, és feszegesd a határokat. Ki fogsz alakulni, erősen bízom benne. Benned.
Az alkohol kiiktatásával, étrend átformálásával, időd hasznos eltöltésével az emberek is egyre közelebb kerülnek hozzád, és a blogolást idővel átveszi a társas kapcsolati, egy tartalmas(abb) élet:)

Különbözőek vagyunk, egyben azért hasonlítunk itt mindannyian: nincs szükségünk a nemszeretem dolgokra. Hogy ezt ki-ki milyen módszerrel képes (képes-e?) hátrahagyni, egyéni beállítottság és aktuális állapot kérdése, ezért erre egységes válasz szerintem nincs.
És ahogy én is és @jeanvaljan52: (meg szerintem bárki hozzánk hasonló) írja is: önzőzni kell! Magadat, a Te egészségedet, testi-lelki jólétedet kell előnyben részesíteni most minden mással szemben.

És igen, ha csináltál egy kivételesen finomra sikerült kaját, ha a melóhelyeden jó/rossz hatás ér, írd meg -ha úgy gondolod!
Ez csak egy javaslat, de azt mondanám, hogy ne csak a piával kapcsolatban írj néha! Akár itt, akár máshol, más témában vagy eset kapcsán nyilvánulsz meg, az terelő hatású a számodra, és szerintem erre most még szükséged van. Hogy ne csak a pia körül zizegjenek a gondolataid!:)

pme 2016.12.18. 21:22:02

Kedves Józanakaroklenni!

Nincs semmi szégyellni valód. Ugyanis a közvélekedéssel ellentétben ahhoz hogy száraz maradj nem kell semmilyen _nagy_ döntést hoznod se most, se korábban. Viszont kell hoznod millió _pici_ döntést a hátralévő, remélhetőleg hosszú, életedben. És csak ritkán, de inkább sose hibázhatsz. Látszólag nem nehéz ez, hiszen csak nemet kell mondani az alkoholra. Mindenkinek. A barátaidnak is, szeretteidnek is, de legfőképp saját magadnak. Senki nem tud nem inni helyetted. Nemet pedig csak ott és akkor mondhatsz és kell is mondanod ha helyzet van, épp kinálják a piát. Úgyhogy légy résen a nap 24 órájában, mivel alkohollal tetszőleges helyen, helyzetben és pillanatban találkozhatsz. Fejleszd a helyzetfelismerésedet és tudatosan kerüld a csapdákat. Senkinek nem lehet olyan fontos az a pohár ital, mint amennyire káros Neked. Légy önző ha alkoholról van szó, és utasits vissza bárkit, bárhol. Ha szükséges akár légy bunkó. Itt nem kicsi dologról, hanem az életedről van szó. Senkinek nem teszel jót ha alkoholost iszol az egészségére és kárt sem okozol ha narancslével koccintasz. Tudom könnyű ezt mondani, de nehéz napi 24 órában betartani.
Gyerünk Jozanakroklenni, ne add fel! A józanság számodra most kezdődik!

Egy kibic.

Ja, és ne vigyél haza és ne is tarts otthon piát. Ha van otthon, akkor gyakorold a lemondást és _most rögtön_ vidd le a kuka mellé.

2016.12.19. 09:50:53

Sajnálom.... én most szabad hétvégés voltam csütörtök este már elkezdtem inni, pedog előtte 1 hétig semmi.... már akkor kaptam észbe amikor jöttem ki a munkahelyem közeli dohánybolt előtt tébláboltam a villamos megállóhoz értem majdnem akkor sarkon fordultam és berontottam a dohány boltba már csak 1 korty volt hátra a sörös dobozban amikor észhez tértem. Addigra már bevágtam két csavaros kiflit/féldekást/ürgét ki hogy ismeri, pedig nem szoktam töményezni.
Hazafele már bementem a spárba megvettem a szokasos legolcsobb vodkat es narancslevet illetve 6 sort es meg bort is. Reggel 8 fele.... delutan mar akkor kaptam eszbe amikor ehes lettrm es elindultam a lildbe. Hu de kiraly van valami bor 329 egy palack, ezt meglostoljuk. Persze a kajarrt mar a penztar sorbol rohantam vissza amkkot a szalagon volt 6 uveg bor.... (minden fajtabol egy feher voros rose edes fdledes szaraz stb...). Egy kilo kenyeret es egy csomag szalamit kaptam le a polctol.....
Csutortolon este filmeztem a vissza a jovobe elso reszet neztem.... ez a trilogia a gyerekkori kedvencem alarhanyszor megnezem mindig mocskos reszeg leszek..... valamiert egyszeruen ital nelkul el sem tudom kepzelni ezt a filmet.... pentekmen megnezzem a masodik reszt vegog vodkaztam a harmadik rezt szombaton meg unnelelten egy uveg beherovkaval amit ugyancsak lildbe vett kajabeszerzeskor vettem mert akcios volt de vettem unoqumot es red labelt is.... karacsonyra magamnak....
Kaptam a munkahelyemtol karacsonyra erzsebet ajandekutalvanyt sajnos van penzen es mar most tudom az unnnepek hogy fognak telni.... van benne par 12 oras nappali muszak azt kibirom meg egy fel napot kellene kevesebb piaval amikor anyamnal osszeul a csalad....
De mar nem is erdekel... most nem azt csinalom amit eddig az unnepekor mindig vegigszenvedtem nem iszok csaladdal voltam es nagyokat setaltam ha volt pasim akkor vele voltam
De most fogok inni. 24 este fogom a red labelt felnyitni es meginni mikozben megnezem a reszlessetek betoroket....
Meg maradt 37 ezrr ajandekutalvanyom gondolkodom milyen piaval lepjem meg magam amit amugy a netto 110ezerbol nem engedhetek meg magamnak.

2016.12.19. 09:58:52

@Kettős Billy: ja amugy aranyszabaly otthon nem tartunk piat ha nem akarunk inni...
Az is mond valamiz es akarhanyszor vettem barkinek is bort soha nem raktam be a hutobe.... a banatot erdekli makd lehuti maganak... berakod a hutobe mire atadod atmelegszik....
Ne is amitsd magad se es minket sem hogy azt veletlenul raktad be a hutobe... dorekt volt az magadnak tidat alatt amokor a polcrol leemelted a boltbol benned volt hogy inni kene.... ahhh kemyen ez most

józanakaroklenni 2016.12.19. 10:00:51

@Kettős Billy: Szerintem te most inkább feküdj le.

Kettős Billy (törölt) 2016.12.20. 08:00:08

@józanakaroklenni: Húúúhahúúú bocs..... rendszeresen netezek mostanában miután iszom. Régebben 3 dolog volt amit messzire elraktam, hogy menni keljen érte:
- slusszkulcs
- telefon
- laptop

Slusszkulcs érthető... volt amikor hulla részegen neki indultam, két utcával arébb találtam meg..... inkább eladtam.

Telefon: nehogy felhívjak, írjak valakinek.... érhető

Laptop... ugyancsak emiatt, bár itt részegen már sikerült fészbukozni, ezért töröltem onnan magam. De tegnap bekapcsoltam, hogy utalok a netbankon, és az ölembe maradt, a bor meg az ágy mellett volt.....

Még egyszer sajnálom.

Kettős Billy (törölt) 2016.12.20. 08:02:38

@Kettős Billy: Sajnos mostsnában egyre nagyobb ökörségeket csinálok ha iszom, míg régebben mindenre emlékeztem, ma már egy üveg bor után is filmszakadás sokszor.

józanakaroklenni 2016.12.20. 09:39:33

@Kettős Billy: Én nem haragszom, de óvatosan, én egy időben rendszeresen vásároltam részegen mindenféle baromságot. Mármint nem csak megrendeltem, hanem ki is fizettem bankkártyával... veszélyes :)

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2016.12.21. 01:09:07

Nem jó, de nem baj, ami történt, és egyetlen egyéni vagy csoportos terápiában sem az. A gond az ha valaki felszívódik, jelen esetben pedig nem ír.
Ahogy kivettem a sorokból, más már a viszony Mr. Alkohollal, távolabb kerültetek lélekben. És talán ez az, ami leginkább számít.

Kettős Billy (törölt) 2016.12.21. 14:49:47

@józanakaroklenni: Hú... erre nem is gondoltam..... én társ és szexkeresőn írtam rá olyan fazonokra, hogy ihaj.... meg felhívtam magamhoz őket.

józanakaroklenni 2016.12.26. 13:36:14

@Névtelen betelefonáló: Én is úgy érzem, hogy más a viszony.
Köszönöm :)

Engedd el! 2017.01.12. 20:32:10

Szia. A Csatát el, de a habárút nem fogod elveszíteni....Nincs más hátra mint előre :) Én 25 éves vagyok anno voltak olyan éveim hogy minden nap ittam és eléggé keményen, még nem is olyan rég is... De hidd el le lehet róla jönni. Nem könnyű. Azt hogy ne igyak még most se tudom megállni néha-néha de akkor is utálom magam, mert most már a mennyiséggel van bajom.
süti beállítások módosítása