Kommenttípusok, amiket ne is írjatok, mert rohadtul ki fogom moderálni
2016. december 19. írta: józanakaroklenni

Kommenttípusok, amiket ne is írjatok, mert rohadtul ki fogom moderálni

Ma reggel egy komment-értesítő e-mailre keltem, amit első dühömben azonnal ki is moderáltam. 

Aztán úgy döntöttem, hogy írok erről a dologról, mert a blog témájának kényessége miatt - nem csak miattam, hanem miattatok sem- lesz itt soha demokrácia kommentelés terén, és már jó néhány ilyen és ehhez hasonló komment érkezett, ráadásul nem is mindegyiknek én voltam a célpontja. 

moderation1.png

Ez a poszt nyilván nem a "rendszeres" követőimre vonatkozik, akik tudnak normálisan, kulturáltan kommentelni, hanem ilyen véletlenül idetévedő gyökerekre, mint az alábbi.

Szóval, a komment: 

"Nem vagy te alkoholista. Csak egy dagadt baszatlan buta picsa vagy. Majd ha megjön kicsit az eszed megtanulsz kultúráltan inni. Elindítalak az útón: az alkoholró lvaló leszokást holnap megtehetnéd, csak nincs hozzá elég akaratod."

Most, hogy emberünk elindított az "útón" másként látom én is az életem.

Szóval nem.

Még csak energiát se pazaroljatok ilyen kommentekre, mert nem fog kikerülni. Ez volt az első, és az utolsó is, ami kikerült.

Nem fog kikerülni, mert 

 

1, Ilyen stílusban akkor se kerülne ki, ha egyébként valami értelmeset írt volna 

2, Egyébként meg baromság amit ír.

 

Mielőtt valaki félreért: nem azzal van a baj, ha valaki kritizál. Ha visszanézitek a posztokat, főleg az első bejegyzéseknél azért kaptam hideget-meleget. De ezzel nincs is baj, amíg ez normálisan történik. A konstruktív kritika jó dolog, még reagálni is szoktam rá, de ezt a stílust nem.

Íme még néhány komment-típus, amit biztos, hogy ki fogok moderálni, ezért spóroljuk meg egymásnak a munkát: 

- "Ti nem vagytok alkoholisták, mert" ... Ezt egyébként darabig nem moderáltam, sőt, még beszélgetésbe is bonyolódtam vele. Egészen addig, míg végül kvázi meg nem győzték ezek a típusú kommentek az egyik rendszeresen ivó, magát alkoholistának tartó olvasómat arról, hogy ő tulajdonképpen nem is alkoholista, úgyhogy minden faja. Szerencsére azóta az illetővel sokat beszélgettem telefonon, és ő is belátta, hogy ad1 jobb félni, mint megijedni, ad2 aki azt gondolja magáról, hogy problémás az ivása, annak 10-ből 9.9x igaza van. 

- A testsúlyomon "vicceskedő" kommenteket sem fogom beengedni. Leírtam több ízben, hogy kövér vagyok, mert úgy gondolom, ez sok alkoholistát érint. Innentől kezdve fogjuk meg a hamuba sült pogit, meg a maci-csoportos tarisznyát, és ballagjunk el végre abból a rohadt óvodából. [kaptam viszont tőletek már nagyon jó tippeket, ötleteket a fogyáshoz, ezzel semmi gond nincs, ezeket köszönöm]

-  A srácot aki feszt a verseivel spammeli tele a blogot. - Szeretem a verseket, meg minden, de ezt ne itt. Csinálj magadnak saját blogot. Egyébként nagyon kitartó, mert minden alkalommal kimoderálom, mégis újra próbálkozik :)))

- Más kommentelőknek címzett személyeskedő, sértő kommenteket. Lehet, kell is vitatkozni, de  a Mónika show az RTL +-n megy. Nem lesz tőle nyugodtabb a napod, ha itt adod ki magadból a kultúrát, na meg tök felesleges is, mivel úgyis kimoderálom. Tudom, hogy nagyon kemény kommenthuszárok vagytok, úgyhogy javaslom Tibiatya, vagy a napiszar oldalát. 

- A "miért van előmoderáció" hisztizést. Csak olyankor van előmoderáció, amikor Indexen van a blog, és nagyon jót megy az adott poszt (értsd: sokan jönnek a blogra, ergó óhatatlanul is több a hülye, meg a troll). Olyankor viszont lesz előmoderáció ez után is, nemes egyszerűséggel azért, mert a téma (alkoholizmus) kényes természete miatt így döntöttem. Amint változik a dologhoz való kritikán aluli hozzáállás kishazánkban, itt és most megígérem, hogy nem lesz többet előmoderáció. 

 

Összefoglalva: 

Lehet engem kritizálni, sokszor rám is fér, de ez történjen már normális hangnemben, és konstruktívan. Felnőtt emberek vagyunk.

 

Lehet egymással vitatkozni, normális stílusban, nem pedig egymást sértegetve. 

 

Alapvetően minden tekintetben törekedjünk normális stílusra, mert a hülyeség egyikünket sem visz előre. Provokálni is kár, mert nem fogok belemenni a játékba, tök felesleges. 

 

Ha úgy érzed, a felesleges energiáidat, feszültségedet idióta kommentekben való pattogásban kívánod kiadni magadból, írj rám privátban. Karácsony van, segítek.

Szívesen veszek neked egy ilyet: 

http://boldogkaracsonyt.hu/termek/flikker/

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanakaroklenni.blog.hu/api/trackback/id/tr1612057351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iamszendrei 2016.12.19. 11:27:00

Az az igazsag, hogy a te ebbe tett energiad is felesleges, mert hulyek mindig lesznek. Most meg tudod kontrollalni mert nem vagyunk annyian, de szokd a gondolatot, hogy egyszer el kell ezt engedned.

Ami a nem vagytok ti alkoholistakat illeti, en azt nem moderalnam azonnal, csak ha nehany komment utan is koti az ebet a karohoz. A tobbivel egyet ertek!

józanakaroklenni 2016.12.19. 11:35:04

@iamszendrei: Én leszek a legboldogabb, ha annyian leszünk, hogy már nem tudom moderálni a hülyeséget, de addig is amíg csak lehet maradjon meg ez a normális, értelmes közeg.

iamszendrei 2016.12.19. 11:40:09

@józanakaroklenni: Lehet visszasirod majd ezeket a bekeidoket mondjuk 1000 kovetonel :D

józanakaroklenni 2016.12.19. 11:41:44

@iamszendrei: Biztos, de az meg más miatt lesz jó :)

kovacsbelane 2016.12.19. 13:08:50

Én egyiket se moderálnám, szerintem egy jó blogban minden vélemény megfér (kivéve a nagyon off, a személyeskedés és a spam), de te tudod, te vagy a gazda.

Én azért utálom az előmoderációt, mert ellehetetleníti a rendes kommunikációt, ráadásul torzít is, főleg, ha bizonyos véleményt képviselőket nem engedsz be.

józanakaroklenni 2016.12.19. 13:12:24

@kovacsbelane: személyeskedés, és spam is van az általam felsoroltakban :)
egyetlen egy pontot soroltam fel, ami nem off, csak az én döntésem, hogy nem fogom beengedni ("nem vagytok ti alkoholisták")

Egyet értek abban, hogy ellehetetleníti a kommunikációt, látod most nincs előmoderáció. De mikor jól megy egy cikk az indexen 10-20.000 , vagy még több ember szabadul egyszerre a blogra, ott azért már sok hülyeség (személyeskedés főleg) születik.

szakallastroll 2016.12.19. 13:18:35

Szintén zenész, hogy csöndben követtelek eddig, mivel outsider lennék. De nagyon jól írsz, öröm olvasni, és öröm látni azt is, hogy jó irányba haladsz.
Én sem szeretem az előmoderációt, de ezen blog esetében teljesen megérteném azt is, ha folyton alkalmaznád. Az indexes köztes megoldás teljesen korrekt szerintem.
A hülyeséget szerintem se engedd be, amennyire olvasom ritka intelligens céltudatos GONDOLKODÓ közösség gyűlt itt össze, ami Magyarországon ritkaság számba megy. Tartsd ezt meg, míg erőd engedi.
Sok erőt, kitartást, cefrementes ünnepeket!
Egy "rajongód"

kovacsbelane 2016.12.19. 13:20:15

@józanakaroklenni: Én egyszer-kétszer az eperhab című blogban próbáltam megfogalmazni az ellenvéleményem az általuk propagált és meglehetősen egyoldalúan prezentált hormonális fogamzásgátlás iránt, de nem engedték be egyiket sem. Pedig kulturált hozzászólások voltak.
Szóval én ezért nem szeretem az ilyet.
Persze azt is értem, hogy jó bloggazdaként mederben kell tartani a hozzászólásokat, pláne hogy te az a reagálós fajta vagy.

józanakaroklenni 2016.12.19. 13:21:03

@szakallastroll: Köszönöm! :) Kellemes ünnepeket neked is!

józanakaroklenni 2016.12.19. 13:24:49

@kovacsbelane: Nyugodtan fogalmazz meg ellenvéleményt, vagy kritikát bármivel kapcsolatban amit írok, nem lesz kimoderálva - beengedésről sincs szó, miután most sincs előmoderáció.
Ha leírod, hogy nem értesz egyet azzal amit mondok, xyz okból, nem lesz kimoderálva, beszélünk róla, a végén talán még közös nevezőre is jutunk, ha nem, az se baj.
Aki viszont ilyen és hasonló baromságokat ír, hogy te "dagadt baszatlan buta picsa" - idéztem - mint a fenti példa, azt engedtessék meg, hogy kimoderáljam, és ki is fogom, mert teljesen felesleges.

she_wolf 2016.12.19. 14:07:39

Gratulálok!
Ahhoz gratulálok, hogy így irányítasz. Hogy nem arról szól ez az egész, hogy "aki bántani merészeli a hamvas lelkem, azt megfeszítem", hanem hogy nem engedsz teret egy személyeskedésbe menő és a trágárságig fokozódó kommentháborúnak.
Ez jó.
Máshol is megfigyeltem, hogyha címlapos a poszt, akkor gyűlnek a karámba a megmondó emberek, akik azt se tudják gyakran, hogy mit is akarnak úgy, de úúúgy megmondani:(

Se annak nincs értelme, hogy a poszt íróját minősítgessék alpári módon, se annak, hogy nézetkülönbségek okán kommentelők essenek egymásnak.
Maga a téma (az alkoholizmus megítélése és minden, ami ezzel kapcsolatos) is megosztó, még a sorstársak között is. Mégis kulturált párbeszéd keretében zajlanak ezek a beszélgetések, és addig jó, amíg ez így tud létezni.
Szerintem:)

Kettős Billy (törölt) 2016.12.20. 08:54:07

Ez teljesen hasztalan... sőt parázs a tűzre, de ne legyen igazam :(

SZETO 2016.12.21. 00:40:41

Hát vannak parasztok :/ de azér amúgy a hülyeség az néha visz előre, főleg ha programozásról van szó :D

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2016.12.21. 01:15:37

Hülyék mindig lesznek, és olyanoknis, akik direkt nem értik. Mint gyakorló blogger mondom, moderálj bátran. Ez egyfajta magán sajtótermék, nem kell sem.objektívnek sem.közszolgálatinak lenned.
Egy dologra térnék még ki. A külső nem minden, és nem mindenki a topmodell-alkatú csajokat keresi. Nem igénytelenségből meg bétaságból, hanem mert ha úgy tetszik, nincs mindenkinek tömegízlése. Nem bántásból írom, hiszen a vékonyakat pl folyton betegnek hiszik, de a külsődre vonatkozó beszólásokat ne is tűrd el. Azért akik a kommenteket írják se mr. Tökélyek ám...

KK69 2017.01.16. 07:08:08

Annak nagyon örülök, hogy moderálsz, és megvédesz minket ezeknek az olvasásától. Mert nem építenek, csak rombolnak, és csak egyszerűen elszomorítanak. Azt viszont annál jobban sajnálom, hogy neked el kell ezeket olvasnod. Még ha talán nem is végig. Hidd el, ha tehetnénk, mi kimoderálnánk ezeket előled... :)

józanakaroklenni 2017.01.16. 19:36:49

@KK69: Aranyos vagy, de őszintén mondom, hogy engem ilyennel nem lehet megbántani :) Akinek felnőtt emberként ennyire telik, az még nálam is nagyobb gondban van :D
süti beállítások módosítása