6 jel arra, hogy problémás az alkoholfogyasztásod
2019. július 18. írta: józanakaroklenni

6 jel arra, hogy problémás az alkoholfogyasztásod

Szia, a nevem Betti. 27 éves vagyok, és 6 éve alkoholista. A függőségem minden momentumát, őszintén, kendőzetlenül követheted itt a blogon, a sikereket, és a kudarcokat is.. A blogot három okból írom: 1, Nekem tényleg segít az írás. 2, A visszajelzések alapján nektek is 3, Borzalmas tévképzetek, sztereotípiák, hülyeségek vannak az emberek fejében az alkoholizmusról. Ha ezeknek legalább egy részét eloszlathatom ezzel a bloggal, már megérte billentyűt ragadnom. 

688870de09f11b3ed2beb64f6a910bd4_signs_of_drinking_problem-1024-c-90.jpg

Ha most megkérdeznék 100 embert, hogy mi jut az eszébe, ha azt mondom, hogy "alkoholista", teljesen biztos vagyok benne, hogy nagyon nagy részük hasonlókat válaszolna: 

- Aki sokat iszik 

- Aki minden reggel egy felessel kezdi a napot.

- Akinek már vörös, puffadt az arca, és az árokban fetreng

- Akinek már remeg a keze pia nélkül 

- Aki nem bír az életben funkcionálni pia nélkül, ezért kirúgják / kilakoltatják, majd az utcára kerül. 

 

Nem kérdeztem meg 100 embert (de lehet, hogy meg fogom tenni) , viszont ezek a leggyakoribb válaszok, amiket látni szoktam erre a kérdésre. 

A helyzet az, hogy önmagában egyik sem állja meg a helyét.

Hiszen az, hogy mennyi alkoholt tudsz meginni, mire eléred a kívánt hatást 1000 tényezőtől függ.

Akinek már korán reggel kell egy feles, hogy emberre igya magát, az bizony már nagyon súlyos alkoholista.

És elfelejtjük, hogy sok alkoholista hosszú, hosszú évekig képes funkcionálni az életben. Egészen véletlenül így is hívják őket. Funkcionális alkoholista.

 

Akkor tehát milyen jelekre érdemes figyelned, ha nem akarsz eljutni az árokban fetrengős kézremegős storyhoz? Mert bizony az alkoholproblémák jóval ez előtt kezdődnek, és NEM KELL, hogy eljuss odáig. Mutatok pár ilyen intő jelet. 

 

1, Magyarázod a bizonyítványod

Meg sem tudom számolni, hogy a blog 3 éves létezése alatt hány olyan kommentet kaptam, amelyben valaki csak azért is megmagyarázza nekem, hogy hát ő amúgy rendszeresen iszik, de ő kurvára nem alkoholista. Mert ő csak drága, minőségi bort iszik. Mert ő csak a vacsorához iszik. Mert ő csak a stresszt vezeti le. Mert a magyar ember iszik, ez a kultúránk része. Persze. Meg még öreganyám is a kultúránk része. :) 

Talán maga a szó, hogy "alkoholista" nem jó, mert a kocsmában reggel 6-től lézengő bácsikákat azonosítjuk vele. Akkor vezessünk be egy új fogalmat: problémás ivás. 

Mert a problémás ivás valójában az előszobája mindannak, amit te alkoholizmusként definiálsz. 

És azzal, hogy megpróbálod (egyébként saját magadnak) megmagyarázni, hogy aki drága bort iszik, az nem alkoholista, igazából semmi mást nem csinálsz, csak kisgyerek módjára toporzékolsz abban a bizonyos előszobában. 

 

2, Eszközként használod az alkoholt. 

Amikor az egységsugarú "énnemvagyokalkoholista" egyén azt mondja, hogy ő csak azért iszik, hogy tudjon aludni, hogy ne stresszeljen, hogy boldog legyen, hogy túl legyen egy szakításon, hogy feldolgozzon egy traumát, akkor az alkoholt eszközként használja. 

Hiszen el kell, el lehet aludni alkohol nélkül. Ha nem sikerül, akkor annak valami lelki / egészségügyi oka van, és azt ki kell vizsgálni. Nem alkohollal, hanem orvossal/terapeutával. 

És ez mindenre  igaz, amit most felsoroltam. Tisztában vagyok vele, hogy történnek időnként dolgok az ember életében, amit nehéz feldolgozni, de alkohollal tompítani a fájdalmat, és nem foglalkozni vele semmiképpen nem megoldás. 

A strucc is éhen hal egy idő után, ha sosem veszi ki a fejét a homokból. 

 

3, Nem tudod megállni 

Érintettként is vallom, hogy az égvilágon semmi gond nincs azzal, ha valaki megiszik pár sört a barátaival szombat este. A gond azzal van, hogy én például nem tudnék ott megállni. Soha nem is tudtam. 

Sosem fogom elfelejteni milyen furcsán néztek rám a barátaim, amikor én már az ötödik kört ittam, miközben ők nyugisan szopogatták a második pohárral, és beszélgettek. 

Emlékszem, hogyan kerültem eleinte agyvérzésközeli állapotba attól, hogy ők miért isznak ilyen lassan. "Most ciki, ha én kérek még egy kört egyedül?". Persze, hogy ciki volt.

Ezért kezdtem el egyedül inni. Ott nem nézett rám senki furcsán. És itt indultam el a lejtőn. 

Ha te is azt veszed észre magadon, hogy ha már elkezdtél inni, akkor egész egyszerűen KELL egy bizonyos mennyiség, különben rohadt frusztrált leszel, kezdj el gondolkodni. 

 

4, Ideges leszel, ha valaki szembesít

És még csak nem is magáért a tényért leszel ideges, hogy túl sokat iszol, hiszen ha a szívedre teszed a kezed, valószínűleg ezt már magadtól is nagyon jól tudtad. Nem. Te azért lettél rohadt ideges, mert mások ezzel szembesíteni mertek. Mert feltűnt nekik. Mert nem hagyták szó nélkül. Mert beleszólnak. Mert szeretnék jobban tudni nálad. Holott valószínűleg csak segíteni akartak. 

És még csak nem is hibáztatlak, ha ezen a ponton ezt nem tudod elfogadni, mert én sem tudtam.

Segítséget kérni éppen annyira nehéz, mint beismerni magát a tényt, hogy segítségre szorulunk. Sőt, talán még nehezebb is. Az a felismerés pedig, hogy a problémám, amit én eddig jól eltitkoltam (legalábbis azt hittem) annyira feltűnő, hogy mások is látják.... Én speciel nem csak magamat szégyelltem, hanem azt hiszem azokra is mérges lettem, akik próbáltak figyelmeztetni.

De el fogsz jutni - mint ahogy én is eljutottam - arra a pontra, amikor képes leszel elfogadni (és felismerni) a segítséget, és ez így van jól. 

 

5, Rejtegeted, hogy iszol 

Ahogy már mondtam, egy idő után kezd nagyon kellemetlenné válni az attól való félelem, hogy vajon mások mit gondolnak, ha én kérek még egy kört. 

Na és, ha egyedül iszom? Üveget bumm a szekrénybe/ágy alá/karácsonyfa mögé, akárhová, nehogy valaki meglássa. 

A szemetet hajnalban visszük le, mert a szomszéd néni térfigyelő kamerásat játszik nap közben az erkélyen. 

Nem megyünk folyamatosan ugyanabba a boltba, mer nehogymááá még itt a boltos azt hiszi, hogy én alkoholista vagyok. 

Ismerős? 

Ha igen, akkor bizony gond van :) 

 

6, Az alkohol egyre előrébb kerül a fontossági sorrendedben

Mondtál már nemet olyan programra, amiről előre tudtad, hogy ott majd nem lesz lehetőséged inni? 

Utasítottál már el meghívást azért, mert nem volt kedved kimozdulni, s helyette inkább otthon maradtál inni? 

Kérted már a párod, hogy ma este ne jöjjön át, mert te nyugisan akartál egyedül iszogatni? 

Mondtál már le családi eseményt, mert tudtad, hogy anyád úgyis csak rosszallóan néz, hogy ne igyál már annyit? 

 

Ha ezek bármelyikére igennel válaszoltál, akkor tudd, hogy az alkohol folyamatosan mászik felfelé azon a listán, amin a számodra fontos dolgok szerepelnek. 

Egészen addig, amíg végül majd telibe leszarod, hogy ki mit csinál, ki mit akar tőled, csak egy dolog fog érdekelni: mindenki hagyjon téged békén, nyugodtan inni. 

Nem fogod észrevenni, ahogy az emberek szépen lassan ráunnak arra, hogy segíteni próbáljanak neked.

Nem fogod észrevenni, mennyi embert megbántasz.

Nem, hogy nem fogod észrevenni, de nem is fog érdekelni. 

 

Nem fog érdekelni, hogy holnap reggel 8-tól munka van. Nem fog érdekelni, hogy ki kéne magad pihenni. Nem fog érdekelni, hogy mi lesz a következménye annak, ha kinyitod azt az üveg bort. Mire egyáltalán belegondolnál a következményekbe, már rég nyitva lesz az a bor. És már félig üres lesz. 

 

Ami neked csak pár sör, hogy ne stresszelj, csak minőségi bor, csak társaságban elfogyasztott töménytelen mennyiség, az hamarosan egy olyan pillanat lesz az életedben, ahová nagyon szeretnél visszamenni.

Azért szeretnél visszamenni, hogy elrúgd saját magad a holdig. 

Mert ha ott, akkor nem magyaráztál volna be olyan hülyeségeket magadnak, mint, hogy aki minőségi bort iszik, az nem alkoholista, akkor talán sok minden máshogy alakult volna. 

 

És talán ez az egyik legfontosabb dolog, amit meg lehet tenni, ha alkoholistákon akarunk segíteni. Az, hogy edukálunk. Edukáljuk a családot, a laikusokat, és persze magukat az alkoholistákat. 

Mert ha már csak egy ember ennek a posztnak a hatására rájön, hogy tényleg alkoholproblémái vannak, és holnap segítséget kér.... Akkor én már őszintén nem is szeretnék visszamenni az időben, hogy elrúgjam magam a holdig. 

 

További cikkekért itt tudsz követni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanakaroklenni.blog.hu/api/trackback/id/tr5714969652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2019.07.19. 14:42:56

"Kérted már a párod, hogy ma este ne jöjjön át, mert te nyugisan akartál egyedül iszogatni? "

Ha lenne párom nem kellene iszogatnom.
Ha lenne valami ami jobb az életben mint az ivás akkor azt csinálnám-csinálnánk csak hát jó sokat rájövünk hogy nincsen.

józanakaroklenni 2019.07.19. 14:46:23

@Köldök_szösz: "Ha lenne párom nem kellene iszogatnom."

Ez egyébként valószínűleg nem teljesen igaz (nem személyeskedni akarok, hiszen nem ismerlek, csak sanszosnak tartom, hogy ennél mélyebben gyökerezik az, hogy nem találsz semmit, ami jobb, mint az ivás), de azért visszakérdezek:
Mikor tettél utoljára azért, hogy legyen párod, vagy bármi, ami jobb az életben, mint az ivás?

Zabalint 2019.07.19. 15:08:16

2. Épp a nem alkoholista az, aki eszközként használja, hiszen pl. társaságban issza, ahol az alkohol csak az eszköz. Ha a cél lenne, épp akkor lenne alkoholista. Az alkoholistáknál csak ürügy az, hogy eszköz.

3. Nos, ez élesen szemben áll azzal, amit múltkor írtál, mert ez alapján te soha nem élvezted a sörözést magát, csak alkoholizálni szerettél. Ezért írtam az alkoholmentes sört.

Zabalint 2019.07.19. 15:11:58

"Akinek már korán reggel kell egy feles, hogy emberre igya magát, az bizony már nagyon súlyos alkoholista."

Vannak emberek, akik egész életüket leélik úgy, hogy pálinkás jóreggelttel indítanak, de napközben egyáltalán nem isznak. Meg vannak akik ezzel indulnak el a lejtőn. Ez nem fokozat, hanem más kultúra, te gondolom irodába jártál dolgozni, ezek az emberek meg fizikai munkások.

józanakaroklenni 2019.07.19. 15:32:24

@Zabalint:

2 - Ezek szerint nem érted, hogy mire gondoltam, amikor azt írtam, hogy eszközként használja az alkoholt. Fertőtlenítésre is használnak alkoholt, amitől nyilván nem lesz senki alkoholista.... És ha elolvastad amit írtam, akkor viszontláthatod azt is, amit te mondasz, hiszen épp azt mondom én is, hogy nem alkohollal kell elaludni, hanem ha semmiképpen nem megy, akkor ki kell vizsgálni, miért nem. Orvoshoz, terapeutához fordulni, stb.

3- Én azt írtam, hogy számomra nincs 1 pohár sör, valószínűleg 10 év múlva sem lesz, mert abból nekem berúgás lenne. Ez hogyan áll szöges ellentétben azzal, amit írtam?

pálinkás jóreggelt: a dédimamám minden reggel egy pálinkával kezdte a napot. 99 évig élt, soha szerintem még influenzás sem volt. De nem olvasol pontosan, csak kiszedsz egy részletet a mondatból, és arra reagálsz. Ezt írtam: "kell egy feles, hogy emberre igya magát"

A dédimnek nem volt szüksége feles pálinkára ahhoz, hogy egyáltalán létezni tudjon, egy idült alkoholistának pedig arra kell. A dédim nagyon nyugodtan elindult volna a pálesz nélkül is, ha épp pl nincs otthon. Biztosan volt is ilyen. Ettől egyébként még nem tartom normálisnak a jelenséget, de ez már csak az én véleményem.

Ismerek olyan embert, aki minden este megiszik fél deci vörösbort. Egy korttyal sem többet. Makk egészséges.

Tök másról beszélsz, mint amiről itt valójában szó van.

Én azokról az emberekről beszélek, akik már olyan mélyen vannak az alkoholizmusukban, hogy kell nekik egy feles, hogy egyáltalán meg tudjanak fogni valamit, mert különben annyira remeg a kezük.

mojoking77 2019.07.19. 15:58:46

Szia, kosz a postot elolvastam. 42 vagyok, 16 eves korom ota fordul elo neha, hogy alkoholt fogyasztok. Az elso pontot veretes f@#$sagnak tartom, pont azert, amiert te leirtad. Nem lehet vitatkozni vele, mert minden egyes ellenervet meg lehet foditani az ive szerint (es ettol emg nem valos az alap hipotezis). A tobbivel kapcsolatban orommel allapitom meg, hogy huszonhat eve egyik sem igaz egyaltalan ram. Kijelenthetem, hogy nem vagyok alkoholista, vagy azert meg legyen egy kis gyomorgorcsom, mert tudom, hogy ha az esemenyek ugy hozzak, nem leszek kimondottan seggreszeg ket uveg bor, vagy egy 0.5l-es whiskey elfogyasztasa utan? :)

Zabalint 2019.07.19. 16:41:59

@józanakaroklenni:
2. De, nagyon jól értettem mit írtál, csak pont nem ez az eszközként használat, ez csak egy ürügy az ivásra. Ha valaki

3. Az előző cikked alatt azt írtad, hogy jól esne nyáron meginnod egy sört, de nem teheted, mert visszaesnél, nem állnál meg egy sörnél. Most meg leírtad, hogy megittál 5-öt, amíg más 1-et. Te nem a sört innád meg szívesen, hanem az alkoholt.

"Én azokról az emberekről beszélek, akik már olyan mélyen vannak az alkoholizmusukban, hogy kell nekik egy feles, hogy egyáltalán meg tudjanak fogni valamit, mert különben annyira remeg a kezük."

De honnan tudod, hogy a dédidnek nem remegett volna? Pár éve futott a médiában annak az orvosnak a kijelentése, aki szerint a kórházba került betegek jelentős része azért lesz rosszul az első napokban, mert rendszeresen kis mennyiségű alkoholt fogyasztanak, ott meg nem ihatnak, és ekkor előjönnek az elvonási tűnetek. Ezek az emberek bizony alkoholisták, mert akinek már elvonási tünetei vannak az az, de ez nem azt jelenti, hogy valaha eljutnak, eljutottak volna oda, hogy kontrollálatlanul igyanak, az alkoholizmusnak sokféle fajtája van.

ABC Jozsi 2019.07.19. 16:55:06

A multkorihoz is írtam, és látom már mi a probléma nálad, hát ez:

"Én azt írtam, hogy számomra nincs 1 pohár sör, valószínűleg 10 év múlva sem lesz, mert abból nekem berúgás lenne. " - Ez gond, valóban, nincs iváskultúrád és önuralmad.

Amikor hazajön a melós és ciccent 3-4 sört, megissza, megnézi a focit, és nem iszik többet, és 10 órára már nincs is benne semmi és lefekszik szépen aludni, ez szerintem belefér. Pont hétvégén nem iszik, mert vezet, csinál programot a családnak, ahogy önnep napokon sem, mert akkor is végre szabad, és csinálhat programokat.
30 éve csinálom már ezt, 1x sem voltam berúgva, és az meg egyáltalán nem érdekel, ki minek nevez.

Mondjuk a cigit is leraktam egyik napról a másikra, de csak azért mert zavarta a páromat. Jellem kell hozzá..

józanakaroklenni 2019.07.19. 17:08:07

@ABC Jozsi: Többen leírták már az előző posztnál is, hogy miért áltatod magad. De csak idemásolom az előző kommentet, hogy bárki láthassa miről beszélek, micsoda kontraszt van (főleg a boldogságos részt ajánlom figyelmedbe kedves Józsi)

"Aki szocialis alkoholista, tehat, ledolgozza a 8-12 orajat, hazajon es minden nap felhajt 3-5 sort, az szamomra nem alkoholista.. A sor meg nem is ital.
Hanem kihasznalja az egyeduli lehetoseget, hogy boldogabb es a lenyeg, kipihentebb is legyen a napi szar utan..."

Zabalint 2019.07.19. 17:09:39

@ABC Jozsi:
Azért a helyedben elmennék megvizsgáltatni a májamat, a napi 3-4 sör az lassan, de biztosan leépíti.

józanakaroklenni 2019.07.19. 17:10:20

@ABC Jozsi: Tehát az előző kommentemet folytatva, csak véletlenül elküldtem: te magad írod, hogy az alkohol az egyetlen lehetőség számodra arra, hogy boldog légy. Tankönyvi példája vagy annak, amiről beszélek. :)

Zabalint 2019.07.19. 17:13:06

A tagadással kapcsolatban még:
Egyszer hazafelé tartottunk a feleségemmel munkából. Elmesélte, hogy előtte a villamoson pár erősen alkoholista kinézetű ittas arc milyen viccesen politizált. Erről váltottunk pár szót, erre egy melós elkezdett beszólogatni, hogy milyen alapon nevezzük alkoholistának azokat az embereket, akik munka után megisznak egy-két sört.

McKinney 2019.07.19. 17:48:16

Párom 2-3 üveg töményet és 4-5 üveg bort fogyaszt el hetente, egyedül, az üvegek a szekrény aljába kerülnek, havonta én dobom ki. Rajtam kívül senki sem tud erről. Nem merem szóba hozni, nehogy megszégyenítsd
em, de aggódok érte. Nem is a mennyiség, hanem a rendszeresség és a magányos ivás miatt féltem, hogy ez már nagyobb baj. Mit javasoltok, mit kéne tennem?

józanakaroklenni 2019.07.19. 18:02:59

@McKinney: Szia! Ha nem hozod szóba, hanem inkább még el is takarítasz helyette, azzal gyakorlatilag bátorítod arra, hogy ez rendben van.
Értem, hogy segíteni szeretnél, de ez tényleg a legrosszabb, amit tehetsz.
Beszélj vele.
Nyugodtan, érezze, hogy támogatod, lassan közelítsd meg. Mond el neki, hogy nem bántani akarod, hanem segíteni szeretnél, és kérdezd meg, hogy mi a baj.
Lehet, hogy abban a pillanatban tagadni fog, vagy támadásnak veszi, de azért a lelke mélyén nyilván ő is tudja. Az is lehet, hogy abszolút meg fog könnyebbülni, hogy végre szóba hozod.

Két dolgot ne tegyél semmiképpen:
- Ne hagyd a végletekig menni ezt a dolgot. Látom, hogy nagyon szereted,s és félted, de a legnagyobb hiba, amit egy hozzátartozó elkövethet, hogy örökké megengedő. Nem csak azért hiba, mert az alkoholista is okénak érzi amit csinál, hanem magad miatt sem szabad. Magad számára mindig te legyél a legfontosabb.

- Ne ellenőrizgesd, hogy iszik -e miután beszéltetek. A kommented alapján nem feltételezem, hogy ilyet tennél amúgy, de olyan ez, mint amikor két tinédzsert eltiltanak attól, hogy járjanak. Azon fogod kapni magad, hogy éjszaka csakazértis kiszöknek és a kocsi hátsó ülésén unokát gyártanak.

Mindenképpen beszélj vele, érezze, hogy mellette vagy, de szabj világos határokat arra vonatkozóan saját magad számára is, hogy ez nem oké így, és neki is lépnie kell. Ha gondolod, majd írd meg, miújság! :) Kitartást, és sok sikert kívánok! :)

McKinney 2019.07.19. 18:14:05

@józanakaroklenni: köszönöm a bátorítást, sok sikert neked is

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.07.19. 18:23:50

"Mondtál már nemet olyan programra, amiről előre tudtad, hogy ott majd nem lesz lehetőséged inni? " << Ez nem nyert. Mert piszok sok olyan program van amiről tudom, hogy nem lenne esély se ott inni. Nem olyan hely, nem olyan a helyzet. Ez tök jó. Jön az ajánlat, menjek el X hangversenyre. Tényleg, a hangverseny nem kocsma...

Csak éppen nem is olyan hangverseny, amin előadott zenemű érdekelne, és éppen akkor lehet teljesen más programom is. Munka, játék, családi program, bármi olyan amin szintén nem lesz ital. De fontosabb az érdektelen hangversenynél.

Te szembesítettél egy marhasággal: Az, hogy a nem ivós hangversenynél, a nem ivós hobbi többet ér szerinted eldöntötte alkoholista vagyok. Köszi.

Képzeld, még a száraz novembert is kihagyom.

Ugyanis van egy olyan probléma, hogy a családban akkor több születésnap, névnap, stb. van. a sajátom is. És van olyan, ahol barátokkal ülünk be kajálni, dumálni és elég az almafröccs, de van az a környezet ahol illik koccintani, illik megkóstolni egy borász borát, stb. Persze olyan mennyiségben ami után az ember még józan. Nem spicces, józan. Tényleg józan. Miért? Mert valamit megkóstolni akkor is lehet, ha a 3 féléből összesen sem fogy 1 deci, de ez az ütem 2 óra alatt jön össze. Étellel, sok más folyadékkal, stb.

Szóval eszközként használom arra, hogy a társadalmi etikettnek megfeleljek. Vagy ahhoz, hogy az étel kapcsán aki elkészítette a borral együtt mondja teljesnek az ízélményt akkor megkapjam amiért fizettem, stb.

Az alkoholfogyasztásban még rendszer is van. A születésnapok, névnapok valahogy minden évben ugyanakkor van, így van egy viszonylag stabil periódus.

Lehet sorolni: Ezzel is "megmagyarázom"
És láthatóan "bosszant" a szembesítésed.

De mondjuk a heti átlagos fogyasztásom nem éri el az 1dl bor / cider, stb szintet... És amikor sokféle bort illik megkóstolni az sem ér el több óra (kb egész nap) alatt mondjuk fél litert, közben eszek, így hatása nem nagyon van.

Ünnep kapcsán, sok koccintásnál is max 2 deci bor, vagy 2 deci Cider...

De ugye ilyen ünnep az év legsűrűbb időszakában is csak pár hetente van.

Egyéb alkoholfogyasztás: Ha csokiban van alkohol, ki sem lehet mutatni, viszont finom. Ami nem "hat" alkoholként (nincs jókedv, részegség, stb), ritkán van (havi 1-2 alkalomnál ritkábban) viszont finom azt nem is keresem, de nincs is tiltó listán.

Te nagy okosan, hosszú cikkben alátámasztva közlöd, hogy ez alkoholizmus, rossz ivás, stb. Csak ahhoz szignifikánsan több alkoholt kellene bevinni, mint ami akár az emésztésnél keletkezhet, akár bizonyos ételek normál alkohol tartalma.

józanakaroklenni 2019.07.19. 18:34:48

@Válasszunk:" Az, hogy a nem ivós hangversenynél, a nem ivós hobbi többet ér szerinted eldöntötte alkoholista vagyok. Köszi. "

Nem állítottam semmi ilyet. Azt állítottam, hogy ha te inkább otthon maradsz, hogy ihass, az baj. Semmi mást az égvilágon.

"Te nagy okosan, hosszú cikkben alátámasztva közlöd, hogy ez alkoholizmus, rossz ivás, stb."
Erre csak a saját soraimmal válaszolok, mert láthatóan nem sikerült elolvasni, amit írtam :) :

"Érintettként is vallom, hogy az égvilágon semmi gond nincs azzal, ha valaki megiszik pár sört a barátaival szombat este."

Ha azt az időt, amit azzal töltöttél, hogy háborogsz általad kreált dolgokon esetleg azzal töltötted volna, hogy értelmezve elolvasod a bejegyzést, talán értetted is volna, hogy miről szól :) :)

ABC Jozsi 2019.07.19. 18:51:46

itt értettem meg, miről is szól a blogod.@McKinney: kerülje el te is meg ő is ezt a blogot.

józanakaroklenni 2019.07.19. 18:55:21

@ABC Jozsi: Sajnálom, ha támadásnak fogod fel, ha több ember próbálja felhívni a figyelmed valamire... :) Remélem, még az előtt rájössz, hogy komoly kárt csinálnál az életedben, vagy saját magadban. Minden jót :)

ABC Jozsi 2019.07.19. 19:02:59

@ABC Jozsi: Tehát az előző kommentemet folytatva, csak véletlenül elküldtem: te magad írod, hogy az alkohol az egyetlen lehetőség számodra arra, hogy boldog légy. Tankönyvi példája vagy annak, amiről beszélek. :)

Én sosem írtam, hogy az alkohol az egyetlen lehetőség a számomra (pont az ellenkezőjét irtam, pl szilveszter, karácsony, húsvét nem is fogyasztom alkoholt), sőtt, mivel én sörön kivük semmi más alkoholt sem fogyasztok, és abból is csak annyit amennyi jólesik.
Én vagyok a tankönyvi példája? Ám legyen. Én következetesen így fogom leélni a sikeres családi életem 3 gyerekkel, miközben TE nem tudsz megállni 1 sörnél, lehet családod sincs.. Hamár személyeskedünk.

Komolyan mondom, te kitaláltad ezt az egész sztorit, miközben férfi vagy, mert lehet kurvára unatkozol..

Utoljára irtam ide, inditom a fűnyirót, és már behült az 4 söröm is.

Te meg kezeltessed magad.

Az Ellenálló 2019.07.19. 19:03:32

Ugyan kicsit sántítani fog a hasonlat, de régebben én a nassolással voltam úgy, hogy már a napi 2 chips, 2 tábla csoki+5x-i nagyétkezés után is éhes voltam, de aztán elkezdtem konditerembe járni és szép lassan kevesebbet enni és manapság már sokkal ritkábban kívánom a nasit. Lehet ez az ivással kapcsolatban is segíthet, hiszen azt is csak fokozatosan lehet visszaszorítani, a kondizás pedig segít elterelni a gondolatokat.

józanakaroklenni 2019.07.19. 19:08:04

@Az Ellenálló: Ez így van, nekem a konditerem, sétálás rengeteget segít. Mostanában fallabdázni is próbálunk egy ismerőssel, bár egyelőre égetnivalóan bénák vagyunk :) De így van, a sport sokat segít.

Jinza 2019.07.19. 19:18:26

Mi a gond az ivással? Sokak szerint a cigiről a legnehezebb leszokni,pedig arról szimpla életmód váltással,amibe némi sport is vegyül simán le lehet.Egyszerűen azért mert zavarni fogja az újjonnan kialakult endorfin serkentő módszered az, hogy leterheled a fiziológiád vele, és tényleg lehet dönteni. Tehát mi a gond az ivással? Talán az, hogy Te jól érzed magad, de a környezeted a primer assziciációival már az árokba vizionál téged? Igen szer használó vagy és? Zacher Gábor A Toxikológus bevallottan csokifüggő és még pipázik is. Jobb ha tudjuk, hogy a cukortartalmú élelmiszerek,mondhatni lassan mindegyikük élethosszig tartó függést alakít ki, de mégsem járnak ezek az emberek anonim cukor és serkentőszer függők klubjába. Igen is van társadalmilag még elfogadottabb formája az alkoholizmusnak, a szó szerint mindeki által gyakorolt piáláson felül,ez pedig a gyermekkortól fennálló édesség, csoki és így cukorfüggés.Az , hogy az alkoholfogyasztás párosul lelki érzékenységgel és túlfűtöttséggel az alkati kérdés, de hát a pszihopaták is isznak!( na jó nem, ők szippantanak)Tudjuk egyáltalán mi az , hogy józanság.Lehet, hogy amivel áltatjuk magunkat az nem az alkohol nem fogyasztásának kérdése, hanem a egyfajta tiszta tudatosság iránti vágy, melynek elérése akkor válik valóssággá amikor iszunk? Igazából az első lépés az lenne ha már zavar nagyon az ivás akár financiális vagy társadalmi okokból, hogy öszintén feltegyük magunknak a kérdést: miért is iszok? Lehet, hogy jönnek válaszok.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.07.19. 19:38:11

@józanakaroklenni: "Mondtál már nemet olyan programra, amiről előre tudtad, hogy ott majd nem lesz lehetőséged inni? "

"Ha ezek bármelyikére igennel válaszoltál, akkor tudd, hogy az alkohol folyamatosan mászik felfelé azon a listán, amin a számodra fontos dolgok szerepelnek. "

vs.
"Nem állítottam semmi ilyet. Azt állítottam, hogy ha te inkább otthon maradsz, hogy ihass, az baj. Semmi mást az égvilágon."

Szóval előszőr hülyeséget írsz. Utána letagadod és a letagadás mellett beszólsz. Ha valakinek nem tetszik, akkor biztos abban van a hiba.

Szerintem itt az ideje szépen bocsánatot kérned a beszólásért, elgondolkodni azon amit írtál, updatelni a postot....

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.07.19. 19:40:35

@ABC Jozsi: Nézd. Az, hogy személyeskedik egy dolog. Az, hogy a valótlan állítására felhívják a figyelmet, erre hazudik és beszól az egy mélyebb szint. Nyilván neveltetés kérdése, itt is az önkontrol és a normalitás, és ott is ahol nem tud megállni a piával. Azt nem nem ő maga választotta.

A "ha már személyeskedünk" kapcsán nem árt ezt is mérlegelni.

Leooo 2019.07.19. 19:43:32

@józanakaroklenni: Érteni vélem a problémádat, s nem is dumálok bele a saját terápiádba.
Honunknak elég sajátos viszonyulása van az alkoholos italokhoz, egészen a rézelejés pálinkáig, a pancsolmány téli ablakmosóból gyártmányolt likőrökön át egészen a direkt-termő nohaborig...
Ámde ne próbáljuk stigmatizálni és lelkileg presszionálni azokat az egészséges lelkű és testű embereket, akik szeretik a minőségi borokat élvezni a barátaik társaságában, vagy élvezni egy 'jólápolt' tiszta birspálinkát, avagy meginni egy-két szépen komlózott, vagy - horribile dictu - kézműves sört egy meleg nap végén. Vagy akár 'lóbányai homályost' , ha valaki azt szereti.
Egy nem függő ember minden további nélkül megvan alkoholos italok nélkül, de bármikor - amikor úgy hozza a társasági élete - ihat alkoholt és utána semmi sem történik...Nem fog semmibe 'visszaesni' , lelki élete sem fog szorgos sérüléseket szenvedni, s emiatt nem kell pszichológushoz/terápiás csoportba járnia.
Értem én, hogy neked ez mind probléma lehet, ez a te utad, meg az alkoholistából absztinens állapot felé tartók pályája.
Ám a többi hétköznapi embert ugyan hagyd már békén a reminiszcenciáiddal...

józanakaroklenni 2019.07.19. 19:43:43

@Válasszunk: Én kérjek bocsánatot, amiért neked szövegértési gondjaid vannak? :) Ez egy blog az alkoholizmusról, amit egy alkoholista lány ír. Javarészt alkoholistáknak. Írtam egy hosszú bejegyzést arról, hogy mikor lehet problémás az ALKOHOLFOGYASZTÁSOD. Erre te belekötsz egy kiszedett félmondatba, miközben te nem is szoktál gyakran inni saját elmondásod szerint sem. Egymás mellé raksz két félmondatot, miközben a kontextust (miszerint a túlzott alkoholfogyasztásról szól az egész poszt) "kifelejted".
Szerintem itt az ideje szövegértési gyakorlatokat végezni, és utána butaságokat kommentelni egy határozott célközönségnek, határozott témáról szóló poszthoz :)

józanakaroklenni 2019.07.19. 19:45:55

@Leooo: "Érintettként is vallom, hogy az égvilágon semmi gond nincs azzal, ha valaki megiszik pár sört a barátaival szombat este." - Vidd át a saját példádra :)

ABC Jozsi 2019.07.19. 19:57:32

még 1x utoljára, (de ez már tényleg az utolsó hosszászólás, hamár megigértem, hogy nem szólok többet és alkoholista is vagyok a blog szerint)

_DE_ az jutott még eszembe, hogy ez egy diplomamunka miatt jött végre ez a forum - tanitottam az ELTE-n én is régen - és erre kiváló táptalaj. A delikvens nyit egy ilyen forumot, kiértékeli, és leadja mint diploma munka forrását.

Ingyen van, és kiértékelhető. És uszít, ahogy előbb el is szólta magát, hogy tankkönyvi példa vagyok.

józanakaroklenni 2019.07.19. 20:01:55

@ABC Jozsi: Elképesztő fantáziád van, bizonyára 3 évig írok egy blogot (a cikk végén linkelt másik weboldalon láthatód a másik weboldalt, ahová írtam még rengeteg cikket a témában), meg még egy podcasthez is a hangomat adom több ízben (szintén a weboldalon megtalálod), mert ugye még az is lehet, hogy férfi vagyok :)))) meg több újságban is szerepelek 3 éve :) :) :) Kicsit googlezni kéne, mielőtt összeesküvéselméleteket gyártasz.

Hiszed vagy sem, sem én, sem a másik poszt alatti többi kommentelő nem azért próbálta meg felhívni a figyelmed arra, hogy tévúton jársz, mert nincs jobb dolgunk az életben. Mint mondtam, kívánom, hogy ne legyen igazunk.
Részemről én itt ezt lezártam, hogy magadban mit hiszel, az nem az én dolgom :) Jó fűnyírást!

ABC Jozsi 2019.07.19. 21:33:19

"hogy tévúton jársz," éne?

tessék elmenni szülni, majd az helyre rak (marha nem vagy férfi, mert kulabácsiból nem lesz nyugdíj az öregeknek)
Es akkor nem lehet csak úgy össze vissza iszogatni! A gyereked a jövőd, és nemzehty terv szerint az egész magyar nemzeté is.

józanakaroklenni 2019.07.19. 21:34:43

@ABC Jozsi: Ezt nem moderálom ki, ha égetni szeretnéd magad, nem állok az utadba :))))))

érthetetlen chris 2019.07.19. 22:20:32

@ABC Jozsi: A bloggazdát nem akarom védeni ő is gázul viselkedik kicsit, de te ha minden hétköznap megiszol 3-4 sört akkor bizony alkoholista vagy. Ekkora mennyiség szépen lassan észrevétlenül kinyírja a májat.

józanakaroklenni 2019.07.19. 22:29:20

@Robcsa73: @érthetetlen chris:

Ezek szerint valami nem volt világos a felsorolásban, mert a válasszunk nevű úriember épp most fenyegetett meg, hogy küldjek neki 30.000 ft-t paypalon, vagy feljelent :)))))))))

@erthetetlen chris : ha így érzed, sajnálom. Ha kicsit körbenézel, látod, hogy próbálok segíteni, de igen, lehet, hogy néha én is feszültebben reagálok. Ettől függetlenül, még ha stílus nem is volt mindenhol oké, azt fenntartom, amit írtam - és te is írtál - az úriemberről. Reméljük ő is ráébred erre hamarosan.

Világít a torony 2019.07.19. 23:12:22

Ez nagyon para drága alkoholista társaim! Egy bátor ember megírja, hogyan esett csapdába és miként kászálódott ki belőle, vagy tán még kászálódik is.
Próbál tanácsot adni azoknak akik hasonló cipőben járnak, erre pár felturbózott egójú neki esik a szerzőnek, hibákat keresnek és meggyőződéssel állítják, hogy az nincs úgy! Az ő (saját) alkoholizmusa teljesen más, kézben tartott és egyébként is..... és különben sem alkoholizmus.
Pedig amennyiben mennyiben ő annyira más, akkor nem neki szól poszt. Elmehetne mellette nyugodtan, de nem teszi, okoskodik, morcosan véd valami általa viselt mundért.
Hogy miért teszi? Azt rá bízom mindenki fantáziájára.

balfa 2019.07.19. 23:15:14

@Robcsa73: szia, én alkoholista vagyok, 6 és fél éve józan. lehet, hogy most még úgy érzed, a munka vagy a család nem látja kárát napi 6-8 fröccsnek, de egyrészt ők talán máshogy gondolják (vagy érzik), és ha most még nem is, később egész biztosan. jó úton jársz, ha foglalkozol a kérdéssel. talán érdemes lenne egy száraz novembert kipróbálnod, higy tisztázd a viszonyod a piával

józanakaroklenni 2019.07.19. 23:17:56

@Robcsa73: Közben reagálok a téged érintő dologra is: Lehet, hogy az most még csak 6-8 kisfröccs, és egyelőre nem okoz gondot, de hidd el nekem kérlek, hogy nem mindig lesz ez így. Nem okoskodok, nem személyeskedem, csak tudom, hogy mi vár rád ezen az úton. Próbálkoztál már nem inni?

józanakaroklenni 2019.07.19. 23:19:04

@Világít a torony: Nem szabad velük foglalkozni, nekem is kár volt leállni erre a vitára :)

Világít a torony 2019.07.20. 00:17:18

@Robcsa73: Ilyenkor nyáron célozd meg a sportfröccsöt. Fél deci bor, négy deci szóda. Én a kistesóját iszom. 2 cl száraz fehér. 2 dl szóda.
Hidegen.
Isteni!

Világít a torony 2019.07.20. 00:19:13

@józanakaroklenni: A vitából mindenki tanul. Legalább is ha gondolkodó emberekről beszélünk...:)

Zabalint 2019.07.20. 09:17:05

@érthetetlen chris:
Szerintem azért nem érti, mert azt hiszi, hogy csak az problémás, ha valaki kontrollálatlanul iszik. Holott a mennyiség önmagában is megöli, mindegy, hogy tudja-e kontrollálni.

a távoli rokon 2019.07.20. 09:23:14

@Világít a torony: 3 éve takarékra állított alkeszként egyetértek, ritka hétvégi-délutáni nagy melegben, részemről a jéghideg hosszú-hosszúlépés a nyerő, Irsaiból vagy Rizlingből. Van egy régi, másfél literes üveg vizeskancsóm, abba megy 3 deci bor, a többi szóda és zutty a hűtőbe. Nincs eltervezve soha előre, ha időm és a körülmények engedik - meg persze kedvem is van - akkor viszont feltekerek a borosemberhez és hozok egy fél litert. Vagy elkortyolgatok egy-két sört, szépen kitöltve pohárba, jéghidegen. Közben elcsinálgatom a kis házkörüli dolgaimat, élvezem a szolid lebegést, berúgni nem szeretnék. Munkanapokon zéró tolerancia.
Voltam részeg eleget.
Egy jó másfél évtizeden át rendesen elengedtem a gyeplőt, tudom milyen kivergődni a mély vízből. Mindenkinek jobb, ha inkább pianóban muzsikálgat az ember, de persze vannak akiknek abszolút nem kellene sehogyan sem - embere válogatja. A nagyapámnak soha nem jelentett gondot az alkohol, sosem láttuk berúgva. Fiatal korában is meg tudott állni 1-2 deci bornál hétvégénként. Nekem 15 év piálás kellett, meg az utolsó néhány év pokoljárás, aztán 2 év absztinencia, hogy nagyjából a helyén tudjam kezelni ezt a szert. De tisztában vagyok vele, hogy ha nem vigyázok, megint a sárba tiporhatom magam.

tomfree 2019.07.20. 09:41:42

Aki minden nap letol 3-4 sört az nagyivó vagy rosszabb esetben alkoholista. Tetszik vagy nem ezek tények. Ettől függetlenül sokan élnek így, nem egy idős kort megér. Az másik kérdés, hogy mindenkinek a szervezete máshogy reagál a szeszre.

Zabalint 2019.07.20. 09:45:17

@Világít a torony:
Bocs, de ez így annyira primitív, ezzel a logikával minden érdemi vitát lesöpörve lehet továbbra is magas lovon ülve lekezelni mindenkit, akinek más a véleménye az adott témáról.

Emmett Brown 2019.07.20. 11:24:43

Az egyes pont nagyon rosszul felvetett probléma.

Ha én most kijelentem, hogy nem vagyok alkesz, habár rendszeresen (2-3 hetente) családi ebédeken iszom egy pohár sört vagy bort akkor én már egy toporzékoló gyereknek számítok?

Hiszen megáll a definíciód, rendszeresen iszom, és nem érzem problémának, mert nem az.

józanakaroklenni 2019.07.20. 11:28:50

@Emmett Brown: Ha ez jött le a blog, meg a poszt egészéből, azon sajnos nem tudok segíteni :) A kötekedhetnéken meg főleg nem :)

Szarazinda 2019.07.20. 15:52:55

Elképesztő, hogy itt egy végtelenül egyszerű (de fontos és jól megfogalmazott) témáról ír a poszszerző, és az itt lévők. többsége nem érti, vagy, valójában nem akarja érteni, minden szövegértési probléma nélkül. Tehát:
1. Az alap állítás: gond van az ivással (droggal, cigivel, cukros kajával, stb.), ha "kell". Ha fontos dolgokat, párkacsolat, család, munka, társasági viszonyok, események, barátságok, stb hátrasorolsz csak azért, hogy igyál. Nagy közhely, de nagyon igaz.

2. Józsi, Béla, és akárki. Nem rólatok szól a cikk. Az, hogy ti alkoholisták vagytok, vagy nem, magánügyetek, ahogy az is, hogy minek tartjátok magatokat, a cikk szerzője alkoholistákra, vagy veszélyeztetekkre, problámás ivókra, akárkire nagyon jellemző viselkedési mintázatokról írt. Attól, hogy te nem ilyen vagy, vagy még nem vallottad me magadnak sem, lényegtelen. Aki nem bírja ki, hogy 180-nál lassabban száguldjon az autópályán, mindentől függetlenül, mert a sebesség nagy adrenalinlöket, súlyosan veszélyesen él. Aki napos, száraz, szélcsendes időben, alacsony forgalom mellett, jó minőségű, nem kanyargós autópályán néha megnyomja neki, és 130 helyett 150-nel megy, azért talán még nem a világ vége.

3. eleve (az orvosi értelmezést leszámítva) nem definiált pontosan, hogy ki az alkoholista. A kifejezéshez okkal inkább kötődnek normatív értelmezések, mint objektív orvosiak az átlagember szóhasználatában (amúgy létezik orvosi definíció), de tök nyilvánvaló, hogy ezer árnyalat és átmeneti lépcsőfok van. De ha tetszik, ha nem, mindegyik közelebb visz ahhoz, hogy baj legyen belőle, nevezzük akár alkoholizmusnak, problémás ivásnak, akárminek.

4. Jellem, meg akaraterő: hát ennél kevesebb elterjedtebb és primitívebb megközelítés létezik. Én iszom, néha sokat is, de van jellemem, meg akaraterőm, fasza csávó/csaj vagyok. Meg leteszem a cigit, meg lefogyok, meg akármi. Te nem bírod ki, jellemtelen, gyenge vagy, valójában szeretsz szenvedni, satöbbi, satöbbi. Ezzel jönnek a depresszióval, függőségekkel és mindenféle lelki bajokkal kapcsolatban. Szánalmas. A függőségeknek iszonyú összetett lelki folyamatok állnak a hátterében, rengeteg zek közül biológiai hátterű. Mindezek megspékelve életélményekkel, családi környezettel, mintákkal, satöbbi. Senki nem szeret depressziósnak, függőnek lenni. Minden függő, szinte, tudja, hogy ez rossz, és le kellene állni. Te nem fasza gyerek vagy, hanem vagy nem is voltál valójában függő, vagy az ezeregy változó szerencsésebben alakult az életedben. Ettől még lehetsz az akaraterődre büszke, de legyen annyi alázat benned, hogy a) erre nem vered, b) belátod, hogy életed hátralévő évtizedeiben akár még vissza is eshetsz, ha valóban függő voltál, szóval érdemes már most visszavenni az arcból, és vigyázni, könnyen ellazul az ember, ha annyival lesöpri ezeket az asztalról, hogy ő nem alkoholista, simán abbahagyta, nem akaratgyenge, ide nekem az oroszlánt is. Na ebből szokott lenni a baj. Találj mást, amire tényleg büszke lehetsz annyira, hogy így oszd az észt.

szepipiktor 2019.07.20. 18:57:00

Látom gyorsan jött egy újabb írás a témában...
Itt most meg az a kérdés pont maradt ki, amiről a cím is szól, hogy
KINEK probléma az ÉN alkoholfogyasztásom?
Mert egyedül élet, a civilizációtól sok kilométerre, így ha éppen be is nyomnék, csak magamnak okoznék problémát - takarítás...
De nem teszek ilyen, igaz nem azért, amiről a poszt szól, hanem mert az ökör iszik magában...
Szóval a poszt fontos dolgokat feszeget, de ha már publikál valaki, talán a pontos fogalmazás sem árt...

szepipiktor 2019.07.20. 19:08:20

@Szarazinda:
Valójában TE nem látod a fától az erdőt!
Ezért "háborogtam" legutóbb is.
Ezek a dolgok nagyon fontosak, de nem az aktivisták feladata a megoldás.
EZÉRT (is) fizetjük az adónkat, ezért vannak családtagjaink, barátaink, hogy a egyéni dolgainkat velük osszuk meg.
És a "hivatalban" meg HOZZÁÉRTŐK foglalkozzanak azokkal, akikkel kell.
Egy aktivista, egy ötletelő blogger nem szakember, ahogy a szerző, úgy én is iderángathatnék több tucat általam megismert esetet.
És?
Innen majd megoldjuk?
Ez TÁRSADALMI feladat, miközben ezekre nincs ma egyetlen érintettnek sem terve, ötlete, megoldása. Ma a politikai minden résztvevője csak propaganda célokra használja a társadalom gondjait.
És egy olyan társadalomban próbálunk "távsegíteni", amiben ma az állampolgárok jó 80%-a átlépi az utcán a elesőt, az időset, az éppen rosszul levőt? Ahol társadalmi hobbi az érzéketlenség?
Nem idióta segélyvonalak kellenek, mert akinek éppen gondja van, azt nem egy telefonos vagy blogos segítség oldja meg, ahogy itt sem tudunk senkin sem segíteni.
Ez a bulvár kategóriája.
De mondok megoldást: ha valaki, Te vagy a szerző vagy bárki valóban segíteni szeretne, tanácsot adni, meghallgatni az embereket - akkor tessék erre egy önálló weblapot létrehozni, és ott felépíthető egy közösség.
(ilyen lenne a VALÓDI alulról építkező szervezet és nem az idegenből fizetett kamuszervezetek...)
A blog.hu-n most kikerült a poszt, aztán lehet hogy soha többé.
És akinek jó lenne a segítség, az meg holnaptól itt "tátog", mint a partravetett hal.
Nem az aktivizmus segít, hanem a szakértelem.
Én megteszem a dolgom a saját környezetemben.
Előbb idáig kellene másoknak is eljutniuk. Utána már lehet a reklám, a propaganda, a blog...

Szarazinda 2019.07.20. 20:50:54

Egy aktivista, egy ötletelő blogger nem szakember, ahogy a szerző, úgy én is iderángathatnék több tucat általam megismert esetet.

Nem tudom, meddig aktivista valaki, és honnantól blogger, ha viszont csak szakértők blogoljanak, akkor üres lenne az internet. Vagy kérsz alkoholizmusológusi diplomát, mielőtt emgedélyezed, hogy valaki blogoljon.

OK, hozzon létre weblapot, meg közösséget Miért, ez nem lehet az? Vagy külön domain kell?

kuincsíra 2019.07.20. 20:56:14

@Szarazinda: Van neki, linkelve van a poszt végén. Meg Facebook csoport / oldal is, ahol van közösség. Csak okoskodni jóval egyszerűbb, mint kattintani kettőt, hogy meggyőződjünk róla, nem írunk hülyeséget :)

Világít a torony 2019.07.21. 01:51:26

@a távoli rokon: Kívánok neked rengeteg üdítő pillanatot a hosszúnál is hosszabb lépcsők társaságában, ezekben a forró napokban. Általános tanácsom az, hogy azt a poharat már kerülni kell, melyben az italnak már nincs élvezhető íze, onnantól kezdve már az alkohol dolgozik, nem az az íz és nem az agy.

Világít a torony 2019.07.21. 02:12:32

@Zabalint:
"Bocs, de ez így annyira primitív, ezzel a logikával minden érdemi vitát lesöpörve lehet továbbra is magas lovon ülve lekezelni mindenkit, akinek más a véleménye az adott témáról."
Mivel minden szavam okosan cáfoltad, mit tehetnék? Elfogadom, hogy a lelkében mélyen megsértett, amúgy lehet, hogy jó szándékú alkoholista,
engem talál meg a véleményem miatt. Kedves Zabalint, nem érzed, hogy ez így nagyon, de nagyom .... ,hogy szavaiddal éljek primitív?
Árulj el nekem valamit. Érint téged a témakör személyesen? Végig jártad ezt az utat, melyet Betti végig járt, és megosztotta arról személyes élményeit? Van neked ilyened? Ha van, megírtad?
Te jössz!
De őszintén ám!

Világít a torony 2019.07.21. 02:26:25

@ABC Jozsi: " Amikor hazajön a melós és ciccent 3-4 sört, megissza, megnézi a focit, és nem iszik többet, és 10 órára már nincs is benne semmi és lefekszik szépen aludni, ez szerintem belefér. Pont hétvégén nem iszik, mert vezet, csinál programot a családnak, ahogy önnep napokon sem, mert akkor is végre szabad, és csinálhat programokat.
30 éve csinálom már ezt, 1x sem voltam berúgva, és az meg egyáltalán nem érdekel, ki minek nevez."
Ember, ez akkora kampó, hogy Moby Dick már a látványától is halálos sebet kap.
Ennyi faßságot pár sorba sűríteni, már szinte bűntény. Minek kell az ilyen?

Im just here for the comments 2019.07.21. 06:52:29

Kb másfél éve baszogatom az egyik rokont azzal, hogy alkoholproblémái vannak, és hogy lássa be. Rajtam kívül mindenki hallgat és csendben végignézi, nem tudom, napi hány sörnél tart már, mert nem vagyok ott, nem tudhatom, bár hármat vall be, de szerintem a mennyiség mindegy is. Egyszer javasoltam neki az AA-t, de azt kikérte magának.
Elküldtem neki a bejegyzést, mivel minden pont tökéletesen illik rá.
Köszi a munkád, illetve örülök, hogy visszatértél!

Im just here for the comments 2019.07.21. 07:17:45

@szepipiktor: hogy lehet ennyi sületlenséget összehordani? Mellesleg ez egy több éves blog, és pont azt a hiányt tölti be, amit lehet, hogy nem neki kellene: hogy egyáltalán legyen egy diskurzus a témáról, mert baromi sok embert érint így vagy úgy. Az, hogy neked ez nem tetszik, egyéni szoc problem.

Zabalint 2019.07.22. 07:50:40

@Világít a torony:
Akkor ezek szerint nagyon jól értettem. Aki nem érintett, annak szerinted nem lehet völeménye. Köszönöm, hogy tisztáztad a kérdést!

Zabalint 2019.07.22. 07:59:44

@szepipiktor:
De mi a tökömre lenne ez a cikk propaganda? A szerző saját tapasztalatai alapján ír, nem is mondta magát szakembernek. Egyáltalán elolvastad a korábbi posztokat, illetve a soberjump.com-on a további cikkeit? Annyira bírom, hogy csípőből minden rossz neked, ami bármely társadalmi problémát feszeget.

driopios 2019.07.22. 11:57:02

Én soha nem iszom, nem szeretem az ízét. Szilveszterkor szoktam venni egy 0.2l-es pezsgőt és azt megisszuk ketten, és kb. ennyi egy évre.

Hanem amennyi megjegyzést kapok ezért, hogy "mégismilyenemberazilyen", meg "jajjcsakegypohárraligyál", "ugyanittnemjárrendőr" . Úgyhogy egy plusz pont nekem még hiányzott a felsorolásból: az "alkoholizmusra másokat rábeszélő alkoholisták" csoportja. Bár, lehet, hogy valamelyikbe be lehet illeszteni, valami önigazolásos részhez.

Zabalint 2019.07.23. 09:17:18

@driopios:
Ezzel azt feltételezed, hogy aki nálad többet iszik, és rá akar beszélni, az mindenképpen alkoholista.

A rábeszélésről pedig annyit, hogy ennek ott van a másik oldala, az olyan absztinens (szerencsére csak az absztinensek kisebb része ilyen), aki mellett nem lehet alkoholt fogyasztani, mert pofákat vág, megjegyzéseket tesz, a "legjobb" az, aki kijelenti, hogy őt nem zavarja, ha mások isznak, de mindent arckifejezése, testbeszéde és megjegyzése elárulja ennek ellenkezőjét.