Ez fog történni, ha nem iszol többé alkoholt.
2019. július 14. írta: józanakaroklenni

Ez fog történni, ha nem iszol többé alkoholt.

Szia, a nevem Betti. 27 éves vagyok, és 6 éve alkoholista. A függőségem minden momentumát, őszintén, kendőzetlenül követheted itt a blogon, a sikereket, és a kudarcokat is.. A blogot három okból írom: 1, Nekem tényleg segít az írás. 2, A visszajelzések alapján nektek is 3, Borzalmas tévképzetek, sztereotípiák, hülyeségek vannak az emberek fejében az alkoholizmusról. Ha ezeknek legalább egy részét eloszlathatom ezzel a bloggal, már megérte billentyűt ragadnom. 

casual-drinking-800x400.jpg

Mint már józan alkoholista, rájöttem arra, hogy az alkoholnak semmilyen segítő funkciója nem volt az életemben, még akkor sem, ha akkor úgy éreztem, hogy könnyít az életemen, vagy enyhít valamilyen fájdalmat. Valójában csak azokat a problémákat próbáltam meg elrejteni, amelyek amúgy is jelen voltak az életemben, viszont így legalább nem kellett megoldani őket. Aztán persze jött a józanság, és benyújtotta a számlát. És bár közel sem mesevonat józannak lenni, mondok rá 10 jó okot, hogy te is az légy. 

 

1, Boldogabb leszel 

Nagy butaságnak tartottam mindig, amikor valaki azt mondta nekem, hogy ne igyak, mert az nem old meg semmit. Hát persze, hogy nem old meg! Pont azért ittam, mert nem akartam megoldani a problémáimat! Amikor viszont a józanság mellett tettem le a voksom, kénytelen lettem rendet rakni az életemben nagyon sok fronton. Sok mindenre rájöttem, sok fájdalmas felismerés van mögöttem. Kitakarítottam mindent az életemből, ami mérgező - ebbe beleértve pár embert is.

És, hogy ennek mi lett az eredménye? Az, hogy sokkal boldogabb vagyok. A meg nem oldott problémákat, sebeket, gyerekkori traumákat, bármilyen rossz élményt évekig a szőnyeg alá lehet söpörni piával. De amikor végre saját magad mellett teszed le a voksod, van esélyed arra, hogy boldogabb legyél.

 

2, Több pénzed lesz

Alkoholistának lenni drága hobbi. Elköltesz ugye x összeget magára az alkoholra, ez függően attól, hogy mit iszol akár egy kisebb vagyon is lehet. De még nem is ez a legrosszabb. A legnagyobb baj az, hogy amikor valakinek a piálás az egyetlen preferenciája, akkor azt gyakorlatilag szó szerint is lehet érteni. Engem például rettenetesen hidegen hagyott, hogy meg vagyok csúszva valamilyen számlával, ha odáig fajult a dolog, hogy választanom kellett az ivás, vagy a telefonszámám befizetése között. 

 

3, Megtudod, kik az igazi barátaid

Amikor valaki bejelenti, hogy márpedig ő nem iszik többé alkoholt, annak nem minden ismerőse örül. Ilyenkor az a társaság, akiket én barátok helyett inkább ivócimboráknak szeretek hívni személyes sértésnek veszik, hogy nem kérsz a nagymama barackpáleszéből.

Aki kizárólag inni akart veled (mert, dobpergés: ő maga is alkoholista!) az nem akar majd veled a továbbiakban kapcsolatot tartani. És ennek te nagyon örülj. Mert ez az ember sosem volt a barátod, és így legalább lesz időd koncentrálni azokra, akik valóban azok.

4, Igényesebb leszel! 

Ha függőségbe átcsapó alkoholfogyasztást műveltél mint jómagam, akkor tudod, hogy az alkoholt bizony nem érdekli, hogy milyen ruha van rajtad, vagy mostál -e fogat. Reggel fogmosás helyett az volt az első gondolatom, hogy spriccenjen a sörösdoboz. Nem érdekelt, hogy régiek a ruháim, lyukas a pólóm, vagy korpás a hajam. Mert az alkohol úgysem kérdezi. A józanság viszont kérdezte, méghozzá elég könyörtelenül. 

 

5, Amikor sétálsz az utcán, LÁTNI fogsz.

Amíg ittam, nem néztem meg a dolgokat magam körül. Nem érdekelt hogy néznek ki az emberek körülöttem, nem álltam meg megnézni egy szép házat, vagy elolvasni egy feliratot egy szobornál. Nem értem rá ilyesmire, hiszen siettem a boltba borért, majd haza, hogy megigyam. Zene a fülbe, és csak célirányosan. Amióta nem iszom ez természetesen megváltozott, és már a zenéről is kezdek leszokni, mert rájöttem, hogy amiatt is nagyon sok érdekes dologról maradok le. 

 

6, Eltakarítod az idióta embereket az életedből 

A józanság megismertetett velem egy kifejezést, mégpedig azt, hogy "mérgező kapcsolatok". Sajnos az ember nem választhatja meg, hogy milyenek a szülei például, de azt megválaszthatod, hogy milyen embereket szeretnél magad körül tudni. Amíg ittam sok mindent lenyeltem az ilyen embereknek, de a józanságom egyik fő feladata volt, hogy megszakítsak minden jellegű kapcsolatot az olyan emberekkel, akikről úgy éreztem, hogy mérgeznek. Mindenki életében vannak ilyen emberek, a tiédben is. 

 

7, Lehet egy normális, értékes párkapcsolatod. 

Egy praktizáló alkoholista nem képes egészséges párkapcsolatot kialakítani. Egy olyanban ugyanis mindkét fél kell, hogy tegyen, adjon, dolgozzon, ám ha van egy alkoholista is a kapcsolatban akkor ez ugye nem gyakran történik meg. És ennek a legfontosabb aspektusa a másik fél, aki próbál (vagy nem próbál) segíteni az alkoholista kedvesnek. Egy biztos, ebben a patthelyzetben valamerre lépni kell.

Lehet, sőt, kell is segíteni minden alkoholistán. Illetve, hogy pontosabban fogalmazzak, meg kell próbálni. De sajnos ez nem mindig sikerül.

Ha az alkoholista minden jóindulat, segítség ellenére sem hajlandó megmozdulni, akkor bizony pakolj össze, és hagyd ott a p...ába. Mert ez a te életed, és nem hagyhatod, hogy másról szóljon. 

Alkoholistaként pedig, amikor végre a józanság mellett döntesz, lehetőséged lesz akár a meglévő kapcsolatod helyrehozni, akár egy újat kezdeni - immáron aktív félként. 

8, Kaja, kaja, kaja! 

Nagyon nagy foodie lettem, amióta nem iszom. Amíg ittam, természetesen nem nagyon érdekelt, hogy mit eszek. Az evés egy amolyan szükséges rossz volt az életemben. Ellátott egy funkciót nyilván, de időpocsékolásnak éreztem. Hiszen ez olyan idő volt, amit nem ivással töltöttem. 

Most viszont gyakorlatilag hobbimmá vált a főzés, és az utazás azon célból, hogy kipróbáljam más országok kajáit is. 

 

9, Egészségesebb leszel

Az alkohol nagyon komoly egészségügyi problémákat okozhat, amelyek részben vagy egészben megszűnnek, amikor józanná válsz. A máj egy idő után általában regenerálódik, a vitamin háztartásod helyrehozhatod megfelelő étkezéssel. Persze ha hosszú évek agresszív ivása van mögötted, érdemes megbizonyosodni róla, hogy nem tettél-e magadban maradandó kárt. 

 

10, Életben maradsz 

Ne kerteljünk, ha tovább ittam volna, meghaltam volna. Persze így is meg fogok, de így remélhetőleg 80 körül, teli hassal, álmomban. 

Ha viszont tovább ittam volna a 40-et se értem volna meg, és valami rendkívül fájdalmas, megalázó módon mentem volna el. Mit mentem volna el? Megdöglöttem volna. 

 

További cikkekért itt tudsz követni. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanakaroklenni.blog.hu/api/trackback/id/tr5314946806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2019.07.16. 13:49:16

Gratulálok, kitartást!
A mérték egyébként mindenben fontos, az alkoholban különösen.
Néha jó egy sör, főleg nyáron, vagy egy pohár bor, pl. ünnepi ebédhez, vacsorához, csak arra kell vigyázni, hogy ne legyen se egyszerre túl sok, se túl gyakran. Viszont azt is tudom, hogy ha valaki már a súlyos alkoholizmusból akar kigyógyulni, akkor egyáltalán nem ihat, mert könnyen visszaeshet. Ezt sajnálom, mert alkalmanként szerintem nem rossz dolog mértékkel inni, csak az, ha rendszeressé, ill. mértéktelenné válik a dolog.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.16. 14:54:54

Nőrokonom 49 kilós, csodaszép lány volt. Mindig sminkelt, sokat öltözködött, átlag 10 ékszert viselt magán.

Aztán családi tragédia mentén elkezdett inni. Csak sört, de napi 10-12 litert.

2 év múlgva 65 kiló volt,nem sminkelt soha, nem vett fel ékszert, nem fürdött, ugyanazt a ruhát hetekig viselte.

Egy nap rádöbbent, hol van. Abbahagyta az ivást, s elkezdett lassan normalizálódni. Végül visszafogyott 51 kilóra.

Helyszíni zsemle 2019.07.16. 15:24:38

@MAXVAL bircaman közíró: Ezek szerint mindig van nalad egy szemely merleg, es ha talalkozol egy ismerosoddel azonnal megmered hany kilo ?
:))

morph on deer 2019.07.16. 15:51:01

Vérnyomásproblémák kapcsán találkoztam egy orvosnővel, tőle hallottam: “az alkohol tulajdonképpen kiváló gyógyszer is, csak az adagolása problémás..”
Így aztán végül nem piát írt fel :)
Cheers!

2019.07.16. 15:56:35

@Andy73:
Elvileg aki alkoholista, az nem ihat egyáltalan, mert akár egyetlen pohár miatt is könnyen visszaeshet. Mondjuk nem lennék ebben teljesen biztos, hogy igaz, simán lehet, hogy kifordított ok-okozati összefüggésből fakad, hiszen azt tekintjük alkoholistának, akinek nem kontrollálható a fogyasztása, tehát aki nem leszokott, hanem mérsékelte a fogyasztását, azt utólag nem tekintjük alkoholistanak, csak azt, aki absztinens lett.

2019.07.16. 16:01:57

@MAXVAL bircaman közíró:
Napi 10-12 litert? Az azért kemény, főleg 49 kilós nőként, kicsit kételkedek is benne, nem túlzol-e. Az már nem csak máj szempontjából durva, hanem simán kiszáradás szempontjából is, mert ugye az alkohol vízhajtó hatású + ekkora mennyiségű folyadék kimossa az ásványi anyagokat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.16. 16:40:46

@Zabalint:

Láttam párszor, szóval hszek neki.

Az egyik nagynéném is ilyen volt. Halálakor 2-3 ezer sörösüveget kellett kidobni a lakásból.

gabardin 2019.07.16. 16:46:54

Kedves Betti, gratulálok és további kitartást!
Én sem iszom (egyéb okok miatt) és így is szép az élet, vagy így szép csak igazán :)

Hajdú Peter 2019.07.16. 17:03:50

Az az elmebeteg allatsag, hogy az alkoholizalas, az valamifele meno felnottes dologkent van bemutatva a gyerekeknek. Az altalanos iskolaban nagyon hatarozottan kene tanitani, hogy az alkolizalas, a NEM MENO, hanem a sulyos lelkibetegsegek tunete. Es hogy csak a luzerek oldjak meg igy problemaikat.
De lehet hogy mar ovodaban kene ezt elkezdeni.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2019.07.16. 17:23:54

Sosem értettem, egyáltalán honnan jön az a gondolat, hogy ha berúgok, akkor megoldódik a problémám????

szepipiktor 2019.07.16. 17:41:04

Na megint eljutottunk egy önjelölt aktivistáig.
Én a büdös életben nem akarnám meggyőzni a nemivót, a nemdohányzót, a vegát, a melegeket, a németautó bzikat és így tovább, hogy az ÉN véleményem szerint éljenek.
Mert az az ÉN életem, a máik meg a MÁSÉ!
De a "másik oldal" rendre propagandát folytat, hogy ÉN éljek, gondolkodjak az Ő elveik szerint.
Tehát nem az ivás itt a gond, hanem hogy valaki rám akarja erőszakolni a sahját életmódját.
A leírtak ugyanis nem tények, hanem egyéni vélemények.

2019.07.16. 17:48:32

@Hajdú Peter:
Már ha a családodban ilyen mintát láttál. Mert én nem, senki nem akart semmiféle problémát alkohollal megoldani, ennek ellenére senki sem fogadott teljes absztinanciát. Ahogy egyébként lekváros palacsintát sem azért ettek, hogy bármit megoldjanak vele.

ABC Jozsi 2019.07.16. 18:38:11

akkora szarokat irtok, muszaj nekem is.
Aki szocialis alkoholista, tehat, ledolgozza a 8-12 orajat, hazajon es minden nap felhajt 3-5 sort, az szamomra nem alkoholista.. A sor meg nem is ital.
Hanem kihasznalja az egyeduli lehetoseget, hogy boldogabb es a lenyeg, kipihentebb is legyen a napi szar utan...
de amikor jon a hetvege es eszebe sem jut inni, hanem viszi a csaladjat turazni, udulni... (mert pl ennek a fajtanak van felesege es sok gereke is)
es mar hetfon mennie kell a gyarba megint.
Es igenis a funyiras sincs sor nelkul, ahogy a bogracsozas sem..

Nezzetek meg a pesti gyerektelen 30 ev felettieket, mind romkocsmaznak, minden nap szinte.

kovacsbelane 2019.07.16. 18:49:25

@ABC Jozsi: Szerinted aki a napi melo utan feszultseglevezeteskent lehajt 3-5 sort az nem alkoholista? De, az. Es csak hiszi magarol, hogy o nem alkesz.

józanakaroklenni 2019.07.16. 18:53:30

@ABC Jozsi: Az a baj ezzel, hogy egy szavunk van a jelenségre (alkoholista), miközben az alkoholizmus valójában egy folyamat. Senki nem kel fel úgy egyik reggel, hogy remeg a piáért, és 2 feles nélkül létezni sem tud. Ez a folyamat vége. De odáig el is "kell" jutni.

És bizony az, ha neked sör kell ahhoz (ami igenis ital), hogy boldog légy (ezek a te szavaid) akkor ott igenis baj van. Lehet, hogy nem látod ezt most be, majd rájössz :)

józanakaroklenni 2019.07.16. 18:55:24

@Andy73: Persze, néha jól esne a nyári melegben egy hideg sör... csak nagyon is tisztában vagyok vele, hogy nekem abból nem egy sör lenne, hanem háromszor mennék vissza az éjjelnappaliba, mert elfogyott a pia :)

józanakaroklenni 2019.07.16. 18:56:10

@MAXVAL bircaman közíró: A nőrökonod gyakorlatilag azon ment át, mint én. Ismeretlenül is elismerésem neki :)

józanakaroklenni 2019.07.16. 18:58:56

@Zabalint: Én személy szerint nem ismerek olyan alkoholistát, aki utólag mértékelni tudta a fogyasztását. Olyat ismerek, aki megpróbálta. Működött is, ideig óráig. Aztán nagyon hamar ugyanott találta magát, ahonnan elindult. De ez nyilván nem szentírás, én nem lennék rá képes.

józanakaroklenni 2019.07.16. 19:00:25

@Pallos Levente: idézek a posztból: "Nagy butaságnak tartottam mindig, amikor valaki azt mondta nekem, hogy ne igyak, mert az nem old meg semmit. Hát persze, hogy nem old meg! Pont azért ittam, mert nem akartam megoldani a problémáimat!"

józanakaroklenni 2019.07.16. 19:01:21

@szepipiktor: Egyelőre itt te vagy az egyetlen, aki meg akar győzni bárkit bármiről. Engem arról, hogy önjelölt aktivista vagyok.

2019.07.16. 19:06:13

@józanakaroklenni:
A megoldás: alkoholmentes sör. Főleg az alkoholmentes búzasörök elég jók manapság.

józanakaroklenni 2019.07.16. 19:10:37

@Zabalint: Sajnos erről is sok storyt hallottam, olyanoktól, akik az alkoholmentes sörtől túlságosan megihletődtek. Ha meg üdítőként fogjuk fel az alkoholmentes sört (nem úgy fogjuk fel, hiszen akkor te sem példálóztál volna vele) akkor azzal az erővel kólát is ihatok, nem? Én elfogadtam a dolgot. Nem vagyok képes normálisan inni, soha nem is leszek. Nagyobb bajom soha ne legyen! :)

2019.07.16. 19:11:16

@józanakaroklenni:
Épp most kommentelt egy ilyen a blogodban (soberjump.com) AA néven (nem, nem én voltam :-)).

kovacsbelane 2019.07.16. 19:13:05

@Pallos Levente: Aki mar egyszer is eszrevette magan az alkohol szorongas- es feszultsegoldo hatasat, az tudja.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.07.16. 20:29:43

@szepipiktor:

"Én a büdös életben nem akarnám meggyőzni a nemivót, a nemdohányzót, a vegát, a melegeket, a németautó bzikat és így tovább, hogy az ÉN véleményem szerint éljenek."

Mondja egy önjelölt aktivista, aki habzó szájjal fröcsög mindenkire, akit este nem lát maga mellett térdelni az orbánoltár előtt és folyamatosan hazudik a fideSS érdekében, hogy minél több ember agyát mossa át a hazug propagandával.

John Doe3 2019.07.16. 23:10:36

@morph on deer: az alkohol a magasvérnyomás-betegség egyik leggyakoribb kofaktora.

2019.07.17. 08:35:31

@szepipiktor:
Gusztustalan ez a mártír szerep. Az egész blog.hu-s munkásságod arról szól, hogy mások életét, gondolkodását fikázod.

_B_ 2019.07.17. 09:16:43

@ABC Jozsi: "ledolgozza a 8-12 orajat, hazajon es minden nap felhajt 3-5 sort, az szamomra nem alkoholista"
Ó dehogynem, ez a funkcionális alkoholista! EGYELŐRE! Majd mikor feladja a mája, már nem fog kijózanodni, minden baja lesz, leszázalékolják, aztán már nem kell napi 8-12 órát lehúzni, egész nap ellesz a kocsmában vagy otthon a 3-5 sörével matt részegen.
A szociális alkoholista egyébként az, aki társaságban iszik. Az emberek jelentős többsége ilyen. Ez is hamar át tud fordulni mezei alkoholizmusba, amikor már hetente többször "társasági iszik" valaki.

2019.07.17. 09:35:10

@ABC Jozsi:
A francokat nem alkoholista. Azon vitatkozhatunk, hogy aki megiszok minden nap 1 vagy 2 sört, vagy hét közben nem iszik, de minden hétvégén csontrészeg, az alkoholista-e, de aki minsen hétköznap felhajt 3-5 sört, az bizony egyéetelműen masszív alkoholista, és már semmi köze azoknak a söröknek a munka kipihenéséhez. Aki ilyen szinten függő, az hétvégén bizony rosszul lesz, ha nem iszik, persze jó ürügy ennek elkerülésére, ha füvet nyír, az munka, és ehhez iszik.

Egyébként "szociális alkoholistának" nem ezt nevezném, hanem azt, aki a társaság miatt iszik rendszeresen.

2019.07.17. 09:39:22

@józanakaroklenni:
Fura, hogy nem üdítőként fogjuk fel, de amúgy pont arra jó, hogy az emberek mértéket tanuljanak, ugyanis az alkoholmentes sör mivel nem vízhajtó, ezért nem itatja magát, nem lehet belőle annyit meginni, mint az alkoholos sörből, emellett mivel sörnek tekintjük van egy fajta placebo hatása, ami viszont nem jár negatív visszacsatolással, nincs se fejfájás, se debidratáltság. Ugyanakkor az életérzést átadja, bár gyanús nekem, hogy te sosem az életérzés miatt ittál.

eßemfaßom meg áll 2019.07.17. 09:41:32

@ABC Jozsi: aki napi 5 sört megszik az netto alkoholista.

Billy Hill 2019.07.17. 12:54:26

Ilyen melegben három liter sört kell meginni, tüskével...!

_B_ 2019.07.19. 14:14:51

@Zabalint: "alkoholmentes sör mivel nem vízhajtó"
De az.

2019.07.19. 14:50:54

@_B_:
Nem az, csak azért érezheted úgy, mert ha sokat iszol belőle, az sok folyadék. Az alkoholnak van vízhajtó hatása.

Im just here for the comments 2019.07.21. 08:06:51

@Zabalint: az absztinencia része az is, hogy nemcsak magától a függőséget kiváltó szertől tartod távol magad, hanem a kényszeres viselkedési formáktól is. Ezért nem javasolják pl az alkoholmentes sörök fogyasztását, bár könnyen el tudom képzelni, hogy van olyan, akinél beválhat, de baromi ritka lehet.

2019.08.05. 17:57:58

@Im just here for the comments:
Ha valakinél az alkoholmentes sör elég a visszaeséshez, akkor az bizonyítja, hogy nem a fizikai alkoholfüggőség a problémája, tehát eleve nem is a teljes absztinencia lenne a helyes megoldás, hanem hasonló jellegű életmódváltás, mint pl. egy elhízott embernél.
süti beállítások módosítása