Úgy érzed, kezdesz túl sok alkoholt fogyasztani? Így fogd vissza!
2017. március 13. írta: józanakaroklenni

Úgy érzed, kezdesz túl sok alkoholt fogyasztani? Így fogd vissza!

Szia. 25 éves vagyok, lány, és 3 éve alkoholista. 2016 december 17.-e óta nem ittam. A függőségem minden momentumát, őszintén, kendőzetlenül követheted itt a blogon, a sikereket, és a kudarcokat is. Ezen kívül meg fogom osztani veletek a mindenféle gondolataimat, agymenéseimet is az élet dolgairól. A blogot három okból írom: 1, Ami a legfontosabb: nekem tényleg segít az írás. 2, A visszajelzések alapján nektek is 3, Borzalmas tévképzetek, sztereotípiák, hülyeségek vannak az emberek fejében az alkoholizmusról. Ha ezeknek legalább egy részét eloszlathatom ezzel a bloggal, már megérte billentyűt ragadnom.

Rengeteget beszéltünk már arról, mit csináljon az, aki már kompletten belecsúszott az alkoholizmusba. Sokszor szóba került az is, hogy mit NE csináljon.

Most azonban azokról szeretnék beszélni, akik éppen, hogy csak kezdenek csúszni, akik éppen, hogy csak érzik, hogy talán túlzásba viszik, talán túl domináns szereplő az alkohol az életükben. 

Ilyenkor még bizonytalan vagy, és keresed a válaszokat. 2017 lévén valószínűleg a Google-ban. 

Aztán felteszed a kérdést a gyakorikérdéseken. Ha szerencsés vagy, meggyőznek róla, hogy valószínűleg vissza kellene venned. Ha peched van, megnyugtatnak, és te ott folytatod tovább, ahol abbahagytad.

Ha eljutsz arra a pontra, hogy felismered, hogy most már azért túl sok, túl domináns az életedben az alkoholfogyasztás - jellemzően ilyenkor a társasági életedről beszélünk, egyedül még valószínűleg nem iszol - akkor tökéletes helyzetben vagy ahhoz, hogy még időben megelőzd a nagyobb bajt.

alcoholism-and-diabetes-e1453414280801.jpg

Elképzelni sem tudod még valószínűleg, hogy ami egy haverokkal sörözgetésnek indul, milyen könnyen változik át rutinná. 

Elképzelni sem tudod, milyen könnyen, gyorsan, és alattomosan alakul át a barátaiddal ápolt köteléked az alkohollal ápolt kötelékké. 

Nem akarok rád ijeszteni, nem állítom, hogy minden haveri sörözés egyenes út a májcirrózisig, azt viszont állítom, hogy ha úgy érzed, kezd úrrá lenni rajtad az alkohol, akkor változtatnod kell az ivási szokásaidon, mielőtt azok változtatnak rajtad. 

1, Itt aztán tényleg csak akaraterőre van szükséged.

Azon a ponton vagy, ahol tényleg rajtad áll, vagy bukik minden.Visszavenni a túlzott alkoholizálásból egy egészségesebb jövő érdekében nem olyan áldozat, amitől kevesebb leszel. Egy olyan áldozat, amitől több leszel. Jajj, tudom én is, hogy milyen rohadt álszenten hangzik ez az én számból. De ha összehasonlítom azt a több, mint 3 évet amit ivással töltöttem, azzal a mostani 3 hónappal, amit józanul töltök, el sem tudom mondani, milyen minőségi fejlődés indult el az életemben. Nem könnyű, sok munkával jár,de jönnek az eredmények is, ami csodálatos érzés 3 év semmittevés után. 

Nem azt mondom, hogy a jövőben ne iszogass egy szülinapon, ne pezsgőzz szilveszterkor: azt mondom,hogy az a mértékű alkoholfogyasztás, amit fiatalként csináltunk - csináltok, teljes mértékben indokolatlan. Nincs szükség ennyi alkoholra ahhoz, hogy társasági életet éljünk - ha mégis, akkor azon is érdemes elgondolkodni - a szervezeted meg aztán főleg nem erre van kitalálva. 

Nagy valószínűséggel, ha még ezen a ponton megteszed a szükséges lépéseket, teljesen felelősségteljes, határokat ismerő szociális ivóvá válhatsz. És hidd el, ha most még egy komplett idiótának is nézel engem, 10 év múlva örülni fogsz neki. 

2, Találj magadnak egy társat

Biztos, hogy van olyan barátod, olyan ismerősöd, aki szintén nem ugrál örömében attól, hogy a társaságnak az ivásból áll a szociális élete.

Ne a társaság legnagyobb hangját keresd, ne azt, aki mindig inni akar, aki a legtöbbet issza - az voltam én, és nézd meg, hova jutottam -, azt keresd, akin látszik, hogy csak megy a társasággal.  

Nyugodtan vesd fel neki, hogy szeretnél néha ivásmentes programokat is szervezni. Hidd el, könnyebb lesz, ha nem egyedül csinálod. 

Párkapcsolatban élsz? Vond be a párod is.

Meg fogsz lepődni, ekkor még milyen könnyű megtölteni a napjaidat valami értelmessel. 

3, Kezd 30 nappal

Nem kell rögtön drasztikus változásokon görcsölnöd, nem akarunk rögtön olyan változásokat eléd tenni, ami esetleg ijesztő lehet. 

30 nap alkohol nélkül, legyen ez az első cél. 

30 napig mindenkinek ki KELL bírnia, akinek nincs problémája az alkohollal. 

30 nap alkohol nélkül teljesen normális. 

30 nap alkohol nélkül olyasmi, amit végig KELL tudnod csinálni, ha nincs komolyabb gond. 

Töltsd ezt a 30 napot hasznosan, aktívan: olvass, kirándulj (úgyis itt a jó idő), sportolj, ismerkedj, menj el moziba, menj el színházba, kezdj el valamit tanulni az Udemyn.

Ha már 30 nap, kezdj bele valami 30 day challengbe. (30 napos kihívás)

Pl, 30 napos plank kihívás

 

30 napos fekvőtámasz kihívás

 

30 napos yoga kihívás

 

De találtam még "írj regényt 30 nap alatt" (minden nap 5 oldalt kell írni asszem), meg "olvass ki minden nap egy könyvet 30 napig" kihívásokat is, válogass kedvedre! 

4, Készülj fel, hogy nem mindenki lesz megértő 

A társasági életünkbe nagyon durván beépült az alkoholfogyasztás - túlságosan is, lássuk be - ezért számíthatsz rá, hogy nem lesz veled mindenki megértő. 

Szépen, normálisan,türelmesen magyarázd el, hogy nem lettél szerzetes, egész egyszerűen szeretnéd kicsit visszavenni az alkoholfogyasztásodat, mert érzed, hogy sok. 

A társaságod normális, értelmes tagjai talán élcelődnek rajtad 1-2-t, de utána meg fogják érteni, hogy te így döntöttél. Talán még csatlakoznak is hozzád.

Viszont azok, akik nem - és tudom, hogy ezt könnyű mondani, nekem is évek kellettek hozzá, hogy ezt megértsem - azok, akik nem hajlandóak ezt elfogadni, akik ez után nem keresik a társaságod, akiknek alkohol nélkül nem kellesz, azok nem is voltak a barátaid, csak kellett nekik egy ivócimbora. Gyakorlatilag bárki. 

5, Vegyél valamit a pénzből

Ha kimaradnak az esti sörözések, elég sok pénzed meg fog maradni, amit eddig kocsmákban vertél el. Esetemben főleg nagy összegről van szó, hiszen én minden este ittam. 

Nálad remélhetőleg kisebb összegről beszélünk (bár ki tudja, egy kocsma drágább,mint egy boltban venni a piát), de mindenképpen lepd meg magad valamivel a pénzből, amit megtakarítasz. Én pl a második józan hónapomban vettem magamnak egy szép nagy új monitort, és tényleg jó érzés volt, tök büszkének éreztem magam. Hidd el, neked is király érzés lesz.

Számold ki, mennyit költöttél egy hónapban alkoholra, és a 30 nap végén, ha sikerül kibírnod, hogy tényleg ne igyál 30 napig, vegyél magadnak valamit abból a pénzből. (és mondjuk ha egy mód van rá, ne alkoholt.)

 

Ha sikerül végig csinálnod ezt a 30 napot, hasznosan, meg fogod tapasztalni, hogy jó érzés.

Jó érzés frissnek lenni, jó érzés energikusnak lenni, és jó érzés, ha sikerül valami. 

Sokkal jobb érzés, mint állandóan a kocsmában hesszelni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanakaroklenni.blog.hu/api/trackback/id/tr7812333975

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kacag a máj 2017.03.20. 16:53:03

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Néha légy bolond, egy kicsikét, elrepül úgy a szürke gond, derül az ég, van abba valami báj, hogyha kacag a máj, ezért itasd kicsikét, irányt mutat a Heti sajtó, hova tovább érzékiség. Hétszents...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kettős Billy (törölt) 2017.03.13. 12:44:54

Hobbi... hobbi, hobbi. piara felretett penzbol.... barmi... ami lekot es estenkent nem csak a tv film pia kombo marad.

hapsi 2017.03.14. 18:16:11

Bocs, de nem bírom ki... :-)
46 éves vagyok, alkoholista. Minden nap megiszok meló után 5-6 sört. Van, hogy többet, legyen ez az átlag. 35 €centbe kerül egy sör (Németország). 0,35x6x30=63 €. Számításaim szerint ebben a hónap keresek 2400 €-t. Az lenne a kérdésem, mivel jutalmazzam magam, milyen hobbit találjak a megspórolt összegből? :-D
Mint öreg alkesz, véleményem szerint másfelől kell megközelíteni a dolgokat. Én is töröm a fejem, hogy valahogy változtatni kellene a dolgokon, de nem a pénz miatt. Az emberi kapcsolatok miatt. Most nem megyek jobban bele, mert nincs időm, de már a múltkor elraktam könyvjelzőkhöz a blogot, amikor az index-en volt. Ha átolvastam, jelentkezem időnként.
Ha nem kamu csaj vagy, akkor kitartást kívánok, és sok örömet a döntésedben!

józanakaroklenni 2017.03.14. 18:19:32

@hapsi: Szerintem elég egyértelmű, hogy ez a poszt most nem neked szól, nem alkoholistáknak, hanem azoknak a fiataloknak, akik túl sokat isznak.
Kifordíthatod, amit írok, de szerintem sokat nem segít a helyzeteden, ellenben ha kiveszed a posztokból (a neked szóló posztokból) a hasznosat, az igen.
Nem vagyok kamu, több médiumban, többek között rádióban is voltam már, és hidd el ilyen mennyiségű anyagot se írnék szórakozásból, mint ami a blogon van.

Ronin2010 2017.03.14. 18:25:43

Nem tudom, kinél hogyan alakul ki a piától való függőség. Nálam a következő módon. Nem volt szükségem kocsmára, társaságra, akikkel együtt ittam volna. Aktív dolgozó korom előtt, miután sportoltam és a napirendem is olyan volt, hogy társaságra egyszerűen nem maradt időm, sem igényem a napi életvitelem miatt engem körülvevőkön kívül.
Ma 72 éves vagyok és ma sem tartozok a társaságba szórakozni, inni vágyók közé. Mégis alkoholista lettem. Meg tudtam tenni ezt úgy, hogy a közvetlen családomon kívül erre nem látott rá senki.35 évig tudtam etetni magam azzal, hogy én nem is vagyok alkoholista, sem nagyivó. Rendszeresen megiszom esténként otthon néhány pohárral, de ez nem alkoholizmus. Megerősített ebben a hitemben az is, hogy a munkámat mindig komolyan vettem, s konkrétan undorodtam attól, hogy nap közben és munka közben valamit is igyak. Ha véletlenül, egész életemben talán kétszer, előfordult, hogy nap közben kb. 1-2 cent konyakot megittam esetleg az illendőség kedvéért, utána egész nap használhatatlan voltam. Így nap közben, ha valaki megkínált, még véletlenül sem kóstoltam meg semmiféle szeszt. Határozottan rosszul lettem még a gondolattól is.
Az életvitelemet végig, ma is, meghatározta, meghatározza a mozgás. A szakmám a mozgás oktatása, s a napi rutinomhoz tartozott és tartozik ma is a rendszeres futás, a kondicionáló súlyzós munka. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha futok, az 15 km, ha kondizok az kb. komoly 2,5 óra, s ha kiemelek egy gyakorlatot, mondjuk fekve nyomás, azt még ma is 80-100 kg-mal végzem. A korom adta leépülések ezt a szintet hagyták meg nekem.
Nyilvánvaló, hogy a mozgás kompenzálta valamelyest a pia kártételeit.
Nézzük meg akkor hogyan és milyen formában alakult ki nálam az alkoholizmus. Kezdőként, a napi munkámat végzett diplomás tanárként úgy kezdtem, hogy 5-kor kelés, reggeli, 6-8-ig a kölyköknek az iskolában kosáredzés, du. 14.00-ig néhány szünettel órák, 14.30-tól a csoportomnak edzés /mellékfoglalkozású edző voltam, az anonimitás kedvéért nem árulom el a sportágat/, kb. este 9.00-kor értem haza, másnap elölről kezdődött az egész. Így telt az első 8 tanári évem. Akkoriban a szombat még munkanap volt, tehát de tanítás, du. utazás versenyekre, mindenféle iskolai csapattal és a fő sportágam versenyzőivel a nyári szünetben is. Nyaralni sem idő, sem pénz. Inni sem! Társasági életet élni pláne nem. Hétvégén húsz egynéhány évesen a terheléstől és a kialvatlanságtól remegett a kezem.
Nem megyek részletekbe. Az idő előre haladtával a fizetésem emelkedett, de a családom létszáma is négyre nőtt. Edzőként országos, nemzetközi eredményeim lettek, magyar válogatott mellett edzősködtem. Borvidék mellett lakva rendszeresen vásárolgattam borokat pincékből és abból esténként fél-egy liter borokat ittam meg. Oldotta a feszültséget 45-50 éves voltam akkor és ez 5-8 éve ment. Jó borok voltak, fröccsnek ittam. Bort ma sem tudok másként meginni. Egy liter bor + két liter víz fröccsként. Probléma egy szál sem.
A kilencvenes évek elején a rendszerváltás szétverte sportágam működési kereteit, a szakosztályok anyagi támogatás hiányában szétestek, a szervezett működési keretek is. Megszünt az ösztönzés, ami a sínen tartott, nem maradt kapaszkodóm, s az iskolai munka is favágássá silányult. Túl hosszú lenne, ha belemennék az okaiba.
1990-től 2017 január 1-ig tartott a naponta esténként megivott kb. egy deci tömény, egy liter borból, vagy négy üveg sörből álló "feszültség oldás". Azért az 26 év! És! Napközben semmi. Csak este. Eljött az idő, amikor hiába ittam meg pl. egy hétvégén ennek a kétszeresét is, nem volt rám hatással.
2006-tól kezdtek jönni a ráutaló orvosi leletek, magas koleszterinszint, a normális két és félszerese, magas húgysavszint, a normális duplája, s elkezdődött a jobboldalon a nyomásérzés, máj kötőszövetesedés. 2016 végére éreztem azt, hogy ha nem állok le, talán nem sok időm marad a cirózisig. Miután a dohányzásról húsz éve egyik napról a másikra álltam le, úgy gondolom, hogy a piáról lelállni csak elhatározás kérdése. Elhatároztam. Alkoholista vagyok. Január 1 óta nem ittam. S miután elhatároztam, nem is fogok már életem hátralévő részében. Az alvásom nyugodtabb, lefogytam két kilót, helyreállt az emésztésem. Jól vagyok. Ezt kívánom szívből minden sorstársamnak.

Hollandexxonvaldez 2017.03.14. 20:52:27

@hapsi: ennyi.én is megiszom a napi 6-8 sörömet,mert a sör az kenyér,az élelmiszer.Én is 3évet éltem Németországban,tehát ezt megszoktam.Sőt,2002-ben mikor először dolgoztam kinn Münchenben a melóhelyen volt sörautomata,1,5euro volt egy üveg HB,illetve a kantinban volt csapolt sör és Jager is.
Hollandiában éltem 3évet,Németország 3év,Ausztria is most már összesen 2év lassan.
A mértéktelen kólafogyasztást,fantafogyasztást kell visszaszoritani mert az káros.A csehek is megisszák az évi 500liter sörüket,meg a belgák is.Az ha valaki megiszik napi 6-8 sört,és nem iszik mellé mást,az kifejezetten egészséges.
Akkor ezek szerint fél Németország meg fél Ausztria is alkesz,mikor a srác tolja ki a Sparból a bevásárlókocsiban a 4-5 rekesz sörét....na azt se 1hónapra vette :)))))

she_wolf 2017.03.14. 23:13:28

@Hollandexxonvaldez:
Amit írsz, teljesen ellentétes a blog mondanivalójával, célkitűzésével. Mogy miért? A válasz ott van abban a hozzászólásban amire válaszoltál, illetve abban a definícióban, amit a blog szerzője megfogalmazott és amivel minden itt kommentelő és az alkoholizmusban valamilyen szempontból érintett hozzászóló elfogadott.

(Az én személyes hozzáfűznivalóm, hogy napi 6-8 sörtől ha alkoholista nem is leszel, de egészséges sem, csak szólok! A sör=folyékony kenyér pedig a sört kedvelők kedvenc kiszólása, a helyedben utánanéznék 1-2 dolognak, mielőtt kikiáltanám égi mannának. Kétségtelen, hogy a sörnek vannak jótékony hatásai (nem is kevés: www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11020/a-sorfogyasztas-hatasa), úgy nagyjából napi max. 1/2 liternyinek. De akármelyik kiszerelést is veszem alapul, az nagyon nem 6-8. Már ha üvegre gondolsz ezalatt. A sörösöknek az alkoholizmustól kevésbé kell tartaniuk, amennyiben meg tudnak maradni napi 1 üveg lóbányainál, és nem isznak hozzá nyomtatéknak 2-3 deci bitang szatmári szilva páleszt:D)

Irbisz 2017.03.14. 23:32:01

@Hollandexxonvaldez:
Ennyi hülyeseget egy hozzaszolasban ritkan latni:
"A csehek is megisszák az évi 500liter sörüket,meg a belgák is."
Almodban. A csehek vilagelsök- de evi 142 literrel, mig a belgak ennekc sak kb. felet isszak, elsö 20-ban sincsenek :en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_beer_consumption_per_capita. De a te napi 6-8 söröd meg ennek majd tizszerese ...

"Az ha valaki megiszik napi 6-8 sört,és nem iszik mellé mást,az kifejezetten egészséges."
Ez egyenesen baromsag, vagy minösitett önbecsapas. Vannak a sörivasnak pozitiv hatasai, ez teny, szabad is inni, DE nem ilyen alkoholista volumenben. A pozitiv hatasai 1, mas forrasok szerint maximum napi 2 sörig vannak, azon felül több a kar mint a haszon.
Nemet forras erröl: www.fr.de/wissen/gesundheit/immunsystem-herz-so-gesund-kann-bier-sein-a-548752

"Akkor ezek szerint fél Németország meg fél Ausztria is alkesz,mikor a srác tolja ki a Sparból a bevásárlókocsiban a 4-5 rekesz sörét....na azt se 1hónapra vette :)))))"
Mindket orszag a te mennyiseged kevesebb mint 10%-at issza meg eves szinten- te alkoholsita vagy ök meg atlagban nem szoval ne velük takarozz:).
A Sparbol 4-5 rekessze kimenö srac mit bizonyit megis???? Egy ember nem minta, lehet hogy annyit vedel mint te, azaz alkoholista. De lehet hogy csak hetvegi buli lesz, es 10 emberre vitte azt a mennyiseget:)

elemes 2017.03.15. 09:03:10

Szerintem az "akaraterő" kevés lesz -- szükség van valami KÜLSŐ horgonypontra is.

Az alkohol (egyébként pont úgy, ahogy a cigaretta) elmozdítja azt a belső "alapvonalat", azt, amire az ember azt mondja, hogy "az még belefér." A fohányzásra is úgy lehet rászokni, hogy észre sem veszem.

elemes 2017.03.15. 09:03:42

Hát még a dohányzásra :)

Snoopyzit29 2017.03.15. 16:17:21

@Hollandexxonvaldez: "Az ha valaki megiszik napi 6-8 sört,és nem iszik mellé mást,az kifejezetten egészséges."

Húúú öregem! Ez az alkoholizmus szótári példája. Sőt olvasatomban már az is alkoholista, aki minden egyes nap iszik. Tök mindegy hogy 1 sört, 1 pohár bort, 1 pálinkát akármit. Aki nem bír ki egyetlen egy napot, hogy ne igyon az bizony alkoholista.
Nekem sosem voltak alkoholproblémáim (már le se merem írni, hogy én kb. 2 éve nem ittam semmilyen alkoholt, még szilveszterkor pezsgőt sem), de láttam pár embert a környezetemben akiknek van/volt. Hát nem volt szép látvány. Nem is tudom valaki hogy képes olyan emberrel együtt élni aki esténként megiszik 6-8 sört. Sosem dohányoztam (sosem!) és sosem drogoztam, szóval ezeket is ki lehet lőni. Szénsavas üdítőt 10 évente 1 pohárral.
Persze mindenkinek megvan a maga keresztje, rajtam van 15 kg súlyfelesleg.

Mi ebből a lényeg? Az első mindenképpen az, hogy felismerd, hogy alkoholista vagy! Amíg ez nincs meg, addig nem fog változni soha semmi.

she_wolf 2017.03.15. 17:19:54

@Snoopyzit29:
"Aki nem bír ki egyetlen egy napot, hogy ne igyon az bizony alkoholista."

Ebben van a lényeg, noha sikerült olyan sarkosan fogalmaznod, hogy kapásból, első olvasatra nem biztos, hogy mindenki egyetértene vele:)
A sörnél maradva: ha nem bírja ki, hogy egyetlen napot is kihagyjon, az valószínűleg "csak" függő. Azonban nem kémiai, hanem pszichés függésről beszélünk, viselkedésbeli defektusról.
A kémiai függést inkább hagynám, noha a poszt éppen azt szeretné elérni, hogy akinél megszólal a vészcsengő az lépjen, még mielőtt kémiai függésbe csap át a szenvedélye.
Napi egy kis üveg sör, vagy 1-2 deci jó minőségű bor nem okoz szervi károsodást az emberben -ha egyébként egészségesen működik a szervezete.
A pálinka kicsit másmilyen kategória, ebben az esetben nagyon fontos a belső szervek alapállapota is, úgyhogy én a magas V/V%-os cuccokat másmilyen polcon tartom:)

józanakaroklenni 2017.03.15. 17:22:56

"Szerintem az "akaraterő" kevés lesz -- szükség van valami KÜLSŐ horgonypontra is."

Ezt nem is tagadtam, sőt, szorgalmazom is, hogy ne egyedül csinálja,foglalja el magát, ecetera. De ahhoz is meg kell mozdulni, amihez akaraterő kell. Ezen a ponton - itt még nem beszélünk alkoholizmusról,a ha figyelmesen olvastad a posztot - szerintem minden azon áll vagy bukik.

jeanvaljan52 2017.03.17. 09:47:30

Kedves Józan Akarok Lenni!

Gratulálok a születésnapodhoz!
A jókívánság bizonyára még érvényes, mert a szülinapod nemrég, talán éppen március 13-án volt.
Szóval gratulálok.
"Rengeteg" nyomozás kellett ahhoz, hogy ezt a tényt kiderítsem.
Március 12-én még azt írtad, hogy Szia. 24 éves lány vagyok...
Március 13-án pedig már azt: Szia, 25 éves lány vagyok...
Vannak kétségeid, hogy egy valódi Sherlock Holmes áll veled szemben?
Na, ugye.
Ezek után biztosan nincsen.

De nem várom, hogy ez ügyben cáfolj, vagy megerősíts.
Merthogy semmiféle nyomozás nem történt, csak épp észrevettem a két nap közötti különbséget.

Sőt. Egyre jobban érzékelem, hogy miért nagyszerű lehetőség a témánk boncolgatására ez a nagy, anonim fórum. Hangsúlyozom az anonimitást. Ha nem lenne internet, erre nem lenne lehetőség. Egy nagy, össznépi, anonim klub. Aki csak rákattint erre a klubra (direkt nem úgy írom, hogy belép a klubba), már benne van ebben a világban. És érzékeli, hogy semmi, az égvilágon semmi nem zavarja őt abban, hogy saját magát megítélje: érintett-nem érintett, ha igen, miért és mennyiben, ha nem, miért nem. Semmi nem zavarja meg abban, hogy őszinte legyen ehhez a fórumhoz, ehhez a tükörhöz. Ösztönösen ezzel kezdi a körül-nézegetést.

Ez a virtuális valóság előnye a valódival szemben.

Ui. Az a Magyar Nemzetes cikk olyan, amilyen. De ne felejtsük: a sajtó nyelve a szenzáció. Nem véletlen, hogy az egyik legdurvább hozzászólást közölte le. Azután azt sem, hogy a szerző igen távol tartja magát a fórumunk hatékonyságának a megítélésétől. Nekem az jött le, hogy ő inkább ellendrukker, mint szimpatizáns.

Viszont ma már mindegy, hogy ki, mit ír. Már minden a fórum reklámja. A jó is, a rossz is.
Nyugodtan virágozzék száz virág!

józanakaroklenni 2017.03.17. 09:58:20

@jeanvaljan52: Köszönöm a szülinapi jókívánságokat :)
az mno-s cikket védeném: a lány, aki az interjút készítette velem nagyon rendes volt, és ahogy mondod a sajtó nyelve a szenzáció: rengeteg új olvasót, facebook like-olót, plusz egy újabb sajtómegjelenést, ÉS a rádiós interjút köszönhetjük annak a cikknek, tehát mindenképpen nagyon hatékony volt :)

simple human 2017.03.17. 11:38:26

Szia és sziasztok!
Már egy ideje olvasom a blogot, nagyon tetszik, bár csak érdeklődő vagyok. Igazából pontosan ezen posztban szereplő téma érdekelt már egy ideje - azaz hogy nem iszom-e túl sokat -, amikor ide kattintottam az Index szíves invitálására.
Magamról annyit, hogy viszonylag hosszú házasság után egyszer csak egyedül találtam magam (férfi vagyok), és bár inni addig is szerettem, azóta kicsit jobban belehúztam. És ezt a környezetemből többen is szóvá tették/teszik, azzal a felkiáltással, hogy figyeljek oda magamra.
Ami az érdekesség - nem tudom, esett-e már szó erről, mert az összes hozzászólást nem olvastam el -, hogy szerintem létezik a függő-, illetve a nem-függő típus. Én eddig úgy találtam, hogy utóbbiak táborát erősítem. Mikor észre veszem, hogy valamit túl régóta csinálok, akkor néha szoktam magam tesztelni is ez ügyben. Például egész felnőtt életemben kávéval ébredtem, de 3 évvel ezelőtt azt mondtam, hogy mostantól nem iszom. És nem ittam. Bármikor újból ihatok, nem törvény. Semmi következmény, nem hiányzott már másnap sem. Egész életemben brutális mennyiségű cukorral ittam a teát, egy éve gondoltam egyet, mostantól cukor nélkül iszom. Úgy lett. Ilyesmikre gondolok, és külön felhívom a figyelmet, hogy itt szó sincs a néha hangoztatott akaraterőről, inkább arról van szó, hogy jé, eddig hogy nem jutott eszembe, hogy ne igyak kávét?? A cukor nélküli teázásra meg apám hívta fel a figyelmem, addig eszembe sem jutott volna...
VISZONT!
Ha valaki azt mondaná nekem, hogy ad egymillió dollárt, ha nem iszom alkoholt egy hónapig, akkor igen csak elgondolkodnék, hogy ennek van-e értelme. Igen, ÉRTELME! Mert én az ivásban nem csupán társas kommunikáció eszközét látom, hanem otthon a magányomban jóval többet iszom, mondhatom, hogy minden nap, mert jól esik. Mert szeretem a sör ízét, a bor ízét, a pálinka ízét, a viszkiről már nem is beszélve. Ha belegondolok - bele szoktam -, akkor nem a becsípés, berugás, másállapot, ami tetszik, hanem az íz! Ezzel nem mentegetem magam, hisz nem állítottam semmit magamról, amit meg kéne védenem, csupán eszembe jutott a poszt alapján, hogy ha én egy hónapig félre tenném a pénzt, amit alkoholra költenék, majd egyszer csak ott lenne a kezemben, akkor mit vennék??? Piáááááát!! Mert a pia engem szórakoztat, úgy, mint a szivar vagy a pipa, holott nem cigizek, soha nem is cigiztem. Valahogy hozzá tartozik az ÉLEThez mindez, az élet élvezetéhez.
Nálam például társkeresés során szóba sem jöhetne olyan nő, aki nem iszik, hisz ez az egyik legfőbb szórakozásom, amit közösen művelni még nagyobb élvezet. Miközben az alkoholizmus más téma.
Érdekes dolgok ezek.
Szerintem Ronin2010 sem függő típus. Attól még lehet italozni évtizedeken keresztül vagy bármi mást folyamatosan művelni, élvezni, de talán mégsem alakul ki kötelezően a függőség.

Bocsánat, nagyon szeretek hosszan írni:)

she_wolf 2017.03.18. 22:11:00

@simple human:
"Attól még lehet italozni évtizedeken keresztül vagy bármi mást folyamatosan művelni, élvezni, de talán mégsem alakul ki kötelezően a függőség."

A pszichológiai értelemben vett függőséget szét kell választani a fizikai (biokémiai okozatú) függőségtől, ezt nagyon fontosnak tartom szem előtt tartani!
Amíg "csak" arról van szó, hogy hazatérés után az az első, hogy szisszentesz egy sört megszokásból, és megiszod, addig nincs baj, kezelhető, ha el akarod hagyni ezt a szokást. Azonban ha már ott tartasz, hogy az elvonási tünetek riasztó megjelenését kell megelőzni alkohol bevitelével, akkor már nagy gáz van!
A függőség mibenlétének megállapítása a legfontosabb, ha az ember változtatni akar, mert ez határozza meg a további lépéseit.

Az ÍZ. Jót mosolyogtam, mert gyakran hitetlenkednek, hogy mit lehet szeretni az ízen, a hatás miatt iszik a legtöbb ember, és a hatás utáni sóvárgás hajtja az alkoholizmusba.
Én nem szeretem a sör és a bor ízét, tőlem becsődölhetne ez az iparág. Ellenben némely rövidital igencsak csábító a számomra. Keresztem, hogy kis híján rámentem mire kiderült pár elvonó után, hogy genetikusan vagyok képes rácsavarodni erre a dologra, az alkohol ízét, illatát szeretem. És a rövidekből is csak 4 féle maradt meg, mint általam ihatóként szóbajövő: rum;vodka;whiskey; nagyon ritkán konyak.
Mára mindennek szevasz, mert az életemet ezeknél is jobban szeretem:)

Tanács (bár nem kértél): ügyelj magadra, mert abból, hogy szisszentek egy sört, vagy néha belehúzok a haverokkal, könnyen kialakulhat fizikai függőség, míg ennek a fordítottja csak urban legend!
Szóval tartsd csak keményen kézben a gyeplőt, mert szétszaladhat a ménes!:)

simple human 2017.03.20. 11:01:46

@she_wolf:
Köszi szépen a kimerítő választ és a tanácsot! :)

v431111 2017.03.20. 14:40:44

Nem a mennyiség számít, hanem, hogy mennyire épül be a napi rutinban és válik az élet részévé.

Nézzünk csak két példát: Van Alkalmi Pál , egyszerű jómunkásember, aki nem iszik minden nap sőt van ,hogy hetekig nem, mert nem érdekli, nem hiányzik neki, hétköznap meló 8 órában otthon munka, hobbi, akármi. havonta átlag 1-2 alkalom van mikor úgymond kiengedi a gőzt és elmegy haverokkal kocsmázni, vagy esetleg neki vagy ismerősnek,rokonnak, családtagnak ,jóbarátnak stb. nevenapja, szülinapja van vagy csak spontán összejönnek kerti party, pókerezés vagy meccsnézésre és ott előkerül a pálinkás üveg meg a sör is, és elengedi magát ilyenkor és mennyiségben vedel. Másnap meg jön az 1000 ördög a fejben kalapál, kő a gyomorban, és minden más, ami a borzasztó másnappal jár együtt, akkor megfogadja ,hogy soha többet és még napokig rá se tud nézni a piára, aztán majd 1-2-3-4- sok hét után a következő eseménykor fog újra inni és akkor is mennyiséget. LAikus ill. aki csak ilyen összejöveteleken találkozik vele simán mondhatja meg gondolhatja, hogy alkoholista, mert mindig azt látja, hogy sokat vedel és talajvesztésig, de valójában ha szigorúan a tudománoys alapokat nézzük nem az. Problémás italfogyasztás viszont fennálló veszély.

De ott van pl. Átlag Pál, akiről sosem gondolná senki még a vele egy háztartásban élők sem , hogy alkoholista. Átlagos napja: Reggel kelés, reggeli, családdal foglalkozás pl. autóba be egyik gyereket lerakja az ovoda másikat az iskola előtt, majd 8-ra bemegy dolgozni 16 órakor leteszi a lantot, hazafele menet begyűjti a gyerekeket, otthon elbeszélget a családdal, mi történt az oviban suliban, kikérdezi a töri meg magyar leckét a nagyobbik gyerektől, majd este mikor már vacsorán túlvannak és otthon sincs semmi dolog bevágódik a tévé elé a fotelba és estig ameddig megnéz 2-3 műsort vagy a bajnoki döntő összefoglalóját lecsúszik 1-2 sör. Na ő alkoholista, mert már a napi rutinjába beépült az italfogyasztás és 2 sörtől nem lesz semmi baja, nem issza el a máját, nem rúg be, nem tőle zeng a lépcsőház stb, és akár 100 évig el tud élni gond nélkül, de mégis a tudományos definíció szerint ő alkoholista, aki meg sokat iszik ,de nem rendszeresen az nem. A Zacher Gábor által emlegetet 1 millió magyar alkoholista így jön ki, biztosan megvan valóban, de az úgymond problémás alkoholistából jóval kevesebb van.

Az alkoholhoz meg ugye hozzászokik a szervezet, így aki elég régóta műveli simán megiszik 6-8 sört is, ahogy korábban írta valaki anélkül, hogy megérezné, nagy berúgás és talajvesztés nélkül , még mikor mondjuk tizenévesen elkezdi a 6. sör már valszeg visszaköszönne.

józanakaroklenni 2017.03.20. 14:48:40

@v431111: Az a baj, hogy csak egy szavunk van erre, ugye az, hogy "alkoholista" , de nekem néha tikkel a szemem amikor kimondom 1-2 esetre mert erős szónak érzem, asszem ilyenkor jobb szó a problémás ivó, kár, hogy nincs több szavunk erre.
De nem is ez a lényeg, ez valószínűleg csak engem zavar, viszont erre a két sörre valamit hozzáfűznék:
Nem állítom, hogy nincs kivétel - nem tudom - de a legtöbb alkoholista (problémás ivó?) amikor elkezd süllyedni nem fogja beérni azzal a két sörrel, mert egyre többet kell innia, hogy meglegyen az "adag".
Alkoholizmusom harmatos hajnalán ha jól rémlik kb fél üveg borokkal kezdtem, ebből nemsoká 1 üveg lett, ami mellé idővel gyakran lecsúszott néhány sör is már. Kitolódnak a határok.
Ezen a gondolatmeneten haladva tehát a napi 2 sörös példádat nem tudom, hogyan kéne definiálni.

she_wolf 2017.03.20. 19:52:31

@józanakaroklenni:
A rendszeres alkoholbevitel dolgozik. A szervezet tolerálja. Éppen ezért egyre jobban hozzászokik, kidolgozza a maga működési mechanizmusát a feldolgozásra. Ebből az italozó semmit nem vesz észre kezdetben. Betudja hangulati tényezőnek, annak, hogy megágyazott a sörnek, hogy nem keverte ezzel-azzal. És azt mondj, hogy ő okosan iszik. Igen, egy ideig. Addig nincs semmi baj, amíg sör vagy bor esetében ez megmarad egészséges mértékben.
6-8 sör napi szinten nem egészséges. Annak ellenére merem ezt mondani, hogy nem vagyok sem toxikológus, sem addiktológus, sem semmilyen "-lógus".
Én "ista" vagyok. Alkoholista. Jó, hogy józan, de akkor is:)

@v431111:
Normális életvitel mellett napi egy sör nem a toxikológiai meghatározás szerinti alkoholizmus, hanem viselkedési oka van, rögzülés. Megszokásból iszik, nem pedig azért, mert ha nem tenné, akkor semmilyen elvonási tünettel nem reagálna a szervezete a hiányra.
Ezért is van nagy kavarodás abban a tekintetben, hogy kit lehet alkoholistának nevezni, és kit nem. De ne feledjük el az alkoholizmus evolúcióját!:)
De te is megfogalmaztad: "problémás" alkoholista. Ez egybevág azzal, ahogy @józanakaroklenni próbálta meg (szerintem sikeresen) definiálni a fogalmat:)

she_wolf 2017.03.20. 19:54:37

@simple human:
Ha megfontolásra érdemesnek tartod, akkor nagyon szívesen!:)

v431111 2017.03.21. 09:27:36

@she_wolf:

Bizony az alkoholt egyre jobban bírja a szervezet ha edzésben van. Egy igazi kemény alkesz, simán eljut oda 20-30 év "karrier" után ,hogy egy egész üveg töményet meg bír inni egy nap és max. kicsit robotzsarus lesz a mozgása meg domború a cipőtalpa, de még működőképes marad nála a szoftver valamennyire.

Zacher Gábort sztem el lehet fogadni szakértőnek érdemes megnézni ő miket mond, jó előadásokat szokott tartani:

www.youtube.com/watch?v=EPKkeeRCnOM

Ez pedig pont erről szól, amit mondtam az előbb:
www.youtube.com/watch?v=AbFylRoRsWQ

she_wolf 2017.03.22. 11:44:42

@v431111:
Zacherrel természetesen eszemben sincs vitába szállni:)
Az alkoholistának valóban a cefre köré szerveződik az élete, és úgy kalkulál, hogy az alkohol szerepe megmaradjon, mert azt magához tartozónak érzi.
Valószínűleg én gondolkodom egy kicsit kockán, mert számomra vannak a függők, és vannak, akik isznak. Ennyit, vagy annyit. Minden nap, vagy alkalomszerűen. No meg vannak az ilyen-olyan okokból eleve absztinensek:)
Én önző módon a testi/fizikai függőségre koncentrálok, mert odáig jutottam el, az volt a "karrierem csúcsa", és ettől nagyon óvok mindenkit, mert az a poklok pokla, amikor még nem ittad el az eszed és éppen ezért látod, hogy hogy hullasz atomjaidra. Nem lelkileg, nem anyagilag, hanem azt látod, érzed hogy az egykor jól működő szervezeted hogy adja fel napról-napra. Félelmetes.

És mindezeken túl már könnyű nekem azt mondani, hogy soha többet! Még akkor sem, ha a vágy néha nagyon erősen megvan, még az absztinencia hetedik évében is.

she_wolf 2017.03.22. 11:57:12

@v431111:
"Egy igazi kemény alkesz, simán eljut oda 20-30 év "karrier" után ,hogy egy egész üveg töményet meg bír inni egy nap és max."

20-30 év alatt -ha még nem vitte el a cefre- az igazi kemény alkesz már javában függő, és az első kortyokat azért issza, hogy józanra igya magát, és az üvegnyi tömény egész nap alatt történő bevitele tartja egyenesen, funkcionálisan rendben. Csak ne akard felhasítani, és megnézni, hogy mindeközben mi történik a szervezetén belül.
Egyébként ez voltam én, sacc/kb. 10-12 évvel a piába történő és egyre mélyebbre való borulásom után, aztán ez folyt olyan 5 éven keresztül, mire kidőltem.

jeanvaljan52 2017.03.23. 09:33:06

@v431111:
"Bizony az alkoholt egyre jobban bírja a szervezet ha edzésben van." - írod.
A "bírja" szót én azért kicserélném valami pontosabbra.
Ha valaki alkohollal "edz", az ugye azt jelenti, hogy rendszeresen iszik. Az edzések eredménye általában a nagyobb teljesítmény elérése lesz: kellő edzés után nagyobb távot képes az illető lefutni; úszni, evezni és hasonlók.
A sörös korsókkal, a piás poharakkal és üvegekkel edző személyeknél is azt tapasztaljuk, hogy egyre több piát képes meginni. De vajon azért, mert egyre jobban bírja? Mert jobb lesz a kondija, a maratoni futóhoz hasonlóan?
Szerintem egyáltalán nem.
Itt a fordítottja történik, mint a sportolónál. Aki a testét alkohollal edzi, azért iszik egyre többet és többet, mert egyre jobban átszakad nála az a védő gát, amely általában minden egészséges emberben megvan: amely biztosítja náluk a mértékletességet. Amely figyelmeztet, hogy ez volt a harmadik pohár, ennyi elég volt, tessék befejezni. És befejezi.
Az alkoholra érzékeny, a függésre hajlamos embereknél ez a gát omlik le - egyeseknél lassan, másoknál rohamosan -, minek következtében egyre több és több alkoholt kíván, illetve fogyaszt - az egyébként egyre jobban gyengülő, romló, végül ellenállásra képtelen - szervezete.

Szóval szerintem csak úgy tűnik, hogy egyre jobban bírja a piával tréningező. Több-kevesebb ideig valóban ezt látjuk, de a szervezet rombolása az edzések következtében hamar beindul, majd töretlenül folytatódik. Megállítani ezt pedig csak úgy lehet, ha az illető abbahagyja a piálást. Lehetőleg addig, amíg nem késő.
Bár az én véleményem szerint, ameddig nem hal bele, addig nem késő.
(Mert nem tudom, hogy odaát is van-e pia?)

v431111 2017.03.23. 12:56:34

@jeanvaljan52:

Az edzésmunkánál úgy értette Zacher is, hogy mikor teszem azt 14-15 évesen először alkoholizál, akkor 2-3 sör után már berúg, és 4. vagy az 5. már vissza fog köszönni, vagy két feles, amit feszültségoldónak tol be egy buliban, hogy ne féljen odamenni leszólítani a csajokat, az pont elég, szalonspicc stb. 10 év múlva, már 2-3 sört meg se érez, több kell a szalonspicchez, jobban bírja a piát. Ha rögtön azzal kezdi ,hogy letol egy üveg töményet akkor biztos detox lesz a vége, de pár évtized után már ez sima ügy, még két lábon fog állni max. tántorog kicsit, de ezt kezdetben 3-4 feles elintézte volna.

Aki nem iszik sokat csak keveset ,de rendszeresen életvitelszerűen általában valami mellé kapcsolódik pl. este mikor már végzett a napi teendőivel megnéz egy epizódot az egyik sorozatból, és mellé megiszik egy sört. Ha valami okból nem tudja megnézni aznap nem iszik sört, vagy akkor sem ha tudja ,hogy még késő este autóba kell ülnie és akkor nem kockáztatja meg, hogy esetleg megállítják és szondázás is lesz és ugrik kis időre a jogsi.

Makai Tibor Baggio 2018.10.26. 16:46:01

Sziasztok Bádzsó vagy és alkoholista olvastam a storydat megprobaltam a 30 napot de nem megy sajnalom elszivok 1 csomag dohanyt foleg ha iszok szeretem alkoholt nagyon minden estere hullavagyok annyira szeretek inni hogy valamikor napokig iszok neha alvas nelkul es soha nem vagyok masnapos mitcsinaljak Udv Bádzsó a Román
süti beállítások módosítása