Olvasói levél + a blog további sorsa
2017. március 02. írta: józanakaroklenni

Olvasói levél + a blog további sorsa

Szia. 24 éves vagyok, lány, és 3 éve alkoholista. 2016 december 17.-e óta nem ittam. A függőségem minden momentumát, őszintén, kendőzetlenül követheted itt a blogon, a sikereket, és a kudarcokat is. Ezen kívül meg fogom osztani veletek a mindenféle gondolataimat, agymenéseimet is az élet dolgairól. A blogot három okból írom: 1, Ami a legfontosabb: nekem tényleg segít az írás. 2, A visszajelzések alapján nektek is 3, Borzalmas tévképzetek, sztereotípiák, hülyeségek vannak az emberek fejében az alkoholizmusról. Ha ezeknek legalább egy részét eloszlathatom ezzel a bloggal, már megérte billentyűt ragadnom.

Fogok beszélni a blog további sorsáról a bejegyzés végén, de előbb egy olvasói levél.

shutterstock_230245711.jpg

Az alábbi levelet úgy másfél hete kaptam. Sokat gondolkodtam rajta, hogy szülessen-e róla bejegyzés, mivel a magánleveleiteket mindig csak külön engedéllyel, vagy kérésre osztom itt meg a blogon (és ez így is fog maradni, hiszen közületek többen tudják pl a keresztnevem, vagy a telefonszámom, sőt, van akivel már személyesen is találkoztam, mégis mindenki nagyon diszkrét, amit köszönök) , de úgy döntöttem ezzel kivételt teszek.

Egyrészt, nem teszek közzé semmi személyes adatot, másrészt a levél maga is akkora baromság, amekkorát rég olvastam, tele a szokásos rosszindulattal, személyeskedéssel, úgyhogy az illető anonimitását őrizve, de közzé teszem az irományt.

A jövőben is közzé fogok tenni ilyen megnyilvánulásokat (igyekszem főleg kommentből, az amúgy is nyilvános), mert nagyon fontosnak tartom ezeket. Három okból: 

1. Engem marhára szórakoztat (bár inkább sírni kéne rajta)

2, Nagyon jól megmutatja, mekkora a zavar a fejekben, és nem tudom elégszer hangsúlyozni mennyire fontos edukálni, és minél többet beszélni a témáról (most tutira megfogalmazódott benned, hogy akkor most mi a frászért nem posztoltam egy hónapja, és tök igazad is van. El fogom mondani a bejegyzés végén. De azért ne tekerj le oda, hanem olvasd végig. Letekertél, mi? ) 

3, Nagyon fontosnak tartom megmutatni mindkét oldalt. Fontosnak tartom megmutatni, hogy ugyan rajtunk a bélyeg, mégis mi tudunk kulturáltan viselkedni. (Jó, nyilván nem mindannyian, de szívet melengetően nagy számban)

Biztos unod már, hogy ilyen sokat beszélek ezekről a sztereotipiákról, és hidd el is én is unom. De bele akarom verni a fejekbe. 

Szóval, a levél: 

"Kedves 24 éves blogger,

Elősször is engedd meg h kicsit magamról beszéljek: 33 éves építész vagyok, megáldva egy alkoholista apával, és egy szintén szittyós exxel. Annyit tudnék mesélni a témáról, mint kevés más. 

Egy dolgot hidj el nekem: Aki egyszer ebbe belecsúszik, az ált. menthetetlen. 

(Két embernyi mintából ezt én is kijelentettem volna, taps)

(itt még elég sokat mesél magáról, úgyhogy kihagyok pár sort)

Ez az egész magyar népbutaság a blogodon talált egy újabb csúcsot. Magad köré gyűjtötted az önámítás és az akaratgyeneség garmadáját.

De függetlenü lattól, hogy mennyire mgvetek mindenkit, aki italhoz nyúl, adok neked 1 tanácsod, ami megmentheti az életed: 

Ne az államot hibáztasd. És ne is az egészségügyet. Magadat. Kérj segítséget, orvosit, mert egyedül gyenge vagy hozzá, mint mindenki, aki már alapból is annyira gyenfgem hogy inni kezd. 

Végül is csak minden második bejegyzésemben beszélek arról, hogy mennyire fontosnak tartom az egyéni felelősséget, és mennyire károsnak a tutujgatást. Az államot, vagy az egészségügyet nem azért hibáztatom, mert alkoholista lettem. 

(Bár, mindentől függetlenül, és most ezért megint fogok kapni, de azért abban egyetérthetünk, hogy általában nem a kiegyensúlyozott, boldog emberek csúsznak ebbe bele. Persze vannak kivételek, de akkor kicsit gondolkozzunk el azon, hogy Magyarország légyszarnyi méretű ország létére milyen előkelő helyen helyezkedik el a legtöbb alkoholistát tartalmazó országok között, és hogy vajon miért van ennyi kétségbeesett, boldogtalan ember idehaza.) 

De visszatérve: néha, lázálmaimban látom azt a képet, ahol egy jól működő prevencióval, tartalmas edukálással biztosítunk egy erős bástyát, egy erős alapot annak, hogy aki belecsúszik az alkoholizmusba, az még időben felismerje, ne akkor, amikor már ég a ház. Miután időben felismerte, és úgy gondolja, segítségre van szüksége, nem kiröhögik, meg elküldik, hanem ténylegesen segítséget kap, egészségügyi, és pszichés fronton is. Ez után a bástya utolsó támogató pilléreként szociális fronton is segítséget kap azért, hogy újra a társadalom tiszta tagja lehessen. Ha időnként 45 fok fölé szökik a lázam, néha még olyan tévképzeteim is vannak, hogy esetleg rá lehetne csörögni 1-2 év múlva az illetőre, hogy él-e még. Durva, mi? 

Mert nagyon káros, hogy az egészségügy szidásával arra buzdítod ezeket a szerencsétleneket, hogy ne menjenek orvoshoz.

Soha senkit nem buzdítottam ilyesmire, de ha homokba dugjuk a fejünket azzal kapcsolatban, hogy mekkora gond van a szférában, az nem gondolom, hogy bárkin, vagy bármin is segít. 

Ahhoz viszont továbbra is tartom magam, hogy van ennek az egész storynak egy fokozata, ameddig akaraterővel, tiszta fejjel, és szilárd tenni akarással irtózatosan sok mindent tehetsz saját magadért. Épp az lenne a fontos, hogy még ebben az időszakban felismerd, hogy gebasz van. 

Ekkor is bátran kérhetsz segítséget, sőt, tedd is meg, mert egyedül nagyon nehéz. A segítség sokféle lehet: beszélhetsz róla a szeretteidnek, elmehetsz pszichiáterhez, elmehetsz AA csoportba, vagy ha sok időd van, elmehetsz tulipánt ültetni valami befekvős rehabba. 

De ezek mind az ég egy adta világon semmit nem fognak érni, amíg te magad nem akarsz igazán leszokni. És bár korábban azt állítottam (hibásan), hogy minden alkoholista le akar szokni, mára rájöttem, hogy ez csak félig - meddig igaz. Azt továbbra sem gondolom, hogy bárki is boldog lenne alkoholistaként, és tényleg, őszintén élvezné ezt az életmódot, az viszont tény, hogy nagy különbség van a között, hogy nem érzed magad komfortosan, boldogan, meg a között, hogy valóban felállsz, és meghozod a döntést.

És amíg ezt nem tetted meg, ahogy már korábban mondtam, egy AA-ba is csak ingyenkávézni jársz. 

 

Mert elegem van abból, hogy ezek a semmirekellő társadalmilag teljesen haszontalan szemetek az én pénzemből élnek. Főbe is lőném némelyiket. 

Bár azt nem egészen értem, miért is él bármelyik alkoholista is a te pénzedből, azt azért csöndben megjegyezném, hogy ha bárkit főbe lősz, te fogsz a mi pénzünkön élni, méghozzá szabad szemmel jól látható ideig. 

Mert sosem fogtok termelni az állampénztárba, sosem fogtok hozzátenni a gazdasághoz. 

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D 

oké

Amit a leginkább nem értek h miért pot az alkoholisták vannak simogatva mikor a hozzátartozókon kéne segíeni, hogy minél hamarabb elszabadulhassanak ebbpl az életből. 

Az tény, hogy elhanyagolt téma, hiszen egyszerű matekkal kiszámolható, mekkora a baj: ha valóban 1 millió alkoholista országa vagyunk, és minden alkoholistára számolunk 1-2 hozzátartozót, aki szintén nagyon szenved ettől, tényleg azt mondom, hogy többet kéne ezzel a részével is foglalkozni. Ettől függetlenül az banális tévedés, hogy bárki simogatna minket, sőt ... 

Ha tényleg tenni akarsz valamit azért, hogy tiszta légy fejezd b ezt az önámítást, és kérd a jóistent, hogy segítsen. 

Én magammal játszottam le ezt a kérdést. Én nem nézek le senkit, akinek hite van ,csak nekem ez nem adatott meg. Mindazonáltal érdekelne a véleménye a főbelövési szándékodról :) 

 

Na jó, ennyi elég volt, mert csak ugyanazokat a baromságokat ismétli. Néha tényleg úgy érzem, hogy a falnak blogolok.

És ha már blogolok: 

Valóban nem volt egy hónapja poszt, ennek két oka van: egy gyakorlatias, és egy lelki. 

A gyakorlatias oka, hogy költözködtem, és sok volt az elintéznivaló, ennek kapcsán kevés az időm, de persze ez csak duma, pár posztot megírni azért lett volna időm. Bár az tény, hogy elvileg hétfőn jöttek volna netet köttetni, és mára sikerült ide is találni.

Az igazság az, hogy megfordult a fejemben egy röpke pillanatig, hogy bezárom a blogot. Mert néha úgy érzem, hogy elég nagy szélmalomharc az egész, ugyanazokat a frázisokat ismételgetjük (pedig az az igazság, hogy sajnos nem ismételjük őket elégszer, ez a fenti levélen is látszik), én pedig nem akartam, hogy túlzottan magával húzzon a téma, hiszen az én józanságom is vékony jégen táncol még. 

Úgy gondolom, a blog némileg kinőtte magát abból, hogy az én leszokásomat dokumentálja (főleg, hogy miután több, mint két hónapja nem iszom, marha sok dokumentálni való nincs), és kezdek egy olyan felelősséget érezni ez iránt az egész iránt, amit elkezdtem kicsit soknak érezni a mellett, hogy még erőfeszítéseket tegyek azért is, hogy józan maradjak.

Szóval sokat kellett gondolkodnom, de végül meghoztam a döntést, hogy a blog marad. Ha megkérdezné most tőlem valaki, hogy mire vagyok a legbüszkébb az eddigi életem során, ezt a blogot válaszolnám első körben, mert a visszajelzések szerint nem csak rajtam segített, hanem más érintetteken is. 

Hálás vagyok, és büszke azért, amit itt összehoztunk eddig - közösen, hiszem a kommentek is hatalmas értéket képviselnek - és az a minimum, hogy tovább viszem ezt. 

A jövőben változni fog 1-2 dolog, (többek között majd a blog neve is kb nyáron) - de még nem lőném le a részleteket. 

Ami biztos: rengeteget tartalmat fogunk gyártani. Amit persze nem én egyedül fogok csinálni, mert ahhoz amit tervezek kevés vagyok, de annyit ígérhetek, hogy lesz minden: írott anyag, hanganyag, füstjel, meg minden amit akartok. Illetve a fő toll a blogon (billentyűzet, hogy pontos legyek) továbbra is én leszek persze. 

Nagyon keményen rá fogunk feküdni az edukálásra, meg ezeknek a barom tévképzeteknek az eloszlatására, mert nem tudom elmondani sem, mennyire fontosnak tartom. 

Ha nem én fogok írni 1 posztot, az jelezve lesz a posztban persze, illetve a továbbiakról is időben fogok szólni.

Szóval, robogunk tovább! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanakaroklenni.blog.hu/api/trackback/id/tr6312307003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horvàth Istvàn 2017.03.02. 16:34:35

Szia nagyon örülök,folytatod.
Mindig szívesen olvasom a bejegyzéseid.
Az elöző hozzászóló véleménye sajnos nagyrészt általános. De azt nem kell elfelejteni ,hogy MI teszünk a vàltozásért. !!!
Üdv Pisti
Ui:várom a folytatást.

gondoltadvolna 2017.03.02. 18:17:55

Egyébként ezt nem először látom, hogy az alkoholistákat el kell tartani. Barom.

Annak viszont örülök, hogy maradsz, és persze megértem a dilemmád is.
Hogy szélmalomharc? Az, de te meg egy erős vagány csaj vagy.
Ahogy mondod beszélni kell erről, úgyhogy beszélj / beszéljünk róla,sokat!
Kitartás, sokan vagyunk veled!

vismajor2 2017.03.02. 18:53:03

Szia!

A levél beltartalmát hagyjuk, nem hiszem h érdemes rá szót vesztegetni. Ami engem megfogott: amennyiben pontosan az általa leírtakat adtad vissza helyesírásban és megfogalmazásban úgy csak nekem ismerős a dolog? Egy két részegen írt levelemre hasonlít. 33 éves építész, tételezzük fel h minimum főiskola... Helyesírás max kettes ( de ha anno én így írok körmöst kaptam volna ) és a gondolati zűrzavar meg példás szeszgőzös megfogalmazás

józanakaroklenni 2017.03.02. 18:56:38

@vismajor2: Igen nekem is ez jutott az eszembe. Nem bántottam a szöveget, csak ctrl-c , ctrl-v. Nem tudom, mindenen esetre neki jobban fájt ez a levél, mint nekem, az sanszos.

2017.03.02. 19:11:13

@józanakaroklenni:
Most megint eszembe juttattad azt a nagyon régi - de ezek szerint még mindig aktuális - gondolatomat, hogy kis hazánk legalább 3/4 részét iskola-padba kéne ültetni !
Tök mindegy mi a konkrét ok - most ez a Neked írt idiótaság - de sajnos felsorolni is lehetetlenség lenne, hogy emberek hatalmas csoportjai fejébe mi minden hasznosat kéne valahogy "bele erőltetni".
Aztán mostanában elhessegetem ezt a gondolatot, hogy jövök én ehhez, hiszen nyitva a világ, ha van motiváció mindenki annyit tanul és vesz fel amennyit akar:))
Emberünknek nemcsak a gondolataival van baj, hanem a magyar nyelvvel is meggyűlt a baja, de nem menti őt fel az sem, ha úgy ült le írni, ahogy...sőt :((

BonFire 2017.03.02. 19:14:43

Helló! Nem jártam itt kábé egy hónapja vagy régebben, de most újra benéztem, és örömmel látom, hogy tiszta vagy. Gratula hozzá! Te magadban lerendezed a dolgot, és semmit nem számít, hogy ilyen névtelen nímandok mit irkálnak. Főleg ha például egy általános iskolás a szerző. Én már vagy kilenc éve vagyok blogger, és kaptam már az effajta üzeneteknek minden formáját. Egyben ezek az emberek mindig egyetértenek. Hogy akit kritizálnak, az mind ingyenélő, és kivétel nélkül ők tartják el az adójukból. Azokat a szavakat szajkózzák a tízévesek, amit otthon Tekintélyelvű Apu nap mint nap kinyilatkoztat nekik.

Túlanalizáltad. Egy szmájli is megteszi az ilyeneknek a jövőben.

Jennie 2017.03.02. 20:07:52

Nagyon fontos, hogy legyen normálisan összeszedett információ ebben a témában is és nagyon örülök, hogy úgy döntöttél, hogy folytatod, ami elkezdtél. Van bőven tapasztalatom abban, hogy mennyire nehéz az emberek fejében rendet rakni olyan témákban, amikről sok hülyeség kering a világban és tudom, hogy nagyon fárasztó tud lennni. Lehet, hogy az eredménye nem egyből fog látszani, de itt most elkezdődött valami nagyon jó.

A levél, amiből idéztél nagyon jól mutatja sajnos azt, hogy akármilyen ismeretterjesztésnek sokszor milyen sűrű sötétségen kell először áthatolnia, mielőtt eléri a célját. Néha én is legszívesebben elköltöznék egy másik bolygóra, nemhogy még másokat próbáljak meggyőzni olyan dolgokról, amiket meg se akarnak hallani, de aztán valahogy mindig összeszedem magam, főleg ha látok ilyen kezdeményezéseket, mint ez a blog.

vismajor2 2017.03.02. 20:49:54

@józanakaroklenni: Hiába olvasgatom nem értem mit is akart ez a jó ember. Egy pszichoanalitikus tuti elgondolkodna a személyiségén. Bűntudata van mert nem tudott segíteni az apjának és szittyós ( bár ennek a szónak a jelentésével nincs tisztában ) exén? Az exe mellette lett alkoholista? Akkor értem a bűntudatot ( az írás alapján megértem a feleségét is :) ) de nem látom, hogy annyira segíteni akart volna neki. Ha ő maga segítségre szorult miért nem fordult orvashoz, pszichológushoz? És én kihez is forduljak: orvoshoz vagy a jóistenhez? Elárulom, jártam addiktológusnál bár ma már tudom, csak azért h a környezetemnek megfeleljek... Tíz perc alatt kiderítette h felettébb értelmes vagyok ( tényleg :) ) és jártas a témában. ( gugle jóbarát segít a bajban ) Majd kérésemre megkaptam a tabblettáimat ami alkohollal keverve rosszullétet okoz. Nem mondok újat : azt tipikusan öngyilkosságra találták ki. Már ha az ember olyan lelkiállapotú. Kíváncsiságból kipróbáltam vodka sörrel majd egyetlen széles mozdulattal az egész készletet kivágtam a budiba. Már miután helyrebillent a szervezetem.

Na jó, leesek erről az irományról! Csak még egy megjegyzés, a gyenge jellemű emberekről :) Épp az elébb olvastam egy valami hírt amely alatt Orbán Viktornak butykosból önti a pálinkát a veje :) Egész jót röhögtem :D

józanakaroklenni 2017.03.02. 21:45:14

@VWanda: Ez abszolút így van... meg már az internet használatot is bizonyos IQ szint fölött engedném csak :)

józanakaroklenni 2017.03.02. 21:49:03

@BonFire: Szia! Üdv újra itt, és köszi :)

józanakaroklenni 2017.03.02. 21:50:41

@Jennie: Igen tényleg nem könnyű, és tényleg kicsit soknak éreztem, de én is úgy gondolom mindentől függetlenül, hogy nagyon előremutató ami itt elindult, úgyhogy nem szabad feladni.
De az idegen bolygót légyszives ne foglald le előlem, mert még a terveim között szerepel a távoli jövőben :D

józanakaroklenni 2017.03.02. 21:52:42

@vismajor2: A jóistenhez, de lehetőleg lőj is fejbe valakit, mert azt tutira értékelni fogja :) Én a gazdasági fejtegetést sem kristálytisztán értem, de nem is akarom megérteni mi megy végbe az ilyen fejekben :)

Torz 2017.03.02. 21:59:31

A kommentek nagy része is igen értékes, remélem lesznek innen szerzőt ársaid és jó formába tudod majd önteni írásaikat. A jó beszélgetéseket vedd fel diktafonnal, ha teheted jó podcastokat szívesen hallgatják tőletek. Ez baromi jó lesz. Nagyon sokat jelent egy segítő kéz ilyenkor néha bármely érintettnek. Hajrá!

józanakaroklenni 2017.03.02. 22:01:56

@Torz: Nyitott kapukat döngetsz, pont podcastokat akarok csinálni :) Jó lesz bizony! :)

videki gyerek 2017.03.03. 00:53:08

Felnem foghatom, hogy lehet valaki az alkoholtol barmilyen fuggesben is. Ennel undoritobb, izu, szagu alagu lofaszt nem talaltak ki meg, az biztos. Hamarabb ennem meg a kutyaszart a foldrol, mint hogy akar egy fel korty alkoholt magamba ontsek.
Alkohol problemat szerintem 2 masodperc alatt meg lehet oldani, NEM KELL ALKOHOL TARTALMU ITALOKAT INNI. sot ha lehet, meg a kozelukbe se menni.

she_wolf 2017.03.03. 01:06:52

Olvastam, és megint sírva emlegettem azt a jó anyámat....

@józanakaroklenni: nagyon nem irigyellek, bár kétségkívül érdekes lehet, amikor ekkora bődületes trágyakupaccal borítanak be. Gondolom, nem ez a veretes " jól megmondom én neked, mit "hidj" (sic!) és mit ne!" kaparmány az első amit kaptál, és borítékolom, hogy az utolsó sem.

Bár oltári nagy kedvem lenne ezt a kaparékot mondatról mondatra szétszedni, és megválaszolgatni, de ez a te dolgod, nem ütöm bele az orromat:)
Mindenesetre megnyugtatásul közölném ezzel a szerencsétlennel, hogy vagyunk azért itt páran, akik tudnánk tágítani az ismereteit, ugyanis eléggé álszerény dolog kijelentenie magáról, hogy annyit tud erről a dologról, mint csak kevesen.
Arra sem térek ki, hogy egy normális diplomás ember azért általában ad magára annyit, hogy mit és milyen formában ad ki a kezéből.
Úgyhogy a krisztusi korban lévő, önértékelésében önmaga által meglehetősen félrekalibrált egyedre szerintem ne fecsérelj időt!:)

Örülök, hogy mindez nem szegi kedvedet, és folytatod a blogolást. És pontosan azért, mert teljesen mindegy, hogy honnan kapaszkodtál ki, milyen mélységeket jártál meg, rengeteg pozitívuma van az itteni társalgásnak.
Oda-vissza működik a dolog, adsz és kapsz is. És a te réveden profitálunk belőle mi többiek is.
Kell ez a hely, tartsd meg. Neked felmutatható eredményt jelent, nekünk pedig egy biztonságos kuckót.;)
Kíváncsian várom a folytatást!

(Hogy tudd, hogy mennyire együttérző vagyok: nálunk most kezd talán beindulni igazán a pecó mizéria, úgyhogy nálunk is lesz minden, mint a búcsúban. De remélhetőleg nem fogok becsavarodni tőle:D)
És most még szétnézek itt, mert látom, hogy vannak újabb hzzászólások, elolvasgatom őket:)

she_wolf 2017.03.03. 01:15:44

@videki gyerek:
Akkó igyá kutyaszart bazmeg!:D
Mi lesz a zországgal, ha a pájinkafőzést megállíccsák? Megtuggya ja zorbán, hogy milyen tanácsokat osztogatol kéretlenül, oszt mensz a sittre szándékos károkozásér', meg uszitásér'!

2017.03.03. 13:08:42

@videki gyerek:
"Felnem foghatom" - igekötők és ige használata általános iskola alsó tagozata. Elégtelen !(
Minek is ragadjuk magunkhoz a billentyűzetet ?

2017.03.03. 13:08:53

@józanakaroklenni:
Irod: Ez abszolút így van... meg már az internet használatot is bizonyos IQ szint fölött engedném csak :)

Szoktuk volt mondani mifelénk még azt is, hogy a választó jog és a jogosítvány megszerzése is idetartozna....

she_wolf 2017.03.03. 13:39:41

@VWanda:
"Minek is ragadjuk magunkhoz a billentyűzetet ?"

Mert valamibe kapaszkodni kell, hogy az egónkról le ne essünk az IQ-nkra:)

VWanda (törölt) 2017.03.03. 14:11:44

@she_wolf:
:)))

Jennie 2017.03.03. 21:32:41

@józanakaroklenni: Szerencsére sok bolygó van a világegyetemben, de valószínűleg egy egész bolygót nem foglalnék le magamnak, elférnél te is :D Múltkor olvastam, hogy rádióban is lehetett téged hallani, illetve most írtad, hogy lesz podcast. Így már nem annyira tűnik anonimnak a dolog. Ez már nem szempont többé vagy csak nem tűnik valószínűnek, hogy valaki felismer?

BonFire 2017.03.04. 01:02:00

@videki gyerek: Gratulálok az ötlethez! Nem mondta még senki, hogy terjeszd fel magad Nobel-díjra?

BonFire 2017.03.04. 01:08:51

@videki gyerek: „Felnem foghatom, hogy lehet valaki az alkoholtol barmilyen fuggesben is. Ennel undoritobb, izu, szagu alagu lofaszt nem talaltak ki meg, az biztos. Hamarabb ennem meg a kutyaszart a foldrol, mint hogy akar egy fel korty alkoholt magamba ontsek.”

Lehet, hogy újdonság lesz számodra, de az alkoholt – főként nagy dózisban – nem az íze miatt fogyasztja az ember. Maga a mámor az, ami függőséget okoz, és ezt a mámort az alkoholon kívül tetszőleges tudatmódosító szerrel is elérheted. Láttál már szipusokat? Hígító, csavarlazító, ragasztó? Heroin, kokain, speed, extasy, dizájner drogok? És az alkohol? Mi a közös bennük szerinted? Az alkoholmámor olyan közönyt ad, amikor minden gondod-bajod elfelejtheted. Persze csak arra a néhány órára, míg tart a hatása. Utána józanul még keservesebb a világ, és még inkább keresni fogod azt a tudatállapotot, amelyben leszarhatsz mindent. Tehát újra inni fogsz.

Te egy szerencsés ember vagy, ha annyira utálod, hogy soha nem tudnál a rabja lenni, de azért ne bízd el magad. Van még vagy ezer szer, amitől ugyanolyan hülye vagy halott tudsz lenni, mint az alkoholtól, és amelyeket talál még könnyebb is bejuttatni a szervezetbe, mint undorító folyadékok által. Szóval még te is lehetsz klubtag.

VWanda (törölt) 2017.03.04. 17:31:59

@nem várt fordulat:
Aaaaaannyira szorítok és gratulálok !:)

she_wolf 2017.03.05. 04:43:24

@BonFire:
"Lehet, hogy újdonság lesz számodra, de az alkoholt – főként nagy dózisban – nem az íze miatt fogyasztja az ember."

Khmm...khhmmm...:D Hiszed vagy sem, elfogadod vagy sem, de ha lenne a cukornádnak istene, megesküdnék rá, hogy én az ízét szeret(t)em, nem a hatását. Nem a részegséget, mámort, a másnapokat pedig abszolut nem. Úgyhogy ez az állításod nem egészen helytálló.
Ha én is ezeket kerestem volna, akkor már eleve mindegy lett volna, mit iszom, csak boruljak tőle. Persze később már mindegy volt a pia fajtája, de bor, sör akkor sem:)
Olyan kellett, ami helyreüt, kijózanít, és lehetőleg minél rövidebb időn belül.

"Maga a mámor az, ami függőséget okoz, és ezt a mámort az alkoholon kívül tetszőleges tudatmódosító szerrel is elérheted."

Igen, a legtöbben a zsibbadást, a mámort, a K.O.-t keresve isznak, de ez ennél azért jóval bonyolultabb:
www.gyoriorvosok.hu/alkohol-hatasai.html

Hosszú cucc, de érdemes elolvasni.

brugge 2017.03.05. 10:25:27

@she_wolf: A kezdetek kezdetétől olvasom ezt a blogot, de csak egyszer-kétszer, egy-egy irodalmi idézet beillesztésével szóltam eddig hozzá.
Nem bántásból írom, de feltűnt, hogy hányszor (legalább 10 alkalomra biztosan fogadnék) olvastam Tőled, hogy - legalábbis kezdetben - csupán az íze miatt kedvelted a "cefrét", ahogyan Te mondod.
Ugyan nem vagyok tótumfaktum, bár eléggé sokat tudok a témáról, ennek ellenére meg merem kockáztatni, hogy ez önáltatás. Nyilván nem bízok benne, hogy a kommentem hatására majd átértékeled ezt a Nálad már dogmává szilárdult dolgot, de azért leírom.
Az alkohol erős idegméreg, az egészséges szervezet minden módon tiltakozik ellene, nem szereti az ízét.
Ezért van pl. az, hogy egy fiatal szervezet 1-2 deci vodkát is elkerülhetetlenül kihány, amikor első alkalommal találkozik vele.
Ezért van az, hogy az összes emlősállat (beleértve a hozzánk legközelebb álló főemlősöket) kerüli az alkoholtartalmú folyadékok fogyasztását, ha nem kényszerül rá amiatt, mert pl. ez az egyetlen rendelkezésre álló folyadék és szomjas. Kemény munka az alkoholra pl. csimpánzokat rászoktatni, de ha rászoknak, akkor az íze ELLENÉRE és a hatása MIATT igénylik.
Ez nálunk is így van, mind a nikotinra, mind az alkoholra "kemény munka" rászokni, de ha a határt átlépi az ember, akkor már a hatás miatt és az íze ellenére megy, mint a karikacsapás.
Nálad nyilván az íz teljesen összekapcsolódott tudat alatt is a hatással és egyfajta önszuggesztióval - nem tudom, ez miért fontos Neked - mára dogmatikus meggyőződéseddé vált, hogy miként írtad is, ha nem lenne a hatás, akkor is szeretnéd a cefrét.
Megint hozzátenném, nyilván vannak kivételek (mondjuk 100.000-ből 1), de a hatás nélkül minden alkesz gyorsan leáll a cefre BÁRMELY fajtájáról. Álljon itt egy konkrét, valós példa:

Egy személyes ismerősöm (szintén zenész) ugyanígy gondolkodott, mint Te, nem akarta az alkohol hatását, de elsősorban társadalmi okokból a kulturált ivást fontosnak tartotta. Az orvosi kapcsolatainak köszönhetően hozzájutott egy Naltrexone AOP nevű gyógyszerhez. Ez egy ópiát antagonista, elsősorban pont ezért volt heroinfüggőknek adják a kezdeti tiszta időszak segítéséhez, de ami totál érdekessé teszi jelen topik számára is, hogy alkohol esetében is ugyanúgy hat. Ha valaki a gyógyszer hatása alatt alkoholt iszik, akkor nem érez semmi hatást, nem fog berúgni, de még spicces sem lesz. Ugyan a gyógyszer hatását át lehet törni extrém mennyiségek, pl. 1 liter vodka elfogyasztásával (ami még egy krónikus alkesznál is mérgezést okoz), de 3-4 pohár bor (7,5 dl) pl. MINDENNEMŰ hatás nélkül elfogyasztható vele. No, az illető is ezt csinálta és örült, hogy ismét tud inni (élvezni az alkohol ízét!) anélkül, hogy elkapná újra a gépszíj. Meg tudott állni mindig, amíg tartott a gyógyszer.
Kb. 1 hónapig tartott ez, amikor rájött arra, hogy eddig csak áltatta magát ugyanazzal, amivel véleményem szerint Te is, hogy csak az íze számít, kellett a legalább enyhe hatás is, meg amúgy is elfogyott az egyébként elég drága (egy havi adag 18.500.- Ft) gyógyszer és elbizakodottan megint megpróbálkozott a csupán 1-2 pohár borral gyógyszer nélkül. Azt hiszem, a folytatásról nem kell írnom. Az illető soha többé nem íratott fel magának ilyen gyógyszert, mert elvett tőle egy illúziót, viszont még úgy 2-3 évig masszívan ivott utána. Tudomásom szerint most tiszta az illető.
Ismét: nem kioktatásnak szántam a mondandómat, nem is állítom, hogy a tuti tudás birtokában vagyok, lehetnek kivételek, de szerintem érdemes elgondolkodni a leírtakon.

jeanvaljan52 2017.03.05. 11:24:02

@brugge: Mindenben egyetértek, amit most írtál.

@józanakaroklenni:
Az a véleményem, hogy ha sorba kellene rendezni a "Ki (mi) segít az alkoholfüggőknek megszabadulni a függőségtől?" kérdésre adott válaszokat, akkor sorolhatnánk: orvosok, pszichiáterek, pszichológusok, addiktológusok, lelkészek, munkaterápiák és hasonlók; továbbá az érintett önmaga plusz a Józan Akarok Lenni blog.
Utóbbi kettőt magasan az első helyre tenném.
Utóbbi kettő magasan az első helyre való.
A többi eredményességének szurkolunk, az utóbbi kettő eredményessége viszont garantált.
Most úgy tűnik, udvarolok Neked, kedves Bloggerina, de kérlek, ne szabadkozz, ne fuss el. Blogod egy hiánypótló találmány. Ez ügyben, ez kell, és a mai, internetes világban, szerencsére, erre már lehetőség van.

Az érintett személye nélkül ugye, hiába való bármilyen segítség.
Az AA klubok viszont nem véletlenül anonimok, hiszen ez egy kényes téma A függő - általában - önmagának sem ismeri be, hogy függő, nemhogy másnak. Szükség van az anonimitásra. De a probléma (a függőség) megoldásához szükség van a felismerésre, a szembesülésre: az anyját, én bajban vagyok! A Te blogod erre a felismerésre rávezeti a "kíváncsiskodót", aki ellátogat ide. A szembesülés, a felismerés észrevételenül, pihe-puha módon megtörténik, ha valaki a rákeres a blogra.

Te is írtad nekünk, hogy milyen sokan, a blogod hatására ébredtek. Ezt direktbe közölték is Veled. De látjuk mi is, hozzászólók, meg tudjuk, hogy ez történik.

Valamilyen szinten mindenki ébredező, aki ide látogat. Vagy volt problémája az alkohollal, vagy vagy problémája az alkohollal, vagy méregeti, hogy lehet-e esetleg majd problémája? Neki, vagy a családjában, a környezetében valakinek?
Szóval a blog a hozzászólásokkal együtt zseniális.
A zseniálistól az idiótáig terjedő hozzászólásokkal.

Persze ezért az idiótázásért máris elnézést kérek, és vissza is vonom.

Hiszen az olvasói levél szerzője is "lehetőségként" ragadta meg a blogot, hogy végre egy akó epét zúdítson ki a téma kapcsán. Neki ez a keserű tapasztalata. Nem tud mit kezdeni az apja problémájával, és naná, hogy nem azt írja ide, hogy az exe nem kapott tőle elegendő szeretetet vagy szexet vagy mindkettőt. Ezért rácuppant a flaskára. Az ember jellemzően soha nem gáncsolja önmagát, ezt megértéssel kell kezelnünk. Az más kérdés, hogy ettől még nincs joga építészként bántó marhaságokat építeni.

Volt függők, függők és leendő függők! Vagy csak egyszerű kíváncsiskodók! Éljen soká ez a blog, tápláljátok Ti is mindannyian a hozzászólásaitokkal!

Amúgy most jöttem meg hosszabb külföldi útról. Kívánom mindenkinek az utazással járó környezetváltozást!
Aki nem issza el a pénzét, tud is utazásra költeni. Alkalmasint írok majd róla, hogy az utazás talán a legjobb gyógyszer megszabadulni a szenvedélybetegségtől.

józanakaroklenni 2017.03.05. 12:10:22

@Jennie: Nem mondom, hogy ki fogom ide rakni a fotóm, és "Én vagyok a jozanakaroklenni blog szerzője, ide lőjetek" polóban fogok járni (milyen menő lenne, nem? ) , de már nem igazán érdekel, hogy ki tudja, ki vagyok, ezért is vállaltam be a rádiós interjút is. Egyébként nem hiszem, hogy nagyon felismerhető volt a hangom, eléggé torzít.
Viszont legalább rájöttem arra, hogy baromira hadarok, úgyhogy mielőtt nagyon podcastolunk kicsit belemerülök a beszédtechnikába, mert ez így nem lesz olyan minőség, amilyet akarok.

Mandrillus sphinx 2017.03.05. 12:12:21

Nahh szóval. Szerintem is folytasd, azt viszont ne várd h ezek az emberek meg fognak változni. Neki saját magával van baja, amit rádvetít, ennyike. Sima projekció.

Nem tudott mit kezdeni vele h az apja ivott, és nem ismerte fel az összefüggést, h aztán ő maga is olyan párt válatszott maga mellé, aki iszik. Ohh wow milyen meglepő! Erre van a pszichoterápia, felismerni ezt az összefüggést, h miért olyanokat választasz magad mellé mint amilyenek a szüleid voltak, de ő idáig sose fog eljutni, mert túl gyökér hozzá. Ezt a fajta hülyeséget el nem osztatod a fejében, akármennyi posztot írsz is...

józanakaroklenni 2017.03.05. 12:13:22

@nem várt fordulat: WOW, hát le a kalappal, hogy ezt így bevállalod, és köszönöm a bizalmad - mármint, a privát beszélgetéseinkre gondolok. Így tovább :)

józanakaroklenni 2017.03.05. 12:14:46

@jeanvaljan52: Ezt kinyomtatom, és ha bármi kétségem támadna a felől, hogy érdemes-e ezt csinálni, újra elolvasom :) -- (egyébként van még pár ilyen komment :) )

józanakaroklenni 2017.03.05. 12:17:55

@nem várt fordulat: Egyszer egyszerre voltam címlapos egy cikkel, aminek valami olyasmi volt a címe, hogy 10+1 ok, amiért poén kocsmázni, vagy valami ilyesmi. Szinte egymás mellett voltunk.
Nagyon konzekvens az index :)
Erre a "cikkre" reagálni sem tudok, leírtál mindent kommentben.

józanakaroklenni 2017.03.05. 12:19:24

na megyek, mert épp posztot írok :)

she_wolf 2017.03.05. 12:24:18

@nem várt fordulat:
Sok baromságot olvastam már életemben, de ez valahol az élmezőnyben van. Azt már meg sem említem, hogy mennyire károsnak tartom:(

she_wolf 2017.03.05. 13:32:53

@brugge:
Ne hidd, hogy nem gondolkodtam már el ezen, jelesül, hogy tulajdonképpen mi bújik meg az alkoholizálásom mögött. Mi az indíték, az ok?
Talán most kiderül:)
Életem első alkoholtartalmú itala a kávélikőr volt. (Anyám kevert-sör kombón élt sokáig, aztán körte pálesz, majd az árvák könnye is.)
Nagyon szerettem a kávélikőrt kortyolgatni, módjával. Aztán rájöttem, hogy markánsabb ízű a rum. És az alkohol illata az, amitől a mai napig berasztásodik a hajam, elkezdek tikkelni, és úgy csorog a nyálam, mint egy veszett kutyának. Nem tőle, érte!
Lehet, hogy önáltatás (pedig nem, mert nem volt és most sincs) rá okom, ha másnak nam hazudok, magamnak miért tenném? Ez a személyiségemmel teljesen ellentétes:)
Kamaszként én is elcsászkáltam koncertekre a korombéliekkel, és míg ők a kiütés iránti vágytól felfűtötten tolták magukba az almabor+Parkán kombót, addig én vagy ittam vagy nem a kis kávélikőrömet, és rohadtul nem érdekelt, hogy lepubiztak miatta:D

Egyébként ha már az állatvilágot és nem is oly távoli rokonainkat megemlítted: a Sivatagi Show megvan? Majmok, egyéb állatok megkajálják a marula fa lepotyogott és túlérett gyümölcsét, az a gyomorban erjed, és szépen benyomnak a kb. gyenge sörnyi alkoholtartalomtól.
Hiába, a dopaminért mindent:) Ha a turisták az asztalon hagynak ételt-italt, a "személyzet" takarít. Igen, pohárból az alkoholt is.
Ezzel együtt természetesen igazad van, csak az állatok nem tudják, hogy a jó hangulatnak ára van, az ember meg nem foglalkozik vele. Viszont hányó majmot, elefántot, varacskos disznót nem látni a filmben.

Vissza hozzám, a "tökéletes kreatúrához" (és most nagyon röhögök:D): én sem azonnal 1-2 deci vodkával kezdtem, lásd fentebb.
A békebeli Tükör ablaktisztító megvan? Az alkohol illata? Gyerekkorom óta imádtam, még mielőtt tudatosult volna bennem, hogy szivacs az anyám.
Szóval ha a hatását nem szeretem, akkor szerinted mi más lehet a háttérben, ami miatt rácsavarodtam a cefrére? Ez egy hátsó szándék nélküli, egyszerű és kíváncsiskodó kérdés.
Tőlem a sör, a bor ott buggyanhatna meg, ahol van, de egy Bailey's vagy csokoládé, kávé, tojáslikőr valami húha... rumos kávé!
Ezek a nyami dolgok. Ha inni, akkor Captain Morgan's, Stroh 80, csak mert gigagyilkos pokoltüze, és mennyei illata van; orosz vagy finn vodkák jéghidegen; ír whiskey vagy pedig nagyon ritkán konyak.
Ha nem az íz és az illat, akkor miért pont ezek?
Igaz, amikor már valóban ott tartottam, hogy inkább a vérem ömöljön, mint a reszkető kezeim közül a pia, akkor már nem érdekelt, hogy milyen gyártású házi pálesz (ami egyébként szintén finom bír lenni), csak hasson, és lehetőleg hozzák házhoz.

Szóval amíg ezt hitelt érdemlően meg nem cáfolja valaki, addig én úgy gondolom, mint eddig: nem a hatása, hanem az ízélmény miatt. Más kérdés, hogy árukapcsoltan megkapom a hatást is, ami aztán végül legyűrt. Ez a folyamat. Olyan folyamat, amitől igyekszem óvni azokat, akik menthetőek még.

..."mára dogmatikus meggyőződéseddé vált, hogy miként írtad is, ha nem lenne a hatás, akkor is szeretnéd a cefrét."
Akkor szeretném csak igazán!
Olvastam a Naltrexone AOP -ról. Miért nem ettől zeng a hazai addiktológia? Tőled hallok róla először.
Viszont ha már 7. éve száraz és józan vagyok, egy bizonytalan eredményességet mutató cuccra nem mernék rápróbálkozni, és különösen ezért:

"A tiszta opioid antagonista naltrexon (Adepend és Naltrexone AOP filmtabletta; Antaxon belsőleges oldat) az opiátreceptorok alkohol általi stimmulációját gátolja, csökkentve ezáltal az alkohol keltette eufóriát, és visszafogva az alkohol utáni vágyat. Önmagában ugyan nem alkalmas az alkoholbetegség gyógyítására, ám eredményesen alkalmazható a különféle leszoktatási programok vagy a viselkedésterápiák kiegészítőjeként. Ilyen kombinációban igazoltan növeli a leszokni vágyó betegek fogékonyságát a pszichoterápia iránt. Érdekes módon, a vizsgálatok azt jelzik, hogy míg az orális naltrexon-kezelés teljes absztinenciát valószínűsíthet, az injekciós naltrexon-terápia csak az erős alkoholos befolyásoltság állapotában eltöltött napok kisebb számával mutat összefüggést, az alkoholfogyasztáshoz való visszatéréssel nem."
/Forrás: pharmaonline.hu/cikk/miert_marad_el_az_alkoholfuggoseg_kezelese_a_kivanatostol /

Ezen már túl vagyok:) És minden alkalom, amiben erősebbnek bizonyulok a vágynál, még jobban erősít. Ez az én doppingom:)

she_wolf 2017.03.05. 13:38:32

@jeanvaljan52:
Örülök, higy itt vagy, annak pedig még jobban, hogy miért nem voltál:)
Várom a beszámolódat, hogy hol jártál, mert mi már évek óta sehol:(
Viszont idén végre kinéz valami, és nagyon lelkes vagyok a tájékozódási futás közepette:)

józanakaroklenni 2017.03.05. 13:41:24

Pont lesz szó a Naltrexone-ról az új posztban :)

brugge 2017.03.05. 14:59:33

@she_wolf: Távol álljon tőlem, hogy bárkinek is a Naltrexone-t javasoljam annak érdekében, hogy ismét "szociális ivó" lehessen, gyakorlatilag pont ennek a kezelésnek a hosszabb távú értelmetlenségéről szólt volna a példaként felhozott eset.

Ami a Sivatagi Show-t illeti, persze, hogy megvan. A legtöbbeknek ez jut először az eszébe, amikor az állatok alkoholfogyasztása kerül szóba, pedig valójában megrendezett felvételről és sajnos a film kedvéért szándékosan elkábított (nem is csak alkohollal) állatokról van szó ebben az esetben. Erre komolyan vehető tudományos kutatások is rámutatnak, sajnos csak angol nyelvűt tudok linkelni, de itt van mindjárt ez: www.jstor.org/stable/10.1086/499983?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dncbi.nlm.nih.gov&seq=5#page_scan_tab_contents
Persze előfordul, hogy állatok alkoholt fogyasztanak, ismert még a skandináv rénszarvasok és az erjedt alma példája, azonban ez nem ellentétes a mondanivalómmal. A télen éhező állatok nem azért eszik meg az erjedt almát, mert jobban ízlik nekik, mint amennyire a friss ízlene, hanem azért mert éheznek és friss nincs. Ugyanígy bármelyik állat meg fogja inni a sört, bort pl. egy szomjan halással fenyegető helyzetben, de ha teheti, akkor a friss vizet választja.
Persze csakúgy mint az embert, a csimpánzokat is - ismét mondom, kemény munkával - rá lehet szoktatni az alkoholra, ebben az esetben nekik is elvonási tüneteik lesznek, sőt, delirálni is tudnak, ezt is tudományos kutatások támasztják alá.

Egyébként nem vitatkozni szerettem volna Veled, csak rámutatni egy számomra nem konzisztens vélekedésre.
Még annyit hozzátennék, hogy a szag egészen más, itt is összekeveredhetnek az érzékek. Sokan pl. szeretik kisgyermekként a benzin szagát (én így voltam vele), de meginni nem jutna eszükbe. Sőt, én a Technokol ragasztó szagát is kedveltem, de soha nem próbáltam "szipuzni" belőle. Ennek ellenére az alkohollal már nem egyszer meggyűlt a bajom.

Mondjuk, még egy szempont: az is érdekes, hogy akik bizonyos vegyszerek hatásának vannak kitéve pl. a munkájuk miatt, azok sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek alkoholisták. Ismert a hígítóval gyakran dolgozó szakemberek, festők példája, ezt is kutatások támasztják alá.

jeanvaljan52 2017.03.05. 16:16:11

Szóval a titok nyitja, hogy találjuk meg önmagunkat, mert akkor tudjuk legkönnyebben irányítani.
Például jó útra téríteni, ha ez szükséges.
Mikor van erre szükség?
Amikor rossz úton járunk, de szeretnénk visszatérni a jó útra.

Azt tapasztaltam, hogy ha kilépek a megszokott környezetemből, ha eltávolodok onnan, ahol szinte már minden rutinból történik, akkor sokkal pontosabban érzékelem és látom magamat.
Ha elutazom valahová, akkor hirtelen magam kerülök a központba, és rátalálok önmagamra.

Furcsa, de így van.

Itthon nem igazán érdekel, hogy reggel milyen ruhát veszek fel, hogy mi lesz a reggeli, meg az ebéd, hogy pontosan hogyan alakul a napom, hogy jól vagyok-e vagy kevésbé. Pörög a mókuskerék, rutinból megy előre minden, egyik nap, mint a másik, azután egyszer csak megint este van. Nem foglalkozom magammal, nem érdekel, mert "erre nincs is idő".
Ellenben, ha elutazom, ott azonnal megszűnik a napi rutin. Mikor lesz az ébresztő? Mi lesz a mai program? Mikor és mi lesz reggeli? Mit veszek fel? Kényelmes-e a cipőm? Nem túl meleg-e a pulóver? Van-e nálam esernyő? Van-e nálam elég pénz? Útlevél? Igazolvány? Busszal megyünk? Mikor eszünk? Hánykor lesz a vacsora?
Szóval miközben egyfolytában a világot járom és látom, egyfolytában magammal foglalkozom; tetszik vagy sem, magamba szállok, és megtalálom önmagam. Nem zavarnak a napi gondok, nem stresszel semmi, a fontos egyedül a saját életem.
Felnagyítva látok mindent, látom a hibáimat is, a jókat is.

Hamvas Béla írja valahol, hogy itthon mindig kifelé, a világra figyelünk, ezért nem látjuk magunkat. Amikor viszont kimegyünk a világba, akkor magunk kerülünk az epicentrumba: az alvás, az étkezés, az öltözködés, a napi program, a közérzetünk prózai szintjén.
Utazz el, hogy megtaláld önmagad!

Engem életemben először külföldön kezdett gyötörni a kétely: nem iszom én túl sokat? Jó ez; illetve mire jó ez? Itthon akkoriban ilyesmi eszembe sem jutott. Először külföldön kezdtem észhez térni.

Világot látni csuda jó dolog, aki csinálja tudja, aki meg nem, az próbálja ki, minél előbb!
Persze, nem csak a külföldi utak a jók, a belföldi környezetváltozás is csodás élmény. Lépj ki néha a megszokottból, ez a jelszó. És jól esik majd visszatérni is.

Most az olasz és a francia Riviérán voltunk, szervezett úton, újabban ezeket szeretjük. Sanremo, Cannes, Nizza, Manton, Monaco, Monte-Carlo, Szt. Tropez és mindezek környéke. Az idő, a klíma kitűnő volt, az ellátás csodálatos, az élmény leírhatatlan.
Ha alkoholt kellett volna innom, nagyon rosszul éreztem volna magamat, mert a színjózan gyönyörködés helyett elbódított volna valami, amire semmi szükségem se lett volna. Számomra ez a szabadság, mármint, hogy minden percben én irányítom magamat.
Miközben teljesen a helyemen voltam, ismét megtalálva önmagam, minden percben a magam ura is.

Itthon a komondor kutyánkra a nagyfiúnk felügyelt. Etette, itatta. A másfél éves cicánkra szintén, aki ezúttal nem maradhatott a házban, csak a melléképületben, a "bungiban" éjszakázhatott, és amikor "végre" megjöttünk, akkor másfél óráig úgy remegett örömében, mint egy begyújtott Trabant motor. Azóta is néha elénk áll, és hangos nyávogással reklamál: máskor ne menjetek el!
De ki kell ábrándítanom.
Mert néha azért el fogunk menni.

Menjetek Ti is, hogy magatokra találjatok! És nagyon jó lesz hazaérkezni is.

Wregister 2017.03.05. 17:09:15

Az epiteszek elvileg kepesek 3D-ben gondolkodni, a holgyike(?) megis eleg 1D-s. A "hidj" az a hid-mint epitmeny felszolito modban?

VWanda (törölt) 2017.03.05. 19:23:22

@Wregister:

:))

she_wolf 2017.03.06. 08:33:27

@brugge:
A Sivatagi Show-t azért említtem meg, mert az kb. mindenkiben megvan:)
Egyébként pedig az állatvilágban számos esetben megfigyelhető az "alkoholizálás" ami természetesen nem azonos az ember tudatos alkoholizálásával.
Szemezgettem és a következőket találtam, mint ismeretterjesztésre alkalmas érdekességeket (a forrás itt-ott hagy némi kívánnivalót maga után, de nem mentem most bele abba, hogy szakirodalmat keressek, úgyhogy ez csak amolyan lájtos adalék):
www.origo.hu/tudomany/20131011-alkoholfogyasztas-az-allatvilagban.html

alfahir.hu/alkoholista_allatok-20121118

24.hu/tudomany/2016/07/22/nehany-foemlos-egyszeruen-imadja-az-alkoholt/

Mindez természetesen a teljesség igénye nélkül, és azt sem mondom, hogy minden szó magából a szentírásból származik, úgyhogy kellő fenntartással illik kezelni:)
Azt azonban határozottan kijelenthetem, hogy mindazokat, akik akár passzióból, akár trehányságból lehetővé teszik, hogy az állatok alkoholt fogyaszthassanak, hasonlóképpen nyírnék ki. Igen, ilyenkor vérhabos a szám mint mindig, ha védekezésre képteleneket bántanak, szándékosan ártanak nekik.
Imádom az állatvilágot minden képviselőjével egyetemben, és fajtól függetlenül minden egyedet csodálatra méltónak tartok.
Mekkora csatáim voltak anyósommal, hogy "kiskeziccsókolom, a kutyának nem adunk embernek való csokikát akkor sem, ha meggebed érte a kiskedvenc", "rumos-krémes 'család kedvence' tortás eseménykor a kutyát nem fogom áthozni, mert ez a nasika NEM NEKI VALÓ, mi több, ártalmas a számára"!!
Mire anyósom: De hát nézd meg, mennyire szereti! Mondom: Eddig! És elvettem a cuccot az eb elől, és én voltam a kegyetlen, szőrös szívű... izé:)
És csöves csirkecsontot sem adunk neki, mert kicsikutya, kicsi átmérőjű belekkel, és habzsol, mint aki életében nem evett.... nem folytatom inkább:)

Az, hogy választási lehetőség esetén egy állat mit fog megenni, meginni talán attól is függ, hogy milyen fejlett aggyal rendelkezik, hogyan "gondolkodik". Milyen kémiai folyamatok játszódnak le benne, milyen mélységben képes ezt átgondolni, képes-e összefüggéseket meglátni. Sok esetben szezonális esemény, hiszen nem folyamatosan termő/virágzó növényekről van szó, hanem szezonálisakról.
A természetben fennálló feltételek között pedig nincs választási lehetőségük. Ha pedig mégis megadatik, hogy friss és kellőképpen érett vagy erjedő gyümölcs, ill. a víz és alkoholos ital közül kell választania, és a káros cuccot részesíti előnyben, akkor ott már komolyabbról van szó, mint szabad választásról (szádékosan nem használom a 'függőség' szót).
Eléggé alulképzett vagyok ahhoz, hogy ezt megpróbáljam jobban boncolgatni, és annyi hiúság azért van bennem, hogy ne csináljak magamból címeres hülyét;)

A szag: az alkoholos lehelettől elfordulok. A bor illata hidegen hagy, pedig az is van itthon, a férjem nagy ritkán iszik egy pohárral, egészségére!, a sörhöz nekem valami nem kellemes (állott, punnyadt, fúj -bocs' a sörösöktől!) szag társul. De a múltkor itt a nappaliban megéreztem, hogy a konyhában a férjem alkoholt használt ragasztáshoz, én meg a gép mellett ülve nyeltem nagyokat, lógott kifele a cipőfűző a számból, és keserves sóhajokat küldtem a bárszekrény felé:)
De győztem! Megint:P

Konzisztens-nem konzisztens. Egy ilyen témakörben végtelenül egyszerű lenne magát a problémát leküzdeni, ha nem volna ennyire szerteágazó.
Az illathoz még: felelős szülő félti a gyermekét, és igyekszik jó példát mutatni neki. Így tanulja meg a gyerek a különböző viselkedési formákat, mint pl. nem iszunk benyót, sőt, tilos!, később a suliban a technokol -mint "csapatépítő tréning" a parkban, suli udvarának eldugott szegletében- (azt sem tudom, hogy létezik-e még, vagy ha igen, akkor az összetételen mókoltak-e valamit), úgy gondolom, hogy ez mind a szülő felelőssége (lenne, ideális esetben).
De a gyerek azt is látja, hogy apu legurít egy sört a meccs mellett, összejöveteleken kortyolgatnak a szülők. És ezzel nincs is semmi baj, amíg ennek nem jelentkezik romboló hatása, a kulturális életünkhöz hozzátartozik a mértékletes és alkalomszerű alkoholfogyasztás.
Baj akkor van, ha valami miatt egy ilyen blogon vallunk színt magunkról, mert valami valahol nagyon kisiklott az életünkben.

she_wolf 2017.03.06. 10:33:51

@jeanvaljan52:
Tényleg szép helyeken jártál, örülök neki, biztosan feltöltődtél a sok élménytől:)
A látnivalók, idegen környezet valóban megkívánják, hogy az ember tisztá érzékelje, mert később csak így tudja igazán értékelni, és ezt senki nem veheti el tőle.
Mi idén végre tudunk talán valamit szervezni, bújom a helyeket, lehetőségeket, programokat.
A nyaralás alatti alkoholfogyasztás nekem nem működik, és igazán örülök neki, hogy amikor nyaraltunk, akkoriban még nem voltam a "karrierem csúcsán", így nem volt hiábavaló.
Nálam sem Franciaország, sem Olaszország nem szerepel azonnali kívánságként, de ha hozzám vágnának egy nagyon jutányos lehetőséget, biztos meggondolnám magam:)
A mediterráneum országai közül Görögország (immár harmadszor), Ciprus, Málta, Ibiza, Spanyolország tudna érdekelni, vagy éppenséggel Horvátország és a szomszédai, de szívesen visszatérnék Tenerifére is -nosztalgiából, bár az kívül esik ezen a körön. És ha már kelet, akkor nem kizárt egy távolabbi célállomás sem, ezt a férjem nagyon tudná értékelni;)
A déli régióhoz nincs elég kalandvágyam.

Az olyanokról, hogy Skandinávia, meg Anglia, Írország.... szomorúan mondok le, annyi pénz a világon nincs:(

Bocs' az offtopikért

Kettős Billy (törölt) 2017.03.13. 12:42:06

Hajra csak igy tovabb.... ha te blogod nincs es sokszor hozzaszolasokban akar reszegen nem irtam volna ki magamb a som szart, nem lennek tiszta hetek ota.... pedig meg decemberben is a napi 6-8sor es felliter vodka narancs volt a napi bevitelem.