6 lépcsőfok az alkoholizmusban, amit érdemes jelzésnek venned.
2016. október 01. írta: józanakaroklenni

6 lépcsőfok az alkoholizmusban, amit érdemes jelzésnek venned.

Szia. 24 éves vagyok, lány, és 3 éve alkoholista. Nem annyira az emberek "szórakoztatása"/okítása, de inkább a magam, és a sorstársaim segítése miatt kezdem el írni ezt a blogot. Sok korombeli fiatal küzd ezzel a problémával, akár úgy, hogy bevallja magának, akár úgy, hogy nem. Szeretnék nem inni. Kendőzetlenül, őszintén fogom leírni ennek a folyamatát. Azt is le fogom írni, ha sikerül, és azt is, ha nem. Te pedig, ha szeretnéd, kövesd ezt.

6 lépcsőfok az alkoholista karrierben, amiket érdemes jelzésnek venned.

Nem, ez nem egy olyan életmódblogos checklist lesz, ami alapján megboldogult dédnagyanyám is aktív alkoholista.

Ezek a lépcsőfokok azok, amelyeken én átmentem.

1, Keresed az alkalmat az ivásra.

Ezt ugyebár jellemzően társaságban kell érteni. Ez még a folyamat eleje, itt még valószínűleg nem iszol rendszeresen egyedül.

Ami régen haveri sörözés volt, az már neked a napi alkoholbevitel részét képezi: fel tudnál robbanni, amikor a barátaid bejelentik, hogy „nem megyünk inkább moziba?”, vagy, hogy „én csak egy kávét iszom”.

Sokkal gyorsabban iszod meg az eléd rakott italt, mint a társaid. Míg ők beérik pár pohárral, a te határaid egyre kijjebb csúsznak.

Az első 1-2 alkalommal még lazán kikéred csak magadnak a plusz köröket, még a barátaidnak se tűnik fel: de a harmadik, negyedik alkalommal már furcsán néznek rád. Nem kicsit kellemetlen az sem, amikor 6 fős társaságban ültök be 1 kávézóba, mindenki kávézik, meg sütizik, te meg mindjárt szélütést kapsz a nagy agyalásban, hogy "most akkor ciki, ha én piát rendelek?".

Ha vagy annyira idióta mint én, még új "barátokat" is szerzel magadnak, és elkezdesz olyan társasággal találkozni, akikhez egyébként egyáltalán nem illesz, nem is kedveled őket különösebben, viszont ők legalább rendszeresen isznak, és ezért nem égő, hogy te is.

Lényeg a lényeg: igyekszel úgy irányítani a programokat, hogy mindig ivás legyen a vége, keresed rá az alkalmat, hogy ihass.

2, Átalakul a fontossági sorrend

Már vér cikinek érzed az egészet a barátaid előtt. És hoppá, hazafele önkéntelenül is betértél a boltba, és vettél egy üveg piát.

Élvezed, hogy senki nem szól meg, senki nem néz furcsa szemmel.

Annyit, és olyan tempóban iszol, amennyit jól esik.

alcoholism-jerry-nelson.jpg

Itt még jellemzően nem iszol minden nap, és a hosszabb kihagyásokat is jól bírod, ezért talán még nem is gyanakszol rá, hogy ez így problémás lehet. (Igen, az alkohol rohadt alattomos cucc.)

Átalakul a fontossági sorrend: felhív egy barátod, hogy menjetek el moziba, és te korábban szívesen is mentél, ma mégis inkább otthon maradsz, és ha már így alakult az este, persze iszol is. 

Ahogy telik az idő, az alkohol megszerzése, és elfogyasztása egyre előkelőbb helyre kerül a listádon, teljesen átalakul az életviteled.

Ez azért nagyon veszélyes, mert itt kezdesz el teljesen titkolózni. Mivel tudod, hogy otthon bármennyit ihatsz, a barátaid előtt újra a régi vagy, tartod magad. Ők pedig emiatt, még jó sokáig nem fogják észrevenni, hogy baj van.

3, Begubózás

Miután átalakul a fontossági sorrend, a legtöbb alkoholista többé – kevésbé, de begubózik.

Én pl régen szerettem programokat csinálni: színház, mozi, sütögetés. Ma jó, ha kéthavonta egyszer rábírom magam venni arra, hogy a „kötelező körökön” kívül kimozduljak.

Kevesebbet találkozol a barátaiddal is, mivel ott ugyebár fent kell tartani a normálisság látszatát, amihez viszont egyre kevesebb erőd/türelmed van.

Utálatos egy dolog ez: én például egyfelől rohadt magányos vagyok néha, mert nyilván csökken a kapcsolat a külvilággal.

Más felől, amikor alkalom adódik rá, hogy kimozduljak, fél délután győzködöm magam, hogy most menjek-e, vagy ne menjek? Rakd össze. Nem lehet.

A te begubózásod talán nem ennyire drasztikus, de alapvetően kevesebb kedved van azokhoz a dolgokhoz, amelyeket régen szerettél.

4, Mindenhol üvegek

empty_bottles_188066.jpg

Ha egyedül laksz, könnyebb a dolgod, hiszen feltűnés nélkül le tudod vinni a szemétbe az üvegeket. Na persze itt meg az a félő, hogy a biztonsági kameraként üzemelő Mári néni, aki egész nap az ablakon kilógva őrzi a környék biztonságát, észreveszi, hogy ez a szomszéd állandóan üvegekkel sunnyog ki a kukához.

Ha viszont többed magaddal (szülőkkel, pároddal, lakótársakkal) laksz, dugdosni fogod az üvegeket.

Egy rövid ideig én is otthon laktam. Ez egy felől jó volt, mert némi kontrollt azért adott, viszont üvegek voltak az ágy alatt, a szekrényben, a szekrény mögött, de még talán a fülem mögött is.  

5, A szervezeted reagál, ha valamiért nem tudsz inni

A szervezetedben kialakul egy függőség. Ha nem jutsz hozzá a kívánt alkohol-mennyiséghez, a szervezeted kivágja a palávert.

drug-abuse-and-post-acute-withdrawal-symptoms.jpg

Eleinte nem fogsz remegni, meg hányni, az már azért igencsak előrehaladott lépcsőfok a folyamatban. Viszont rohadt ideges, feszült leszel. A lábad fel – le jár, kattogsz, görcsben áll a gyomrod, és csak azon agyalsz, hogyan old meg mégis, hogy piához juss.

6, Folyamatos kontrollvesztés

Itt, legkésőbb ezen a ponton, célszerű lenne elgondolkodnod rajta, hogy gond van. Innen már csak lefelé vezet az út: egyre kevesebb önkontroll, egyre kevesebb tolerancia a szervezetedtől, és itt még valószínűleg nem is iszol olyan régóta.

 Azt gondolom, az alkoholizmus nem abban keresendő, hogy 3 üveg bort iszol meg, vagy csak egyet. Mindenkinek más a szervezete, amit 1 üveg bor tesz velem, ahhoz másnak 3 kell.

Nem is a bizonyos fokú rendszerességben keresném a választ: ha pl meló után, vagy focimeccsekhez megiszol két sört, az még messze nem alkoholizmus, bármit is állít 1-2 magasröptű életmódblog. 

Szerintem akkor van baj, ha az alkohol a fontossági sorrend elejére kerül az életedben.

Ha átalakul az életviteled attól, hogy szokássá válik az, hogy iszol.

Akkor viszont tényleg baj van.

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanakaroklenni.blog.hu/api/trackback/id/tr7311757349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2016.10.02. 01:05:08

Gratula a bloghoz, kényes, érdekes, aktuális téma. Remélem az írás segít rajtad.
"Ami régen haveri sörözés volt, az már neked a napi alkoholbevitel részét képezi"
Arról esetleg tudnál írni, hogy itt mi történik a kettő között? Már ha történik bármi persze.

tnsnames.ora 2016.10.02. 01:47:20

- Csatlakozom az elöttem szólóhoz, én is gratulálok a blogodhoz, posztjaidhoz. Egyáltalán a nagyon kiváló íráskészségedhez. Én fele ennyivel is beérném, ha nem lenne az is elérhetetlen messzeségben :)
- Én teljesen outsider vagyok a témában, meg sem kísérlem az okoskodást, így csak olvasni és drukkolni tudok neked/nektek. Vicceskedni pláne nem akarok, noha van egy máig megfejtetlen nagyon régi alkoholizálós sztorim a katonaságból, hogy tudtam megőrizni per a mai napig, hogy sosem voltam részeg (valahogy teljesen kimaradt az életemből, ahogy a cigi is egyébként).
- Kívánom neked, hogy a nagyon nehéz út végén, sikerrel gyógyulj meg, pláne tudj evvel segíteni sorstársakon.
- Látom levetted az előzetes moderációt. Én bár nagyon nagy ellensége vagyok ennek a moderáció-válfajnak, de ennél a blognál speciel maximálisan megértem az alkalmazását. Ha károssá válna a teljesen szabad kommentfolyam, akkor még mindig lehetőséged lehet, hogy indexes címlap esetén bekapcsolod a következő posztig, egyébként meg esetleg kikapcsolva tartod.

józanakaroklenni 2016.10.02. 11:10:43

@Tyreo: Köszönöm, én is remélem.
Igazából az történt a kettő között, amit leírtam itt is, meg egy másik blogbejegyzésben is: egy darabig a társaságért jártam el, egyáltalán nem zavart, ha órákig ücsörögtünk 1-2 sör fölött, vagy ha csak kávét ittunk pl.
Aztán ahogy elkapta a gépszíj a szervezetem, azt éreztem, hogy több kell.
Nem tudnám kiemelni mi történt a kettő között, dolgozott a kémia :)

józanakaroklenni 2016.10.02. 11:13:50

@tnsnames.ora: Nagyon szépen köszönöm :) Az írás fontos része az életemnek :)
Örülj, hogy teljesen outsider vagy, maradjon is így :)
Még nem vagyok benne teljesen biztos, hogy jó ötlet volt-e levenni, de amíg index címlapon volt a cikk, addig tényleg muszáj volt. Aznap éjjel pl (míg én ugye aludtam) érkezett pár olyan komment, ami kimoderálni való volt. Ráadásul némelyikben még csak nem is nekem szóltak be, hanem a többi kommentelőnek. Kommentháborút meg semmiképpen sem szeretnék :) Na de majd kitapasztalom, hogy jobb.
Köszi a kommented! :)

prolee 2016.10.02. 13:22:15

@Tyreo: " ... itt mi történik a kettő között? Már ha történik bármi persze. ...."
Szerintem itt lép be AZ OK.
A NAGY OK, amit mindannyian keresünk és mindenkinél más.
( Van partnered, nincs partnered, van munkahelyed, nincs munkahelyed, kövér vagy, sovány vagy, csóró vagy, gazdag vagy, nem foglalkoznak veled a szeretteid, túl sokat foglalkoznak veled a szeretteid, nagyon leterhelt vagy, senkinek nincs szüksége rád, van gyereked, nincs gyereked, stb., stb., végtelen sorozat.)

Gabesz 78 2016.10.03. 06:07:55

Üdv, a blogod nagyon tetszik és biztos vagyok benne, hogy segíteni fog másokon.Régebben én is éreztem hogy elkapott a gépszíj, minden az ivás körül forgott de mivel mellette folyamatosan sportoltam igy szerencsére nem lett problémám, pedig hetente 3 szor részegen mentem haza éveken keresztül. A másnaposság borzalom volt a rossz gondolatok kicsinálták az embert teljesen. Beláttam szerencsére hogy gondjaim vannak és változtattam. Nem vagyok absztinens de nem iszom rendszeresen és rövid italt abszolút nem. Nagyon sokan tönkre mentek körülöttem én nem fogok. Hétvégente inkább szaunázom mint kocsmába üljek. Sok-sok kitartást Neked a továbbiakban

vismajor2 2017.02.27. 18:43:23

Szia! Nemrég kezdtem el olvasni a blogodat. Anno én is azért regeltem ide, hogy kiírjam magamból a " történetemet " de hiába fogalmaztam meg magamban mire leírtam volna már nem tűnt igaznak. Sajna a gyors és gépíró képesítésem elmaradt :) Így olvasgatok... És azt kell mondjam Te pár rögös év alatt levezetted amit én sac 20 éve emésztek, tagadom, elfogadom és elölről. Ez a hat pont totál telitalálat. Most épp tiszta vagyok, próbálok az is maradni de a kérdés ami foglakoztat, amire nem tudom a választ: Van miért? Nonszensz : Halak vagyok a rá jellemző tulajdonságokkal és ennél fogva nekem az a válasz, hogy csak azért élni mert az élet szép meg izébizé tökéletesen kevés. Remélem, hogy te megtaláltad a válaszodat erre és elég erőt ad a továbbiakhoz! Kívánom, hogy így legyen :) Azért még olvasgatok tovább :D

v431111 2017.03.02. 12:38:37

Nemrég találtam csak rá a blogra, olvasva ezt a posztot megnyugodhatok, hogy nálam még semmi baj nincs, mert egyik sem igaz rám.

Pedig nem vagyok alkoholellenes, szoktam inni, berúgva is voltam már sokszor, a jó házi pálinkát is szeretem meg jól esik a sör a nyári melegben is.

Szerintem a baj akkor van ha már nem azért iszik valaki hogy jól érezze magát, hanem azért, hogy ne érezze magát rosszul.

Avagy ameddig működik az ,hogy jó társasághoz nem kell alkohol, vagyis akkor is jól érzed magad társaságban ha nincs alkoholfogyasztás, sőt nem is hiányzik, eszedbe se jut, más sem iszik, te sem fogsz, lásd. pl. elmegyünk biciklitúrázni az ország másik végébe vagy csak körbetekerni pl. a velencei tavat. Aztán lehet, hogy jövő héten sörözni ülünk össze.

Baj akkor van ha a fordítottja lesz igaz: Jó alkoholhoz nem kell társaság.

she_wolf 2017.03.03. 01:22:01

@v431111:
"Szerintem a baj akkor van ha már nem azért iszik valaki hogy jól érezze magát, hanem azért, hogy ne érezze magát rosszul."

A fizikai függés tökéletes, közérthető definíciója! Sajnos:(
És ez így működik, hosszú éveken keresztül ezzel telt minden napom. Nagyon nem kívánom vissza.
süti beállítások módosítása