"Felvállaltam, hogy alkoholista vagyok.. Nagy hiba volt!" - Balázs levele
2017. február 03. írta: józanakaroklenni

"Felvállaltam, hogy alkoholista vagyok.. Nagy hiba volt!" - Balázs levele

Szia. 24 éves vagyok, lány, és 3 éve alkoholista. 2016 december 17.-e óta nem ittam. A függőségem minden momentumát, őszintén, kendőzetlenül követheted itt a blogon, a sikereket, és a kudarcokat is. Ezen kívül meg fogom osztani veletek a mindenféle gondolataimat, agymenéseimet is az élet dolgairól. A blogot három okból írom: 1, Ami a legfontosabb: nekem tényleg segít az írás. 2, A visszajelzések alapján nektek is 3, Borzalmas tévképzetek, sztereotípiák, hülyeségek vannak az emberek fejében az alkoholizmusról. Ha ezeknek legalább egy részét eloszlathatom ezzel a bloggal, már megérte billentyűt ragadnom.

Megmutatom Nektek Balázs levelét - értelemszerűen Balázs engedélyével, akit nem Balázsnak hívnak, de kérte, hogy kamunevet írjak - amiben a coming out-ról van szó. Balázs megtette: fél éve józan, amikor rájött, hogy segítségre szorul, kitárulkozott. Elmondása szerint nagy hiba volt. 

alcoholism_1.jpg

"Kedves Blogger, 

Néhány hete követem az alkoholizmussal kapcsolatos blogot, első körben engedd meg, hogy csatlakozzak az elismerést kifejezők sorába: nagyon fontos, hogy hozzányúltál ehhez a témához!

Jómagam is - szintén zenész - alkoholista vagyok. 

Fél éve ittam utoljára, s bár minden nap nehéz még most is, kitartok. 

Nagyon megérintett az a posztod, amiben leírod, hogy üresnek érzed magad. Ugyanezt érzem a mai napig is! 

Amikor felismertem, hogy baj van, az valamivel több mint 1 éve történt! 

Mindenhol azt hallod, hogy segítség nélkül nem megy. Elmentem hát egy bizonyos önsegítő csoportba, kitalálod melyikbe, ahol segítséget kértem. Nyugodt lettem attól, hogy nem vagyok egyedül, s ez a sok ember körülöttem nem is olyan más mint én.

Végül nem ez a csoport segített, mert a 24 órás hozzáállást rendkívül károsnak tartom.

Az első lökést azonban megadta. Frissen szerzett égbe kiáltó elhatározásommal hazamentem hát, s elmondtam az exemnek, hogy alkoholista vagyok, segítsen nekem, csináljuk ezt együtt végig, mert le akarok szokni.

Tündéri kedvesem nem épp oly tündérien reagált, ahogy azt várni véltem.

Észre vette ő persze, hogy sokat piálok, és zavarta is. Ilyenkor rendszerint a kanapéra "parancsolt" aludni.

Mikor ezt elmondtam, azt válaszolta, ő undorodik az alkoholistáktól, s már tőlem is. Volt szerencsém ezen a ponton megtudni, hogy semmirekellő, akaratban nulla, szarra se  való ember vagyok. Sejtheted, eztán összepakolt, és elment. Nem mintha marasztaltam volna a reakciója után.

A következő kör édesanyám volt, aki nekem ugyan nem esett, de rá sem számíthattam. 

Sokszor írsz a sztereotípiákról, s nagyon helyesen teszed! Édesanyám is egy azok között, akiknek fogalmuk sincs róla, mit jelent függőnek lenni. Az ő tanácsa felém: "Hát de akkor ne igyál. Pisztolyt tart valaki a fejedhez?"

Utolsó mentsváram egy cimbora volt, aki egyben munkatársam is. Tudom, nagy butaság volt ezt elmondani egy munkatársnak, de nem győzöm hangsúlyozni: ekkora már sírva aludtam el minden este olyan egyedül éreztem magam a gondommal. 

A folytatáshoz nem kell Astro TV: 1 héten belül a munkában mindenki "úgy" nézett rám. 

Végül mondvacsinált okkal ki is rúgtak, nem részletezem, mert nem szeretném, ha felismerhető lenne az intézmény. 

Amit a következő hónapokban csináltam, azt szívesen kitörölném: reggeltől estig ittam, elhagytam magam, hánytam minden reggel, és este is, a lakásban hónapokig egy seprűt sem vettem a kezembe. Végül sok lett: végignéztem magamon a lakásomon, nagyon megijesztett amit láttam. Akkor ittam utoljára.

Tudnod kell, hogy a szakmámban összesen 3 cég tevékenykedik itthon, így nem lesz egyszerű újra munkát találnom. Jelenleg teljesen más fronton dolgozom, lényegesen rosszabb fizetésért.

Kirúgtak, elhagytak, ellehetetlenítettek: ezt tette velem a nagy coming out.

Óva intenélek téged is, és minden olvasót is attól, hogy felvállaljátok magatokat, ez nem az az ország! :-( "

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanakaroklenni.blog.hu/api/trackback/id/tr7712176642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacsbelane 2017.02.03. 08:01:27

Kedves Balazs, nem, nem comingout lehetetlenitett el, hanem az alkoholizmusod. Elobb-utobb a csajod amugy is dobbantott volna es a melohelyeden is kiderul, szerintem jobban jartal igy, mintha az alkoholizmusod kozepen tortent volna es mondjuk alkoholos befolyasoltsag miatt rugnak ki. Ha fel eve nem ittal, akkor ezek szerint a javadra tudtad forditani a dolgot, meg ha jelenleg az egyenleged latszolag minuszban van. (Minusz baratno, melohely, szuloi kapcsolat). Csak igy tovabb, sok van meg hatra, de jo uton vagy.

Vasöntőfi Karott 2017.02.03. 09:24:57

Balázs, az alkoholista ember családtagjai szintén az elszenvedik az egészet, pedig ők még csak nem is isznak. Nekik ugyanúgy segítségre lenne szükségük, mint a piásnak. Ráadásul a barátnődet eddig is zavarta, hogy iszol, csak ez lehetett az utolsó csepp a pohárban neki. Az a kapcsolat úgysem bírta volna ki. Felfoghatod úgy is, hogy kellett a lelépése, hogy elhagyd az italt. Az új barátnődet meg majd megkímélheted ettől, neki is jobb lesz, ezáltal mindkettőtöknek.
A munkahelyen elmondani viszont tényleg hiba volt.

Vasöntőfi Karott 2017.02.03. 09:30:32

@józanakaroklenni gondoltál már arra, hogy írj arról is, hogy élik meg ezt a családtagok?

józanakaroklenni 2017.02.03. 09:38:43

@Vaöntőfi Karott: Arról írtam már, hogyan tudnak segíteni a családtagok:

jozanakaroklenni.blog.hu/2016/12/28/hogyan_tudsz_segiteni_az_alkoholista_rokonodon_baratodon

Az az igazság, hogy az ő oldalukról azért nem szívesen írnék, mert nem ismerem, nekem sem pozitívak a tapasztalataim, de nyilván csak a saját szemszögemet tudom korrektül megírni.
Ha valaki megírná, aki ténylegesen a másik oldalon van, vendégposztnak ezer örömmel kiteszem.

she_wolf 2017.02.03. 11:17:40

"Óva intenélek téged is, és minden olvasót is attól, hogy felvállaljátok magatokat, ez nem az az ország! :-( "

Ebben sajnos igazad van. A stigmatizálás tudja csak igazán padlóra küldeni az embert. Rossz az, hogy "rossz emberek" vettek, vesznek körül. Az exed, aki tudta hogy baj van, mégsem beszélt veled, hanem tábornokosdit játszott. Az édesanyád, akivel nem tudom, milyen kapcsolatod volt egyébként, de sejthető, hogy ő nem gyakorló, illetve úgy gondolja, hogy nem szól bele abba, hogy amit a felnőtt fia csinál. Valahogy úgy érzem, egyiküknek sem voltál/vagy annyira fontos, hogy megpróbálják megtudni, mi a baj, miért iszol?
A munkatárs pedig ezek szerint tényleg csak egy cimbora volt, aki nem barát. Mert egy barát megbecsüli a barátja bizalmát.
Nagyon meg kell választani, hogy kinek vallod be, hogy ilyen jellegű bajban vagy. Úgy tűnik, neked nem volt most szerencséd.
Azt mondod, fél éve nem iszol már. Ha mindezt egyedül csinálod, akkor le a kalappal, és azt mondom, nincs minden elveszve. Teljesen megértem, hogy miután mindenki cserbenhagyott, beleborultál az italba. Paradox módon akár azt is mondhatnám, hogy jól tetted, mert az a pár hónap megmutatta neked, hogy meddig lehet merülni, és azt is tudod, hogy még lejjebb is juthattál volna, egészen az abszolut reménytelen fickóig, akire mindenki már csak legyint.

A munkád adhat aggodalomra okot, mert mint írod is, nem egy szokványos dolog, amiben könnyű lenne a helyek között válogatni. Elsősorban attól tartok, hogy ez esetleg visszataszít téged oda, ahonnan kikászálódtál. Most egy darabig egészen biztos, hogy meg kell acéloznod magad, hogy később visszamehess a régi munkádhoz. Ha valóban olyan jól fizet, és netán szeretted is csinálni, akkor ez lehet a további siker hajtómotorja, a célod.
Sok sikert kívánok a továbbiakban, és vigyázz magadra, tűzz ki célokat, keress olyan társaságot, ami erősíthet téged! És a kitárulkozással csak óvatosan!:)

jeanvaljan52 2017.02.03. 17:22:15

Kedves Balázs!
Tanulságos a történeted, ezért is jó, hogy megtörtént és közzétetted.
Elismerést érdemel, hogy italozós életmódod negatív voltát felismerted, és őszintén beismerted, hogy baj van; ez így nem mehet tovább. Ez az alap, ez a nélkülözhetetlen a jó útra téréshez: megállapítani a diagnózist.
S hogy el ne felejtsem, gratulálok a fél év absztinenciához, amit garantáltan a saját elhatározásod alapján sikerült elérned.

Ami felesleges volt, hogy a problémáddal megterhelted a közvetlen környezetedet. Akik a jelek szerint addig igyekeztek szemérmesen viselkedni, várva, hogy megoldódjon a problémád. Mert bizony, ez a Te személyes problémád, és tetszik vagy sem, még megértésre sem számíthatsz.

Férfiaknak üzenem, hogy ha netán félrelépnek, tegyék azt úgy, hogy soha ne derüljön ki. S ne a kedvesük vállán
zokogják ki majd a bűntudatukat, és várják a megváltást. Soha nem fogják a kedvesek ezt megbocsátani! Soha.
Ha valaki nem vállalja a személyes felelősséget a nyalánkságok miatt, akkor ne csodálkozzon, hogy pokollá teszi a "kedvese" az életét. Valamit valamiért.

Visszatérve az alkoholizálásra.
Honnan gondoljuk, hogy a piásnak tolerancia jár? Honnan gondoljuk, hogy a környezetnek megértőnek kellene lennie? Talán azért, mert a piásnak minden másnál fontosabb a pia? Mert a piást nem is érdekli a környezete, csak a szenvedélye? Mert a piás elissza a saját és a család pénzét? Mert a piás kiszámíthatatlan és megbízhatatlan ? Mert a piásnak nincs perspektívája, csak az egyre züllöttebb életvitele? Mert a piás még büdös is, mint ahogy egy durva hozzászólásban olvashattuk? Mert a piásra nem lehet számítani, ellenben előbb-utóbb gondozásra szorul? És sorolhatnánk...
Mindezek nem sztereotípiák! Ezek tények! Ez a valóság!
Ezt a többieknek tolerálni kell? Ugyan milyen megfontolásból? Emberiességből?

A nem alkoholizáló kedves és a józan anya talán nem jogosan gondolja, hogy ki a fene kényszeríti rá a piást, hogy igyon, ha nem ő saját maga? Ki a fene fog a fejéhez pisztolyt, hogy igyál, vagy kinyírlak?
Senki.

És akkor csodálkozunk, hogy a környezet nem tapsol nekünk? Sőt, hogy ellenséges velünk?

Jópofa az is, "ebben az országban" nem vállalhatjuk fel magunkat. Pontosítsunk: felvállalhatjuk magunkat, csak ne akaszkodjunk rá a környezetünkre. Mert nem fog a környezet rohanni, hogy megoldja a problémánkat.

Hogy majd munkáltatóként foglalkoztat minket továbbra is, miközben tudja, hogy megbízhatatlanok vagyunk. Hogy továbbra is egy ágyban kínlódik velünk, "szerelmeskedik" az alkoholbűzben.
Hogy anyaként egy életen át simogatja a kis fejünket: igyál csak kisfiam, majd én megböfiztetlek, mielőtt lehánynál.

Mondjatok már egy országot, ahol mindezeket tolerálják! Nagyon megköszönném, ha tudtok egyet is.
Mert én egyet sem tudok.

Illetve, talán... Talán a Mennyország.,
Csak nem tudom, hogy jó-e oda az alkoholista előélet?
Vagyis az alkoholista is megkapja-e oda a beutazási vízumot?

Burgermeister 2017.02.03. 18:48:42

Na most már elég ebből, itt már mindenki alkoholista ebben az országban!!! Köszönjük Zacher és a többi megmondóemberszagértő!!!
Azért mert megiszok alkalmanként vagy RENDSZERESEN egy adagot. Legyen az sör, bor, tömény az még nem alkoholista!!! Aki a saját akaratereje útján megállja és nem is kívánja az alkoholt 3-6 napig, hetekig, akár hónapokig az nem alkoholista!!!
Az az alkoholista akin látszik, nem bír a pia nélkül lennei, élni, az határozza meg a reggeleit, napjait, estéit...na az az.
Balázs, nekem nem úgy tűnik hogy te az vagy. Igen, ez nagy hiba volt, hogy magadra aggadtad ezt a bilétát, nem kellett volna!
De ha már igy alakult, lásd a jó oldalát, a csajod ugyis lelépett volna, a cég is lapátra tett volna, ez csak indok volt. Szabad vagy, járd a magad utad!!!

nyelv-ész 2017.02.03. 21:06:01

Szörnyű dolog a függőség. Bár én csak csokifüggő vagyok, de az is elég nagy kereszt, pláne, ha az ember egészsége rámegy az édességzabálásra.

Szerintem aki felismeri, hogy függő, és le akar szokni, az megérdemel minden támogatást. Sajna a munkahely pont nem az a környezet, ahol bármilyen együttérzést remélhet az ember, de ha a család, a baráti kör akar segíteni, akkor már csak velük szemben is kötelessége a függőnek, hogy ne hagyja el magát, és küzdjön.

nyelv-ész 2017.02.03. 21:11:23

@Burgermeister: "Az az alkoholista akin látszik, nem bír a pia nélkül lennei, élni..." - Egy fenét.

Az az alkoholista, aki nem bír pia nélkül élni. Slussz.

Nem kell, hogy látsszon rajta. Nem kell, hogy naponta igyon. Ha ki tud hagyni heteket, hónapokat, de időnként KELL neki a pia, és nem tud lemondani róla, akkor alkoholista. És igen, az is, aki napi egy sört iszik, de anélkül nem tud meglenni. Lehet, hogy nem látszik rajta, mert a szervezete még nem épült le, de attól még alkesz, mert kialakult a függősége.

Tisztességes Természettudomány 2017.02.03. 21:37:23

Én nem tudom, hogy kettős mérce-e, vagy különböző lelki alkatok kérdése, de van egy csomó olyan ember a látókörömben (nem mondanám barátnak, inkább ismerős, futólag), akik "A borkultúra" jegyében napi 1-2 üveg bort megisznak. Természetesen igényes, minőségi, üveges borokat, de akkor is lemegy ez a mennyiség a torkukon. Állításuk szerint nem a bor alkoholtartalma miatt isznak, de azért jól esik nekik, amikor az első néhány pohár ellazítja és feldobja őket...

Vannak ők, akik az ún. "művelt", vagy "igényes" alkoholisták, akik napi szinten isznak, és nem épülnek le, és vannak a magukat elhagyó, leépülő alkoholisták.

Tényleg van határ a kettő között?

Burgermeister 2017.02.03. 22:59:09

@nyelv-ész: ne haragudj de ezzel nem értek veled szinkronban

Burgermeister 2017.02.03. 23:00:12

@nem várt fordulat: mert te mi alapján sorolsz be vkit hogy alkesz-e?

xm95 2017.02.04. 00:38:44

@Burgermeister: Ha nem ertesz valamihez, miert dumalsz bele?

she_wolf 2017.02.04. 01:43:08

@Tisztességes Természettudomány:
Napi 1-2 üveg bor sok. Nem én mondom. Lehet az úrhatnámság mögé bújni azzal, hogy csak minőségi, meg csak drága, meg csak így meg úgy, mindez csak parasztvakítás. Az alkohol teszi a dolgát, a különbség csak az időben jelentkezik.
Egy finom alkoholos bármi jó dolog tud lenni. Alkalmanként berúgni is szenzációs, ki lehet rúgni a ház oldalát, mulatva, jó kedvvel, másnap ki-ki a saját szervezetével megharcolva átlendülve a történteken. Másnap is össze lehet jönni, hogy jól kiröhögjük akár egymást, akár magunkat:)

A határt csak akkor ismered fel, amikor már átlépted. Amikor már gondolkodni kezdesz azon, hogy "ember, naponta legurul 2 liter bor. Szerinted ez most jó, rossz, belefér? Próbáljuk meg ma, hogy nem iszunk és este megkérdezzük magunktól, hogy van-e hiányérzetünk a kihagyott program miatt!"

@józanakaroklenni egy korábbi posztban jól meghatározta, hogy mikortól érdemes azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy alkoholista-e valaki.

A decens ivó és a "már ránézésre is alkesz" közötti határt feszegető kérdésedre az én válaszom, hogy aki láthatóan alkesz, az már több, mint valószínű, hogy a függők közé tartozik.
(Ami engem illet, a "még csak" alkoholistát, és a keményen függőt kölön csoportban látom.)
Akiről pedig azt hiszed, hogy á, nem lehet alkesz, hiszen "nem úgy néz ki", az is lehet nagyon könnyen masszív alkoholista (tudom!).
Ha pedig ott fekszenek előtted felhasítva a rozsdamentes vagy márvány asztalon, akkor semmi különbség nincs köztük (ezt is tudom!):(
Az igényesség (leginkább látszata) csak a bűntudatunk párnába bugyolálása, hogy ne üssön akkorát.

she_wolf 2017.02.04. 01:50:27

@Burgermeister:
Nem mindenki, csak nagyon sokan. Többen, mint kellene.
Semmi baj nincs a cefrével, amíg módjával merülget el benne valaki.
Amit viszont definícióként írtál az alkoholistára, az eléggé pongyola megfogalmazás, de lényegében helytálló.
(Összemosol benne egyébként dolgokat, de ez nagy általánosságban az emberek zömére igaz.)

Luke SW (törölt) 2017.02.04. 03:15:18

@Tisztességes Természettudomány: toxikusság szempontjából nincs minőségi alkohol, és a szervezetét annak is tönkrevágja az italozás, aki rendezett életet él. Nincs értelme a címkézésnek, nem (csak) annak van gondja az alkohollal, aki nem ad a látszatra se.

Vincenzo6 2017.02.04. 07:45:40

Szomorú, hogy kirúgtak, de gyanítom nem azért, mert azt mondtad valakinek, hogy alkoholista vagy. Észrevették a hatásait gondolom. Az asszony sem azért hagyott el, mert beismerted. Amúgy is lépett volna. Későn kapcsoltál. Eltérő, hogy kinek milyen lökés kell, hogy legyen akaratereje leállni.

bobbafet 2017.02.04. 08:16:23

@nyelv-ész: Van amiben igazad van, de napi egy uveg sortol senki nem fog leepulni. Es nem lesz alkoholista sem. Felesleges tulozni. Ha elkezd egyre tobbet inni, akkor viszont konnyen lehet az.

Burgermeister 2017.02.04. 08:34:27

@xm95: mert te nagy szakértő vagy....

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.02.04. 09:18:47

Hát, erre a kérdésre, hogy milyen ország...
Svédországban dolgozom addiktológusként, alkohol- (és drog-) függő betegeket kezelek.

Ebben a munkaválállóbarát országban úgy néz ki a törvényi háttér, hogy a munkáltatónak rehabilitációs kötelezettsége van az alkalmazott alkoholproblémája kapcsán.
Vagyis egy hasonló helyzetben nem csak, hogy nem rúghatja ki az alkalmazottat az alkoholizmus miatt, hanem adott esetben a munkáltató köteles fizetni a rehabilitációs programot.

Ez így elméletben szép is, és gyakorlatban is látok elkötelezett, segítőkész főnököket, aki el is kíséri hozzám a beteget, részt vesz a kezelésben, támogatja, hogy a beteg munkaidőben járjon a kezelésekre.
De ez inkább a nagyobb cégekre jellemző, pár emberes kis vállalkozások nemigen engedhetik ezt meg maguknak.
Páran még azt sem akarják, hogy táppénzre írjam őket (amikor lehetne), mert akkor szerepelne a papíron, hogy milyen klinikára jár.
És persze attól, hogy maga az alkoholizmus nem lehet ok a felmondásra, de a késés, gyakori hiányzás alkoholos befolyásoltság a munkahelyen már igen.

Mindenesetre ha a történet így igaz, ahogy le van írva, akkor Svédországban (így, ennyiért) valószínűleg nem rúgták volna ki Balázst a munkahelyéről.

egysmás 2017.02.04. 10:16:07

Az alkohol, ebben az országban, nem lehet probléma!
Itt bazeg az a helyzet, hogy egy román sör miatt magyar munkahelyeket is hajlandó a kormány veszélybe sodirni, a nemzet veje pedig ötliteres pálinkásbutykossal pózol a miniszterelnök társaságában.
Itt, arról is győzködnek a reklámokkal, hogy van olyan, hogy kulturált töményezés.
Szóval, Magyarországon, az alkoholizmus nem lehet probléma!

Szerintem igazából füveztél.
Vagy dohányoztál.

Ratyi Manó 2017.02.04. 10:18:35

Balázs, igyál meg valamit!

Egy jó whisky - colát!
Vagy egy vodkát sörrel

she_wolf 2017.02.04. 10:26:19

@α Ursae Minoris:
Örülök, hogy egy szakember a külföldi tapasztalatát, az ottani gyakorlatot írja le.
Nálunk elég a szóbeszéd, a pletykaszinten elsusogott félinformáció, és máris kész az "ítélet".
Nem mondhatom hogy mindenhol, minden munkáltatónál ez van, de ha van is kivétel, nem lehet túl sok.

Fényévekre van Magyarország attól, hogy a munkavállalói érdekeit nézze, bármiről is legyen szó. Bár papíron minden szép és jó, de mindenhol megvannak azok a kiskapuk, amiket a munkáltatók kényükre-kedvükre alkalmazhatnak. Nálunk nincs jogbiztonság. És nálunk még mindig az "el lehet menni" elv uralkodik. Verjük a mellünket a nagy magyarságra, és hagyjuk a magyarokat szétszéledni a világban, mert jön majd az olcsó munkaerő Ukrajnából:(

Elnézést az offtopik tartalomért...

józanakaroklenni 2017.02.04. 10:33:09

@Ratyi Manó: Áruld már el nekem, mi a jó büdös franc volt az értelme ennek a kommentnek?

józanakaroklenni 2017.02.04. 10:39:51

@bobbafet: Napi egy üveg sörtől senki nem fog leépülni, ez tény. Azt kéne már megérteni, hogy az alkoholisták nem csak úgy kiugrálnak a földből 2 üveg borral, meg fél liter töménnyel a kezükben. Ez egy folyamat. Ami igen gyakran azzal az általad emlegetett napi 1 üveg sörrel kezdődik.

józanakaroklenni 2017.02.04. 10:40:55

@józanakaroklenni: És mielőtt valaki belém köt: nem, ez nem azt jelenti, hogy aki megiszik napi 1-2 sört az alkoholista lesz. Az lesz alkoholista, aki ettől elveszíti a kontrollt.

she_wolf 2017.02.04. 11:06:27

@józanakaroklenni:
Ha a napi 1-2 sörnek valami fontos okból meg kell lennie (társul valamihez, pl. foci, vagy híradó, a vacsora lezárása), akkor is beszélhetünk függőségről, csak az nem alkoholfüggőség és/vagy alkoholizmus.
Sofőr barátunk például ha aznapra leteszi a járgányt, elejti a slusszkulcsot, azonnal nyit egy sört. Ez nála azt jelenti, végzett a melóval aznapra. Ez kötelezően minden nap így van, amikor dolgozik.
Egyébként pedig ritkán, alkalmakkor ereszti el magát. Tehát nem alkoholfüggő, nem alkoholista, hanem az az egy sör nála egyfajta "rítus".
És még nem gondoltam bele, de biztosan érdekes lenne megpróbálni megkérni, hogy hagyja el. Csak kíváncsiságból, hogy mi történne.

Arcade Macho 2017.02.04. 11:10:49

az azert latszodik hogyha valaki alkesz
csinal egy balesetet masnaposan / aznaposan aztan jon a szopoka

jack with one eye 2017.02.04. 11:16:02

Sokan feszegetik, hogy ki számít alkoholistának.
Amit én megfigyeltem, ezek az emberek hosszú időn kerersztül meg tudják állni, hogy ne igyanak egyáltalán, akár évekig is.
Viszont az tuti biztos, hogy ha elkezdenek inni, nem tudják abbahagyni, amíg teljesen le nem részegednek.
Nincs olyan, hogy gyere, igyunk meg 1-2 sört. Abból lesz 10, plusz a végén valami tömény.
Ha tegyük fel megkínálod egy teával, és titokban teszel bele rumot, utána biztos lehetsz, hogy valami kifogással lelép és elmegy bepiálni.
(Ha pl. látsz olyan embert, aki üvegből issza a bort a gyorsabb hatás érdekében, az biztosan alkoholista.)
Szerintem, ha valaki képes arra, hogy megigyon 1-2 pohárral és ott gond nélkül leálljon, az nem alkoholista.
Igazából az a kérdés, hogy ki az erősebb: a pia, vagy te, de ehhez először valamennyit meg kell inni, hogy eldőljön.
Három alkoholistát ismerek: 2 barátom és egy barátom édesapja.
Utóbbiról sajnos már csak múlt időben beszélhetünk, mivel konkrétan halálra itta magát tavaly.
Nála voltak több éves józan időszakok, de aztán, ha egyeszer megivott egy sört, mert egy üveg az nem árthat, akkor utána hetekig folyamatosan részeg volt.
Egyik barátom már túl van vagy 5 elvonón, ideig-óráig megállja, hogy ne igyon, de mindig visszaesik.
Most ott tart, hogy elvált tőle a felesége, pedig nagyon hosszú ideig elviselte és segítette. Innentől utána az özönvíz.
A harmadik barátom érdekes eset: ő egy nagyon intelligens srác.
Észrevette magán, hogy ha iszik, soha nem tud leállni és a végén már nagyon durva helyzetekbe sodródott az éjszakában.
Elhatározta, hogy abbahagyja. Eleinte ilyen szoftos piákkal próbálkozott, mint a Radler, de hamar rájött, hogy ez nem működik.
Azóta nem iszik egy kortyot sem, ennek már vagy 8-10 éve.

she_wolf 2017.02.04. 11:17:29

@józanakaroklenni:
Csak annyi értelme volt, hogy megtudtuk, hogy egy igénytelen valaki, aki megerőszakolja a whiskyt a kólával:(
Vodka ÉS sör? Kár belé:(
A jó whiskey (vagy éppen whisky) és a jó vodka az Istenek ajándéka, és gondos emberek munkája révén maga az édeni élvezet...brühühühü...

she_wolf 2017.02.04. 11:24:23

@nem várt fordulat:
Az a különbség, hogy Te szépen lépdeltél tovább az úton:( És én is, még akkor is, amikor tudtam, hogy gáz van.
A haver viszont nem. Ő megállt évtizedek óta ezen a szinten.
1989 óta ismerem, és már akkor is ilyen volt. És innen nem megy tovább. Tudnék az ellenkezőjéről, mert a felesége nagyon jó barátnőm, hetente többször összejárunk dumálgatni.

she_wolf 2017.02.04. 11:26:39

@nem várt fordulat:
A "Veled is megtörténhet" megvan? Láttam belőle néha lapozgatás közben részleteket, és halkan sírdogáltam anyám után...

she_wolf 2017.02.04. 11:36:02

@jack with one eye:
Az alkoholizmus nem a mennyiségtől függ. Még csak nem is a gyakoriságtól. Az alkoholista egész élete átrendeződik, zavar áll be a fontossági sorrendben. Ha erre ráébred és tud rajta változtatni (segítséggel, vagy nélküle), akkor megnyerheti a csatát. Ha nem, akkor jön minden létező hátrány, amit csak okozhat ez az életvitel.

Ezt így leírtam, de ez az én véleményem. Mint ahogy olvashatod is @józanakaroklenni posztjaiban: ha ez a kérdés felvetődik, akkor egységes álláspont még szakemberek között sincs.

nyelv-ész 2017.02.04. 11:42:48

@józanakaroklenni: @bobbafet: A függőség akkor is függőség, ha csak napi 1 sör az adag. Akkor vagy függő, ha a napi 1 sör nélkül nem bírsz létezni. Attól, hogy nem hívod alkoholistának, attól még az, hiszen alkoholfüggő.

mindenannyi 2017.02.04. 11:52:01

@jeanvaljan52: Ráakaszkodsz a környezetedre, megterheled a környezetedet.... ezek a kifejezések egyértelműen azt jelentik, hogy az alkoholista (neked) csak problémát jelent és nem többet.
Ez a felfogás szerintem téves és nagyon-nagyon káros. Nem lehet egy embert különválasztani a függőségétől. És embertelenség elvárni, hogy ne akarja megbeszélni senkivel sem a környezetében azt a problémát, ami uralja az életét. Az, hogy a munkahelyen nem kötelesek tolerálni, az egy dolog, bár az emberséges hozzállás, némi bátorítás, barátságosság még senkinek nem ártott meg. Érzésem szerint a posztoló baromira nem ráakaszkodni és megterhelni akart, hanem csak, mint minden ember, arra vágyott, hogy megértsék ,és végre kiönthesse a szívét. Persze, senkinek sem kötelező emberségesnek, empatikusnak lenni egy bajban lévő embertársával kapcsolatban, aki éppen kimászni készül a gödörből, és nem kötelező bátorítani, néhány jó szóval segíteni sem. Csak éppen szar alak az, aki ezt a minimumot sem teszi meg. Az emberek legtöbbje sajnos pedig ilyen. Abból a kevésből kell válogatni, aki érti azt, amit leírtam.

Kedves Balázs,
neked gratulálok a fél évhez, még sok-sok ilyen félévfordulót kívánok! :)

jack with one eye 2017.02.04. 11:58:59

@she_wolf: igazából csak annyit szerettem volna mondani, hogy szerintem ki az aki NEM alkoholista. Ha valaki megiszik egy keveset és utána gond és kényszer nélkül megállja, hogy ne igyon többet, az nem alkoholista, én úgy gondolom. Lehet ez akár egy nagyivó is, aki társaságban mindenkit képes az asztal alá inni, csak egyszerűen nincs ráfeszülve a piára = ő az erősebb.

she_wolf 2017.02.04. 12:04:07

elsosegely.hu/cikk.58.hogyan_szamoljuk_ki_a_veralkoholszintet

Itt az is szerepel, hogy miben mennyi alkohol van (gramm).
A függőséget tekintve pedig ha valaki a napi egy söre nélkül nem tud meglenni, az nem klasszikus alkoholfüggőség. És a legkevésbé sem alkoholizmus. Csak azért alkoholfüggőség, mert az addiktív anyag az alkohol. Ebben az esetben inkább viselkedési, mint szerfüggőségről lehet szó.

she_wolf 2017.02.04. 12:09:36

@jack with one eye:
Jól gondolod. A nem alkoholista nem jelenti azt, hogy "szűz":)
Az alkoholfogyasztás az emberi kultúra szerves része, mióta az eszünket tudjuk.
Csak az ember szereti feszegetni a határokat. Ilyenkor van baj.

she_wolf 2017.02.04. 12:12:35

Találtam valamit bogarászás közben, szerintem érdemes elolvasni:

www.martonffyandras.hu/mit-erez-az-alkoholista

Szerintem érdemes elolvasni!

she_wolf 2017.02.04. 12:22:26

@mindenannyi:
Ha nincs a férjem és a szülei, akkor én sem firkálgatok itt. Pedig ők nem olyan családból származtak ám, ahol dívott a cefrézés, ellentétben az én családommal, amelyikből kevés kivétellel az alkohol miatt halt ki mindenki.
Ha sem a velünk élő társnak, sem szülőnek, sem barátnak/munkatársnak/havernak nem mondhatjuk el, mert mindenki magunkra hagy, akkor mégis kinek?
Egyedül kimászni ebből nagyon nehéz, de az is attól függ, hogy a beteg éppen hol tart.
És azt mondom Balázsnak, hogy szerintem a legjobbkor történtek vele ezek a rossz dolgok.
Nagyon drukkolok neki!

Istvan Burjan 2017.02.04. 12:49:23

A legtobb kommentelo valamiert leragad az addikciot kivalto etil-alkohol megnevezesenel, vagy a mennyisegnel. Nem az szamit, hogy mit, mennyit, milyen idokozonkent iszunk, hanem hogy az okoz-e elvaltozasokat a neuralis halozatban. Mert ott, az agyunkban az alkohol, vagy barmi mas okozni fog elobb-utobb, es onnantol kezdve kezdodik a harc. Harc a neurotranszmittereink kiszolgalasaert vs. ennek tudatos megtagadasa valamilyen pressziora: jo esellyel kulso( azaz csalad, munkahely, tarsadalom).

Nagyon komplex a tema, es en tobb okbol nem szeretnek megmondoember lenni. Ha erdekel a tema, foleg hogyha magad is ADDIKCIOVAL szenvedsz, az elso, hogy OLVASS utana sokat!

Meg valami! Talalj belso fokuszt, lehetoleg minel tobbet ( szamolod a napokat, Isten, Chi, eltokeltseg) hogy amikor elgyengulsz, es a pohar...akarom mondani uveg utan nyulnal, legyen mibe kapaszkodnod, kulonben var a jo oreg lejto.

Vegezetul nezzetek el nekem az ekezetek hianyat( ritkan is kommentelek emiatt), es az esetleges osszefuggestelesegeimet.

Kivanok az addikciok, alkohol elleni harchoz sikert azoknak, kiknek ez a celjuk!!!!

she_wolf 2017.02.04. 13:21:42

@Istvan Burjan:
Azért ragadunk le, mert ez a blog egy olyan ember munkája, aki az alkohollal áll hadilábon.
Így tehát az alkohol a legfőbb téma, annak a társadalmi, szociális, és a betegre gyakorolt pszichikai ill. szomatikus hatása.
Rengeteg olyan függőség van, ami ugyanazt, vagy ahhoz nagyon közeli hatást vált ki, mint az alkohol, mégsem beszélünk a kábítószerről, szerencsjátékról, szexről, és kismillió egyéb dologról. Ez amolyan tematikus blog, aminek főszereplője az alkohol, és az azzal kapcsolatos összes egyéb dolog.
Pontosan a komplexitás az, ami miatt nem kerekasztal-beszélgetés folyik a függőség témakörében:)
Igazából nem is a függőség itt a lényeg, hanem az alkohollal való élés különböző, szintenkénti fokozatai.

Carbissian 2017.02.04. 13:33:46

@józanakaroklenni: Szia! Hogyan élik ezt meg a családtagok? Rosszul.
Alkoholista szülők mellett nőttünk fel az öcsémmel,illetve nem teljesen, mert leléptünk mikor én 16 lettem ő meg 15 . De mielőtt ez megtörtént ,mindennaposak voltak a verekedések, a rombolás az üvöltözés. Ha nem egymást verték akkor minket. Mindketten vezetők voltak a helyi gyárban,reggel hétkor egy pálinka az arcba oszt indulás a harcba ugye. Este meg jött az amit ők nevelésnek hivtak,nadrágszíj táska, ököl szentháromság nesze neked leckeírás. Persze a rossz jegyek miatt még külön kaptunk úgyhogy inkább suli után a könyvtárban irtuk a leckét az öcsémmel meg még három másik gyerekkel akik szintén alkoholista szülökkel éltek. Az apám erős ember volt ha odavágott valahova fű nem maradt,igy aztán állandóan kékek meg zöldek lilák voltunk. Egyszer elkapott nintendozás közben'96 ot irtunk ekkor ,mert szerinte túl hangosak voltunk ezt meg kellett szüntetnie ezért bevágott a sarokba és ököllel arcon vágott jópárszor az öcsémbe belerúgott a nintendót amit ajándékba kaptunk rokonoktól összetörte. Az öcsémnek kiugrott a válla ,nekem eltörött az orrom meg az arccsontom. Mindezt csont részegen üvöltve.
Megvártuk hogy lefeküdjön aztán elmentünk az ügyeletre a doki kérdezte mi volt mondtuk hogy az apánk elvert minket mert túl hangosan játszottunk. Csak hümmögött hogy hát igen van ilyen. Ellátták az öcsémet engem bent tartottak másnap jöttek apámék hogy mi a fenét képzelek magamról ilyen helyzetbe hozni őket miért mondtam el a dokinak mi történt? A korház szólt a gyámügynek azok kijöttek körülnézni és nem történt semmi . A doki azt mondta próbáljuk megérteni hogy a szüleink nagy nyomás alatt vannak blablabla a rendőrök szinte szórol szóra ugyanezt mondták gyámügyes szintén tehát nem volt senki aki segitsen de próbaljuk megérteni a szüleinket hogy a stressz miatt isznak és vernek minket agyon napról napra . Jó duma csak nem igaz ők szerettek inni . Úgyhogy miután senki nem csinalt semmit a dolgok folytatódtak szóval leléptünk '96 nyarân.Az öcsémmel a suli mellett a postán dolgoztam levélszortirozòban diákként ebből fizettünk mindent . Érettségi utan már motorszerelőként főállásban tudtam segíteni az öcsémet hogy befejezze az iskoláit . Tehát mint két alkoholista "családtagjaként" mondhatom hogy rosszul élik meg az emberek ha valaki alkoholista lesz . A legrosszabb húzás ha megértésre vár az illető legalábbis azoktól akik olyan csaladba születtek mint én meg az öcsém vagy a srácok akikkel a könyvtárban irtuk a leckét mert az alkoholista szülők miatt pokollá vált az otthon.

she_wolf 2017.02.04. 14:19:22

@Carbissian:
A gyámügynek ki kellett volna emelnie a családból titeket. Elvileg (bár nem ismerem azokat a rendeleteket, amik akkor hatályban voltak).
Az azért durva és elkeserítő, hogy mindenki egybehangzóan ezeket mondta.
Őszintén sajnálom, hogy ilyen "gyerekkor" jutott nektek. Részben tudom, miről beszélsz, de nekünk legalább ott volt apánk, aki nem engedte, hogy ennyire elfajuljanak a dolgok. Anyánknak volt olyan heppje, hogy piásan belekötött az élő fába, és akkor nem lehettünk elég szépek és jók, és bizony az ő keze is eljárt. Ha apánk jelenlétében tette, akkor ő szívta meg, de ez nem vígasztalt bennünket.
Mihelyt 18 lettem, pattantam otthonról, a húgom még korábban.

A megértés elvárása? Megértést az ember a közvetlen környezetétől vár, nem egy idegentől. Egy párkapcsolati partnertől, szülőtől, jó baráttól. És tőlük sem igazán megértést, hanem inkább segítséget remél abban, hogy meg tudjon küzdeni a problémájával.
Akik itt írogatunk, mindannyian tudjuk, hogy a családunknak milyen teher az, ha egy tagja szenvedélybeteg. Tévedsz, ha azt hiszed, hogy nem! A blog segítő szándékkal jött létre, hogy mindazok, akik valamilyen formában érintettek ebben a dologban, megoszthassák egymással a tapasztalataikat.

jeanvaljan52 2017.02.04. 15:09:43

@mindenannyi · mindenannyi.blog.hu

Nem baj, ha más a véleményed, mint nekem.
De most nem velem vitatkozol, hanem magaddal.

Idézel engem: "Ráakaszkodsz a környezetedre..."; csakhogy én ezt a szót nem is használom.

"...ezek a kifejezések egyértelműen azt jelentik, hogy az alkoholista (neked) csak problémát jelent és nem többet" - írod.
Nem vitás, leginkább problémát jelent, de nem csak azt. Legyen szó bárkiről, akár önmagamról is.

"Ez a felfogás szerintem téves és nagyon-nagyon káros. Nem lehet egy embert különválasztani a függőségétől." - írod.
???????

"És embertelenség elvárni, hogy ne akarja megbeszélni senkivel sem a környezetében azt a problémát, ami uralja az életét." - írod.
Ki mondta, hogy senkivel se beszélje meg? Írtam én ilyet? Nem. Legfeljebb gondolja meg, hogy kivel.
Ezért mondom, hogy magaddal vitatkozol, és nem velem.

"Az, hogy a munkahelyen nem kötelesek tolerálni, az egy dolog..." - írod.
Hadd mondjak valamit. Amikor én dolgozni kezdtem, akkor az értekezleteken még felszolgálták a konyakot.
A céges büfében reggel, meg nap közben is, be lehetett kapni egy-egy felest, legálisan. Aki másnapos volt, enyhíteni tudta a gyötrelmeit. Rendszeresen névnapokat rendeztünk a munkahelyen, olyankor kicsit még a részegségig is el lehetett jutni, kockáztatás nélkül. Az alkoholizálást egészen szabad keretek között ment.
Volt tolerancia.
Ez az idő már nem fog visszajönni!
Változott a világ. Nem csak ebben az országban.
(Egyébként munkáltató vagyok, és igen megértő fajta. De el tudod Te azt képzelni, hogy mit lépne a többi dolgozó arra, ha valakinek elnézném a munkahelyi alkoholizálását? Az ilyesmivel egy kisebb céget teljesen szét lehetne verni.)

"...az emberséges hozzáállás, némi bátorítás, barátságosság még senkinek nem ártott meg. Érzésem szerint a posztoló baromira nem ráakaszkodni és megterhelni akart, hanem csak, mint minden ember, arra vágyott, hogy megértsék, és végre kiönthesse a szívét." - írod.
Egyetértek.
De nem sikerült?
Akkor pechje volt, hogy rossz hallgatóságot választott. Ezért még nem kellett volna ezegyilyenország-oznia.

"Persze, senkinek sem kötelező emberségesnek, empatikusnak lenni egy bajban lévő embertársával kapcsolatban, aki éppen kimászni készül a gödörből, és nem kötelező bátorítani, néhány jó szóval segíteni sem. Csak éppen szar alak az, aki ezt a minimumot sem teszi meg. Az emberek legtöbbje sajnos pedig ilyen. Abból a kevésből kell válogatni, aki érti azt, amit leírtam." - írod.
A legtöbb ember szaralak, írod. Kemény szavak. De jó, hogy vannak olyan szép lelkek...

Honnan veszed, hogy én speciel, ezen a fórumon, nem bátorítok-e mindenkit, aki felismeri, hogy változtatnia kell az alkoholizáló életmódján? És tudom, miről beszélek. (Nem baj, hogy nem ismered a hozzászólásaimat..)
De nem is veszem a bátorságot, hogy bárkinek is megsimogassam a kis buksiját, a szeressük egymást gyerekek nevében.
A Bloggerinánk is kifejtette, hogy utálja a tutujgatást.
Kedves Balázs,
neked gratulálok a fél évhez, még sok-sok ilyen félévfordulót kívánok! :)

Luke SW (törölt) 2017.02.04. 15:42:41

@Carbissian: szomorú történet, sajnos nem is egyedi, illetve annyiban az, hogy gyerekkori lelépés ritkán végződik ilyen happy enddel. Viszont, szerencsére az alkoholtól nem mindenki vadul meg. A poszt indító történetében pl. nem esett erről szó.

Carbissian 2017.02.04. 16:49:31

@Luke SW: Szia! Két választ akartam adni egy hsz-ben és kicsit kusza lett elnézést. Az alkoholizmus egyik családra való hatását próbáltam bemutatni ez volt az elsődleges szempontja a hsz-nek. A másodlagos az volt hogy a vendégposzter rossz helyre fordult segítségért ha ez volt a célja a coming- outnak. Az emberek többsége nem segitőkész az alkoholistákkal hanem elítéli őket plusz a kollégájának jól jött a plusz pont a spicliskedésért a munkahelyen gondolom.

Carbissian 2017.02.04. 17:06:36

@she_wolf: Szia! Èrtem a jószándékot nem is vontam kétségbe. 96 ban kusza volt minden pár évvel a rendszerváltás után külõnõsen vidéken szerintem ezért nem történt semmi a hivatalok felől de talán jobb is volt ez igy hogy nem kerültünk gyerekotthonba.

2017.02.04. 18:19:51

@Burgermeister:
És nálatok ki az érintett ? Mesélj magadról, ha van kedved !

józanakaroklenni 2017.02.04. 18:21:07

@VWanda: Nem fog, kitiltottam. Megjegyzem nem először. Ahogy azt a Gipsz Jakab nevű idiótát sem. Hogy jönnek ezek vissza?

VWanda (törölt) 2017.02.05. 00:20:32

@józanakaroklenni:
Nagy problémáik lehetnek. Csak azt nem értem, hogy miért nem erre koncentrálnak !:((

she_wolf 2017.02.05. 08:52:09

@józanakaroklenni:
Nem nagy hupli visszajönni. A blog.hu csoportban annyi nickkel jössz be, amennyivel akarsz, legfeljebb új mélcímet kell hozzá csinálni. Abból meg lehet annyi, mint nyúlbogyóból a réten, a kutyát nem érdekli.
Hogy ki kicsoda, azzal nem érdemes foglalkozni. Ha olyat szövegel, aminek szerinted itt nincs helye abban a formában, takaríts, oszt kalap!:)

Nem azt mondom, hogy ez a blog fogja megmenteni a magyar alkoholistákat a pokoltól, de ha már van egy aránylag jól és előremutatóan működő platform, azt illenék tiszteletben tartani. A neten annyi hely van, ahol meg lehet mondogatni, infantilis okokból be lehet szólogatni, legyen az elég!

(Nekem sem ez az egy nickem van az Indexen, de a blog.hu-n ezzel vagyok fent.)

she_wolf 2017.02.05. 10:28:40

@Carbissian:
Megértelek, és szerintem igazad is van. A rendszerbe bekerülés néha több hátránnyal jár, mint a megkerülése. Nem akarnék erről részletesebben véleményt mondani, mert messzire vinne. Mindenesetre örülök neki, hogy így alakult a sorsod a későbbeikben.

(Valahogy van egy olyan rossz érzésem, hogy '96 óta még mindig nem nőtte ki a gyerekbetegségeket a rendszer, ellenben újabbakat gyűjtött be:()

Francekellregisztralni 2017.02.05. 13:31:31

@nyelv-ész: "Ha ki tud hagyni heteket, hónapokat, de időnként KELL neki a pia, és nem tud lemondani róla, akkor alkoholista. És igen, az is, aki napi egy sört iszik, de anélkül nem tud meglenni. Lehet, hogy nem látszik rajta, mert a szervezete még nem épült le, de attól még alkesz, mert kialakult a függősége."

Ez baromsag. Az nem alkoholista se nem fuggoje semminek, akinek havonta- kethetente van egy-egy rossz napja amikor muszaj kompenzalnia valamivel. Barkinek lehet rossz napja vagy akar idoszaka is (ha nem kvazi folytonos), de ha utana pont annyira nem szorul ra semmire mint elotte akkor nem fuggo.
Azzal azert legyunk tisztaban, hogy az ember viselkedeset, szemelyiseget es hangulatat az agyi anyagcsereje hatarozza meg. Ez az anyagcsere dinamikusan valtozik a kornyezettel es az emberrel. Rengeteg dolog befolyasolja az eletmod, a taplalkozas, a gondolkodasmod, a csaladi kornyezet...meg az idojaras is. Elfuseralt, rosszul megtanult, berogzott megkuzdesi strategia (amit tul sokat tolnak az arcunkba mindenhol) az alkoholhoz fordulni vagy nem tudni hol a hatar, de inni egy-egy pohar bort vacsora utan, hogy az ember nyugodtan tudjon aludni egy rovidebb tulstresszes idoszkaban megmentheti a komplett idegosszeroppanastol ...ami szinten nem vicces.
A feketen-feheren gondolkodas az ami reszben okozoja es stigmatizalja is az alkoholizmust...es egyeb mentalis allapotokat - amik nem mellesleg szinten alkoholizmushoz tudnak vezetni.

egysmás 2017.02.05. 16:05:29

@Francekellregisztralni: egy alkoholistának mindenki alkesz, aki iszik néha, főleg, ha olyankor be is baszik.

Szerintük vannak az alkeszok, azok, akik még nem próbálták ki az alkoholt, ezért technikailag még nem lehet rajuk mondani, hogy alkoholisták, de azok lesznek, meg a száraz alkoholisták.

she_wolf 2017.02.05. 16:54:03

@egysmás:
Ez így nettó hülyeség.
És mi az, hogy "szerintük"?

VWanda (törölt) 2017.02.05. 16:59:47

@egysmás:
Jól vagy ?

egysmás 2017.02.05. 18:14:44

@she_wolf: A szerintük az a kifejezés, amit egy olyan csoport (vélt) véleményére használ az ember, amely csoporthoz ő maga nem tartja tartozónak magát.

@VWanda: igen, jól vagyok.

she_wolf 2017.02.05. 19:00:51

@egysmás:
Értem, köszönöm!
Ha neked az írásokból az jött le, hogy az itt különböző irányból érintettek szerint csak fekete és fehér létezik ebben a kérdésben, akkor ez azt jelenti, hogy nem tudsz differenciálni a hozzászólások között. Nagy kár.
Vagyunk itt néhányan, akik nem a "ha kalapács vagy, mindent szögnek nézel" alapjáratra vagyunk beállítva.

Ezek szerint te nem vagy sem alkoholista, sem absztinens. Én pedig irigykedve mondom, hogy leghőbb vágyam, hogy olyan lehessek, mint te.

egysmás 2017.02.05. 19:28:00

@she_wolf: szinte tökéletesen absztinens vagyok, olyan szociális ivó, aki nem jár társaságba, évente kétszer-háromszor, amikor a barátaimmal találkozom, megiszunk pár sört és annyi.
Aztán három-négy napig olyan másnapos vagyok, hogy nézni se tudok, úgyhogy számomra, addikciós szempontból veszélytelen az alkohol, annyira büntet.

A fenti véleményekből pontosan az rajzolódott ki, amit leírtam, és úgy is gondolom, hogy az alkoholbeteg szempontjából még igaz is az, amit a szájába adtam, hiszen ő is és minden alkoholbeteg ismerőse így kezdte, és saját élménye van a dologról.

she_wolf 2017.02.06. 08:45:58

@egysmás:
Te is beleestél a cimkézős csapdába: "szociális ivó".
Erre miért van szükség?
Az absztinenciában benne van, hogy valaminek a hatására, vagy valamilyen következmény elkerülése miatt el kell utasítanom az alkoholt. Ez sem kellemes dolog, erről korábban már volt itt beszélgetés.

Javíts ki ha tévednék, de az írásodat úgy értelmezem, hogy véleményed szerint az alkoholisták úgy gondolják, hogy vannak emberek, akik
1: még nem próbálták az alkoholt, de ha megteszik, menthetetlenül alkoholisták lesznek;
2: már alkoholisták, de tudatosan megtartóztatják magukat, tehát szárazak.

Szóval ez a két pólus létezik szerintünk? Az nem fordul meg a fejedben, hogy én esetleg úgy gondolom, hogy aki néha iszik, néha bulizik, még messze nem alkoholista, és nem is lesz az szükségszerűen?
Ez nagyon hülye hasonlattal élve olyan, mint a házasság intézménye: vagy el fogsz válni, vagy már elváltál. Az, hogy jó/boldog házasságban élj, kizárt.

Vagy én vagyok túl hülye megérteni téged, vagy te nem fogalmazol egyértelműen:)

she_wolf 2017.02.06. 08:52:23

@egysmás:
Bocs, lemaradt:
"...egy alkoholistának mindenki alkesz, aki iszik néha, főleg, ha olyankor be is baszik."

Huszonpár évig egyre mélyrehatóbban gyakorló, hetedik éve pedig absztinens alkoholfüggő vagyok.
Rám nem igaz a fenti állításod -és gyanítom, hogy még sok hasonszőrű társamra sem.
Meg szeretnélek tehát kérni, hogy ne általánosíts!

VWanda (törölt) 2017.02.06. 09:44:40

@she_wolf:
Tökéletesen megfogalmaztad, én is egyetértek, pedig absztinens vagyok.

egysmás 2017.02.06. 10:49:34

@she_wolf: az a neve annak, amit én csinálok, hogy szociális ivó.
Azért cimkézem, mert annak a viselkedésnek ez a neve.

A harmadik csoportot kihagytad, azt, aki alkoholista, csak nem vallja be, hogy alkoholista, pedig rendszeresen, vagy rendszertelenül iszik.
És azért tartja alkesznek, mert nem tud (akar) leállni az alkoholizálással.
Ez a csoport amúgy valóban megkülönbözethetelen a gyakorló alkoholistától.

she_wolf 2017.02.06. 12:22:03

@egysmás:
Ha szociális, akkor legyen szociális, ezen nem fogunk összeveszni:)
Személyes véleményem, hogy ez így ritka nagy bullshit, mert ilyen alapon bármi megkaphatná a "szociális" előtagot, aminek túlzásba vitele bármilyen -"istává", vagy függővé tehet.

Ezek szerint én szociális játékos, szociális vásárló, szociális dohányos(!!!) vagyok. Mert imádok számítógépes játékokat játszani, egy-két plusz cuccot megvenni, és dohányzom is (ez utóbbit annak ellenére, hogy tudom, hogy nem tesz jót az egészségnek).
De ha bármelyiket is abbahagyom, vagy nincs éppen lehetőségem élni vele, nem fogok miatta kattogni:)
A néhanapján mariskát szívó pedig a szociális kábszeres lenne? Mert bár a marijuanát a kapudrognak tartják, mégis vannak, akik megállnak a kapunál, és nem lépnek be a pszichedelikus birodalomba.
Szóval nem értem, miért kell cimkézni, ha elkerülhető? Miért kell stigmatizálni, még a stigmák konkrét megjelenése előtt?

Az a csoport amelyiket kihagytam, a tagadók csoportja. Aki valójában már tudja hogy gyakorló alkoholista, csak kényelmetlen tükörbe néznie, és meglátnia az igazságot:(
Ők szoktak előbb, de inkább utóbb addiktológushoz fordulni vagy önszántukból, vagy környezeti nyomás hatására. A folytatás pedig kétesélyes, magad is olvashatod itt.

egysmás 2017.02.06. 17:58:21

@she_wolf: nem én találtam ki a szociális ivó kifejezést. Ez a terminus technicus. A zugivó, meg az, aki az alkohol köré szervezi az életét, az pl. nem szociális ivó.

A fű, valóban szociális drog, jellemzően társasági esemény a fogyasztása.
A kapudrog elméletet megcáfolták\komoly helyeken, intelligens közegben nem fogadják el igaznak.

A cimkézés nem elkerülhető, ha meg akarja különböztetni egymástól a dolgokat az ember, és nem akarja egyetlen masszaként kezelni a dolgokat.
Pl. muszáj cimkéznie, ha meg akarja különböztetni a kocabagóst a láncdohányostól, a szociális ivót az alkoholistától, vagy a rekreációs célból füvezőt attól, aki évek óta be van tépve.
A stigmatizációs felvetésedet nem értem!
Ha nekem a fenti beszélgetésből az jött le, amit leírtam, akkor az jött le.
Ezzel nem stigmatizáltam senkit, a környezetvédőkön, keresztényeken és zsidókon kívül másokat nem is szoktam, azok pedig megérdemlik.
Ha ehhez hozzávesszük a tudományos álláspontot, ami szerint alkoholizmus a napi egy pohár sör is meg az is, ha kéthetente zenés tancos mulatság közben spiccesre issza nagát az ember, úgy érzem, nem lőttem nagyon mellé.
Az, hogy te árnyalni próbálsz, meg vitatkozol, az oké meg rendben van, de ez a dolog egy biten dől el, ezen:

"Ha ki tud hagyni heteket, hónapokat, de időnként KELL neki a pia, és nem tud lemondani róla, akkor alkoholista."

Ha valakinek nem KELL a pia, akkor az nem fog inni, tehát, ha iszik, akkor neki KELL a pia, konklúzió, alkoholista.
Akkor, ha a kéthavonta esedékes baráti találkozón nem akar málnázni, alkesz, mert nem csak találkozni akar, hanem sörözni is.

she_wolf 2017.02.06. 19:15:20

@egysmás:
Tudom, hogy nem te vagy a keresztapa:)
Ezzel együtt továbbra is az a véleményem, hogy hülyeség cimkét akasztani arra az emberre, aki alkalomszerűen és káros következmények nélkül meg merészel inni egy italt:) De ez az én szubjektív véleményem.

Új fogalmat vontál be: a zugivót. A zugivó az az alkoholista, aki nagyon is tisztában van azzal, hogy mit tesz, és hogy amit tesz, az nem jó. Eltitkolja tehát, dugdossa a piát, mindenféle praktikát bevet annak érdekében, hogy ne érezze a környezete a alkohol szagát rajta.
Később pedig részben vállalja, részben pedig rátölt vagy éppen előmelegít, hogy ki ne derüljön, mekkora mennyiséget iszik meg.

Hogy kapudrog vagy sem, a használótól függ. Ugyanúgy, mint ahogy -legyen neked- a szociális ivóból sem lesz szükségszerűen alkoholista, a mariskát pöfékelőből sem lesz minden esetben pl.: heroinista. Emberi alapanyag kérdése, hogy mennyire hajlamos a függőségre.
Ha már az intelligens helyeket megemlítetted: nekem a SOTE eléggé intelligens tud lenni:
semmelweis.hu/egeszsegverseny/files/2016/01/Klasszikus-k%C3%A1b%C3%ADt%C3%B3szerek.pdf

Én némileg egyszerűbben kezelem a helyzetet az alkohollal kapcsolatosan. Vannak az alkoholisták, a függők, és a "mormálisan" működő fogyasztók. A negyedik kategóriát (aki soha, semmilyen körülmények között nem fogyaszt alkoholt) nem említem.
Az általad hivatkozott tudományos álláspont szigorúan véve nem létezik, mert ahány orvost kérdezel, ahány leírást olvasol az alkoholizmus definíciójáról, annyi választ fogsz kapni. Nincs egységesen megfogalmazott álláspont ezzel kapcsolatban.

Ha nem KELL a pia, még ihatok, ha megkínálnak, vagy ha azt mondom, hogy most rumos kávét kívánok. Viszont ha KELL a pia, akkor nem véletlenül érzem azt, hogy kell, pláne azzal súlyosbítva, hogy le sem tudok mondani róla. Ott már valóban baj van.
Ha kéthavonta összejövök a barátaimmal, ugyanúgy ihatok is, mint nem. Ez a szabad akaratomtól függő döntés. Ha csak azért találkozom velük, hogy ihassak, és ne a szekrény aljából kelljen otthon előbányászni a butykost, akkor szintén gáz van.
Tőlünk (de tőlem egészen biztosan) jóval okosabb, és a témával hivatásszerűen foglalkozó szakemberek számára is nehéz meghúzni a határvonalakat.

Én pedig saját tapasztalatból írom amit írok, mert az alkoholizmus összes állomását megjártam már, mindeközben rengeteg emberrel meg -és átbeszélve ezt a dolgot:(

(Mi bajod a környezetvédőkkel?:D Tök jó fejek, de a sötétzöldeket én sem csípem:D)

egysmás 2017.02.06. 20:58:09

@she_wolf: én ismeretlenül is szurkolok neked és minden sorstársadnak.
A legkomolyabban.
Ezt el kell mondanom, mert azt hiszem, ez elmaradt.
A fenti trollkodásért pedig bocsánatot kérek, nem akartalak megbántani, megsérteni, ilyesmi és revideálom azt amit mondtam, az nem az alkoholisták véleménye, hanem az addiktológusoké. :)

A környezetvédőket pedig azért utálom, mert pl. nekik köszönhető a diesel-botrány: hoztak valami törvényt, amit betű szerint betartottak az autógyárak, és amikor kiderült, hogy a betű szerinti betartás az nem az, amire ők gondoltak, akkor nem az a hülye, aki nem tudja kodifikálni a szándékot, hanem az, aki a törvénynek akar megfelelni, nem pedig az elvárásoknak.
Meg a környezetvédők általában állatvédők is és anélkül akarják védeni az állatokat, természeti környezetet, hogy kifizetnék annak az árát: ha fontos, hogy legyen a szavannán elefánt, akkor etetni kell azokat az embereket, akik pont ott laknak, ahol az elefánt, de nekik már nem jut miattuk művelhető föld.
Vagy ne a vadászt csesztessük egy olyan ökoszisztémában, amelyben több nagyvad van, mint a terület természetes eltartóképessége (ez gyakorlatilag a teljes Európát jelenti), hanem az élővizi halászatot, ami iszonyú károkat okoz, miközben nincs gyakorlati haszna.

she_wolf 2017.02.06. 22:14:10

@egysmás:
Köszönöm:)
Addiktológusokról inkább ne, ha lehet!:D Éppen itt olvastam vagy a bloggerinától, vagy valamelyik hozzászólótól, hogy addiktológus szakmai tanácsa így hangzott: igyon fokozottabban kevesebbet. Azt hiszem, inkább no komment:)
Az az addiktológus aki engem próbált leállítani könyörtelen volt, és vonásra megmondta, hogy mi lesz. Be is jött az utolsó szóig.
A háziorvos szintén egy egyenes ember, neki "csak" az életemet köszönhetem, pedig akkor már absztinens voltam jó ideje. Azt hiszem, nekem a szakemberekkel sikerült megtalálnom azt a hangot, ami azt eredményezte, hogy most itt körmölhetek.
Amit rendkívül fontosnak tartok ha az ember hozzám hasonló helyzetbe kerül: őszintén elmondani mindent, és ha újra önállóan gondolkodni és cselekedni képes emberként akarunk élni, akkor fogadjuk el a segítséggel kötelezően együttjáró feltételeket. Másképp ebből nincs kiút.
Egy ilyen "karrier" rengeteg tanulást követel meg, és elsősorban magunkat kell megtanulnunk. Legalábbis én így gondolom. Az internet nagyon hasznos lehet, ha jól bánunk vele, és nem hülyítjük magunkat általa. Rá kell szánni az időt a tájékozódásra, és legalább magunknak ne hazudjunk, amikor megoldást keresünk. Az itteni eszmecserék pedig kifejezetten pozitívak lehetnek, mert segít az embernek eligazodni önmagán (no és persze az sem mindegy, hogy mivel szembesül egy ilyen fórumon).

Környezetvédelem: ezért mondtam, hogy a sötétzöldeket nem csípem:) Ahogy telik tőlem védem a környezetet, ellenben eszem húst, és autóval közlekedem. Hordok bőrt, de szőrmét nem. Ott is van középút, csak meg kell találni. A Föld viszont egyre kisebb ahhoz, hogy mindenki (növény-ember-állat) békében elférjen egymás mellett. A hazai állatvédők a vadászokat simán a saját fegyverükkel lőnék agyon Bambi miatt, pedig a vadgazdálkodás jóval komplikáltabb (és nem kevésbé hasznosabb), mint azt sokan gondolnák.
De ez most nem ide tartozik:)
A "Cowspiracy" című filmet láttad? Ha nem, szerintem érdekesnek fogod találni:
indavideo.hu/video/Cowspiracy_-_The_sustainability_secret_MAGYAR_FELIRAT

@józanakaroklenni! Bocs' az osztályidegen linkért!

she_wolf 2017.02.07. 17:12:29

@Francekellregisztralni:
Ez már volt, köszi.
Helyesebben nem EZ volt, csak ugyanez a séma, de még a példák is, csak kicsit hosszabban, és magyar szöveges feliratozással.
Fáradj át ebben a blogban ide:
jozanakaroklenni.blog.hu/2017/01/29/johann_hari_eloadasa_a_fuggosegekrol#c32316572

és íme:)

pUxlock 2017.02.07. 17:55:53

Rengeteg leírást,személyes beszámolót, tudományos vizsgálatot és érveket elolvastam pro és kontra az alkoholfüggőségről főleg azért mert én is érintett vagyok a témában.
Kezdjük ott, hogy a genetikával magyarázzák a függőségre való hajlamot. Ez teljesen igaz, hiszen már a magzat is endorfint(boldogsághormon) termel az anyaméhben annak érdekében, hogy az anyja függőséget érezzen a táplálására és kihordására. A szülés utáni depresszió egyik oka az endorfin-adag csökkenése.
Tehát a szervezetünk alapból termel olyan hormonokat amitől jól érezzük magunkat és boldogok leszünk. Akiknél ez a folyamatos megelégedettség-érzés nincs jelen mert a szervezetük nem tud előállítani megfelelő mértékű hormont, azokból lesznek az öngyilkosok,pszichopaták, kényszeres evők,alkoholisták,drogosok,extrém távfutók,hegymászók,autóversenyzők,írók,színészek stb.
Persze mindenkinél más ez a hatás éppen ezért nem lehet(és nem is szabad) kategóriákba sorolni mindenkit.
Természetesen az endorfinon kívül rengeteg minden befolyásolja a "függést". Szociális,anyagi helyzet, a szülők gyermeknevelési szokásai,társaság, lelki beállítottság stb.
Például az anyatejben is vannak úgynevezett endokannabinoidok amik arra késztetik az újszülöttet hogy még több anyatejet szívjon magába. (Ezzel magyarázzák azt a jelenséget, hogy aki betép fűtől annak evési kényszere lesz).

she_wolf 2017.02.07. 19:39:39

@pUxlock:
A genetikai (rész)eredményekről én is olvastam, de nem nagyon mentem itt el ebbe az irányba, mert nem akartam ennyire elvinni a beszélgetést.
Azt tapasztalom ugyanis (és igen, itt is!), hogy amikor a függéségre való genetikai hajlamon keresztül közelítem meg ezt a témát, rögtön az az első reakció, hogy nem akarom elismerni a saját feleősségemet, hanem áttolom egy olyan dologra, ami adott, mondván, hogy bocs, nem tehetek róla, nincs beleszólásom. Pedig erről szó sincs. Nekem is hosszú időbe telt, míg összeállt a kép.

Az viszont tény, hogy a józanságom a fentiek függvényében még értékesebb lett a számomra, és hogy nagyképűzzek is: immár nem csak azért lehetek elégedett, hogy józan tudok maradni, hanem azért is, mert ezt annak ellenére sikerült elérnem (igaz, némi veszteség árán), hogy milyen ócska lapokat húztam:)

Mert azt hiszem, nálam minden ezüst tálcán volt tálalva ahhoz, hogy alkoholfüggővé váljak.

she_wolf 2017.02.07. 19:40:46

@józanakaroklenni:
Ez a kérdés fel sem merült bennem, csak gondoltam, ha esetleg hosszabban el akarna merülni a dologban, akkor linkelek egyet;)

aa78 2017.02.16. 20:44:42

@nyelv-ész: Látom, szakérted a témát. Van/volt valamilyen függőséged, vagy csak látatlanban véleménykedsz?
süti beállítások módosítása