A havi őszinte bejegyzés amivel pofán vágom magam így a 11. napon
2016. november 25. írta: józanakaroklenni

A havi őszinte bejegyzés amivel pofán vágom magam így a 11. napon

Szia. 24 éves vagyok, lány, és 3 éve alkoholista. Nem annyira az emberek "szórakoztatása"/okítása, de inkább a magam, és a sorstársaim segítése miatt kezdem el írni ezt a blogot. Sok korombeli fiatal küzd ezzel a problémával, akár úgy, hogy bevallja magának, akár úgy, hogy nem. Szeretnék nem inni. Kendőzetlenül, őszintén fogom leírni ennek a folyamatát. Azt is le fogom írni, ha sikerül, és azt is, ha nem. Te pedig, ha szeretnéd, kövesd ezt.

no-to-alcohol.jpg

Azóta sem ittam.

via GIPHY

 

És nem könnyű. Nem vagyok jól fizikailag, feszült vagyok, (mit feszült, az agresszív kismalac egy irgalmas szamaritánus hozzám képest), remegek, hányingerem van, nem is részletezném, de irgalmatlan jó érzés, hogy ennek ellenére is bírom még.

Meglepően sok időm felszabadult, és sokat gondolkodtam.

És rájöttem arra, hogy részben vagy egészben, de azért iszom, mert nincs másom. Abba most nem mennék bele, hogy mekkora balf   szerencsétlennek kell lenni, hogy ezt elérd 24 évesen, de álljunk meg itt egy percre, mert ez fontos dolog.

Ha jól számolom ez a 11. napom. Ebben a 11 napban rájöttem arra, hogy mennyire üressé tettem az életem. Mindegy, hogy valami általam sem tudott/bevallott tényező, vagy valamilyen genetikai hajlamosság miatt kezdődött az egész, most itt tartunk.

Felszabadult ugye jó sok időm. A tanácsotokat megfogadva elkezdtem magamnak más programot keresni esténként, mert ahogy írtam is a filmezés/sorozatozás és az ivás teljesen összemosódott az agyamban. Na igen, de mit?

Ez bizony nehezebben ment, mint gondoltam. Ugyanis MINDENBŐL kiestem.

Az első ötletem az volt, hogy szervezek valami programot barátokkal. Túl azon, hogy csodálkozó hanggal fogadták az ötletem, a normális emberek nem érnek ám rá minden este. Igen, mert vannak emberek, akiknek párja, családja, hobbija, edzése, szekta gyűlése, kutyája, macskája,  heti rituális kecskeáldozása, nyaralása, aktív barátságai, vagy a jóistentudja, VALAMIJE van. 

Nekem csak az alkohol, mint most kiderült.

Nem sajnáltatni akarom magam félre ne értsétek, inkább megrémít az, hogy ezt eddig mennyire nem fogalmaztam meg magamban. Igazából talán fel sem tűnt, annyira a pohár fenekén át szemléltem mindent.

Pohártól pohárig éltem, és közben szinte észre sem vettem, hogy mi történik körülöttem. Vagy inkább nem érdekelt.

Nyilván nem bízom el magam 11 nap után, de itt az ideje, hogy újra megtöltsem az életem tartalommal.

Korábban írtam egy listát arról, hogy milyen negatív hatásai voltak az alkoholnak az életemre. (Itt: http://jozanakaroklenni.blog.hu/2016/10/03/az_alkohol_negativ_hatasai_az_eletemre ) Nézzük, hogy állunk most, és mit kell még tenni. Ezeket a pontokat fogalmaztam meg akkor, október elején : 

1, Befordultam

Ebben semmi nem változott, sőt, ez olyasmi, ami minden pohár bortól csak rosszabb lesz. Megfogadtam az eredeti cikk írásakor, hogy több alkoholmentes programot szervezek, és el is járok rá, de nem tettem meg, talán csak egyszer kétszer.

Az elmúlt 11 napban volt 1-2 baráti program, lesz most a hétvégén is. Fontos, mert egyrészt elvonja a figyelmem, másrészt igencsak rám fér, hogy többet legyek emberek között.

2, Sokkal lustább lettem

Ez határozottan javult. Minden nap sétálok – zene a fülbe, még élvezem is – , sajnos nem annyit, amennyit kéne, de néha eljárok konditerembe, plusz ha itthon vagyok is igyekszem a hosszabb végéről megfogni a munkát. Nem áll napokig a mosatlan edény a mosogatóban, nem az ágyban döglök hanem leülök az íróasztalhoz – biztos baromságnak hangzik, hogy ezt így kiemelem, de tényleg sokkal aktívabb vagyok tőle – nem busszal járok dolgozni, hanem sétálok, stb.

Egyébként ezeken nem csak most kezdtem változtatni, ivás mellett is már igyekeztem ezeket beiktatni, és komolyan venni, a napok nagy részében sikerült is.

Azt hiszem kijelenthetem, hogy a legtöbb alkoholistára jellemző, hogy elhagyja magát, igénytelen(ebb) lesz. Nem mennék a részletekbe, de rám is.

Amióta megrugdosom magam, és figyelek ilyen – egyébként tényleg apróságokra, amik régen tök természetesek voltak nekem is, sokkal inkább embernek érzem magam.

Talán az egyik legfontosabb dolog egy aktívan „működő” alkoholistánál, hogy ne engedje el ezeket az apróságokat.

3, Meghíztam

Jelentem, fogytam! :)

Egészségesen étkezem – hal, csirke, zöldségek, kókuszolaj, fogyis kenyér, sonka, blablabla, és egyébként nem megterhelő, ezek finom kaják.

Persze egy borozós este után olyan az ember, mint a mosott ürülék, de ha kicsit magamhoz tértem, kifejezetten jól esik normálisan étkezni, nem pedig szemét kajákat enni, komolyan sokkal jobb a közérzetem. Mivel az alkohol ugye eléggé megterheli az ember gyomrát, még jól is esik ilyen könnyű kajákat enni.

Most azóta, hogy nem ittam ezt nem mondhatom el, mert elég rosszul vagyok, és nem bírok valami sok kaját leerőszakolni, de ez ugye vele jár.

4, Gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy párkapcsolatot alakítsak ki

Ez sem változott semmit, de kifejtettem már egy bejegyzésben, hogy egyelőre nem is ez az első számomra.

5, Egészségügyi következmények

Ez sajnos nem javult annyit, mint szeretném, és bár mindig nagyon ígérgetem magamnak, hogy elmegyek egy olyan bokától tokáig kivizsgálásra, végül nem tettem meg.

Ezeket jegyeztem fel az eredeti bejegyzéskor:

  • Folyamatos fáradtság. (ez a több mozgással, és egészséges étkezéssel tényleg sokat javult)
  • Nagyon rossz a gyomrom (ez rosszabb lett)
  • Rendszeres hasmenés (ez is) [amióta nem iszom, néhány nap után megszűnt]
  • Romló látás (ez is)
  • Reggelente vádligörcs (tudom, hogy ez elvileg magnézium hiány, de én annyi magnéziumot szedek azóta, hogy ez van, hogy lassan magnézium mérgezést kapok. Mégsem múlik el, tehát feltételezem, hogy az alkoholhoz van köze.) (ez már csak ritkán van)
  • Időnkénti depresszió (a több mozgás, egészséges étkezés, a blog, stb, szóval ez javult. Jobban érzem magam lelkileg)

 

+1 ami akkor még nem került feljegyzésre:

Basszus 3 rohadt percig nem bírok megjegyezni valamit. Sokszor eszembe jut, hogy jajj megnézem ezt meg azt a neten, és mire megnyitom az ablakot, már nem emlékszem mit akartam. Kimegyek a konyhába, hogy ezt meg azt csinálok, megállok a szoba közepén, és nézek, mint a hal a zacsiban, hogy mi a frásznak is jöttem ki? B1 vitamin. Rendelek is 3 raklapnyit, mer’ ez őrületesen gáz.

6, Nehezebb koncentrálni

Ez határozottan rosszabb lett, ahogy az előző pont végén is írtam.

7, Anyagi gondok

 Ez is javult, írom, mire költök, igyekszem plusz munkákat vállalni, stb.

 

Szóval szóval, nem könnyű, de legalább elég nehéz, nem bízom el magam persze, de haladunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jozanakaroklenni.blog.hu/api/trackback/id/tr9211998792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalai Béla 2016.11.25. 23:40:25

Komplex B vitamint szedj, kell oda B2, B6 és B12 is. Meg a kalciumot, káliumot is kimosta a szervezetedből a cucc, a magnézium csak a jéghegy csúcsa. A látási problémák, végtagok zsibbadása, koncentrációs zavarok ezek hiánya miatt vannak. Mérgezni nem tudod vele magad, viszont raktározni se tud belőle a szervezet: amit nem használ fel közvetlenül, az kiürül.

Ha 11 nap után is hányingered és hasmenésed van, az nem jó hír. Max. három-négy nap után el kéne múljon a hasmenés, tekintetbe véve, hogy hány éves vagy, és ennek megfelelően mennyire ihattad szét magad. A hányinger meg eleve durva, 10-20 év alkoholizmus után se kellene leálláskor jelentkezzen. Pont, hogy zabálási kényszer lenne normális (különösen édességek, a cukorhiány és a bevitt kalória kényszeres pótlására). Meg ha vastagon rajta vagy, az ereidben, idegeidben érzed a szer hiányát, mert a szervezet megszokta a folyamatos túlterhelést, amit az alkohol feldolgozása jelent neki. De ez három év alatt nemigen alakulhat még ki. Vérnyomás, pulzus hogy áll? Változott ahhoz képest, mint mikor ittál?

Szerintem ezzel a hányingerrel-hasmenéssel más is lesz a dologban. Tényleg nem ártana megnézni azt az orvost. Ha nem is teljes kivizsgálás, de ezekkel a tünetekkel kezdjen már valamit.

józanakaroklenni 2016.11.25. 23:51:58

Tenyleg felreerthetoen fogalmaztam, a hasam mar nem megy, par napig ment csak miota nem iszom, altalanossagban ertettem, hogy romlott.
A hanyinger viszont sajnos nem javult.

Vernyomast nem mertem, magas volt eddig is kicsit, merek holnap.

Koszi a tippeket

she_wolf 2016.11.26. 06:38:17

Örülök a fejleményeknek, még akkor is, ha egyelőre nem rózsás a helyzet.
Igen, az alkohol kiiktatása után jelentkeznek azok a dolgok, amikről írsz, természetesen mindenkinél más intenzitással, és ideig.
Az egyik ilyen, hogy talán most igazán szembesültél azzal, hogy mennyire gúzsba köti az embert az, hogy az alkohol köré szerveződött eddig az élete. A barátoknak, ismerősöknek megvan a maguk élete, és nem tudom, mennyire nyitottál feléjük, de ha van köztük 1-2 aki jobban ismeri a problémádat és bizalmasabb viszonyban vagytok, ne szégyellj segítséget kérni tőlük közös időtöltésre. Én legalábbis ezt tenném, ha a helyedbe képzelem magam.

Javaslatom lenne, hogy mindenképpen keress fel egy belgyógyászt, és kérj laborba beutalót, mert üdvös lenne tudni, hogy hányadán állsz ionokkal, enzimekkel. A vérnyomásodat pedig legalább kezdetben rendszeresen vezesd egy papíron, vagy tölts le netről egy vérnyomásnaplót.
Itt van egy egyszerű:
szalkapraxis.hu/pdf/RR_naplo.pdf

Foglald el magad például a magaddal való törődéssel. A pozitív változások plusz lökést adnak a józanság megtartásához!:)

Zalai Bélához hasonlóan úgy gondolom, hogy orvos bevonása szükséges lenne (labor, képalkotó vizsgálatok -legalább egy hasi UH) ahhoz, hogy egy átfogó képet kaphass az állapotodról, mert ahogy írta is, ennek az állapotnak az eléréséhez jóval több idő kellene.
11 száraz nap után elvileg már nem lenne szabad remegésnek, hányingernek lennie. 2-3 nap után már túl kellett volna jutnod az enyhébb elvonási tüneteken. A komolyabb elvonási tüneteket pedig vagy orvos tudja enyhíteni, vagy már javában újra innál, mert a szervezeted nem funkcionálna alkohol nélkül.
Az egyéni toleranciát tekintve jelentős különbségek mutatkozhatnak emberek között, de ezt így kirívónak mondanám.
Természetesen nem meghatározó amit mondok, hiszen nem szakember vagyok.

Elfelejtesz dolgokat, van ilyen. Ne szégyelj emlékeztetőket írni, akár minden apró dologról! Most egyébként is változás van körülötted és benned, ezek mellett dolgozol, az agy elfárad, könnyen röppennek a gondolatok.
Nekem 3 "post it" tömböm van: konyhában, hálóban, és a számítógép mellett. Bármi adódik, rögtön vésem, és tacepaózok vele:)
Azt mondom, hogy csak nyugi, fusd meg a kötelezőket dokinál, és maradj ezen az úton! Hidd el, megéri!:)

iamszendrei 2016.11.26. 07:10:15

Kedves Blogger,

Párom tegnap este találta a blogod, és azonnal átküldte nekem, mivel én is érintett voltam.
Három éve szárazan. Nem áltatlak, nem könnyű.
Magamra ismertem a posztjaidban, és megerősítettél sok mindenben.
Talán nem is tudod, milyen fontos, amit csinálsz.
Nagyon jól írsz, érdemes lenne foglalkoznod vele!

A poszthoz:
Teljesen normális, hogy rosszul vagy, az első hónapom nekem még rosszabb is volt.
De ami fontos: EZ MÁR NEM KÖZVETLEN ELVONÁSI TÜNET!
Ezt magadnak csinálod.
Írod, hogy nagyon feszült vagy, láthatóan agyalsz az életeden, megvisel amivé vált, és nagyon innál már.

Így voltam én is, engem ráadásul még az exem is magamra hagyott az utolsó ivós hónapomban.
Hálistennek, mert így megismertem a párom.

Próbálj kicsit relaxálni, és meglátod fokozatosan jobban leszel.
Menj el valami wellnessbe.
Masszíroztasd meg magad.
Kedveskedj magadnak, kicsit ne a diéta legyen az első.
Ne pörögj kicsit azon, mit kell rendbe tenni.

Orvoshoz menj el ahogy többen írták, de ne parázz, 3 év után nem lehet komoly bajod.
Kitartás! ;)

KK69 2016.11.26. 10:27:03

Fantasztikus vagy! Szuper! Örülök neked.

chicken wings 2016.11.26. 10:29:45

Én csak a befordulás részhez tudok hozzászólni. Alapvetően én is introvertált személyiség vagyok, és nehezen szervezek magamnak programokat. Amikor véget ért egy 4 éves kapcsolatom, akkor ugyanazt éreztem, mint te: hirtelen nagy üresség, nem tudtam, mit kezdjek magammal. Látszólag mindenkinek megvolt a saját kis élete otthon, munkahelyen, ezzel-azzal, nekem pedig nem volt akkora baráti köröm, amennyi társasági igényem lett volna.

Szóval ez az ürességérzet véleményem szerint minden, napjaidat meghatározó szokás elhagyása után jelentkezik, és normális. Könnyű leírni, hogy lendülj át rajta, szervezz programokat, majd jobb lesz, de a valóság az az, hogy rohadt szar lesz hónapokon át, mert amint hazaérsz a lakásba, újra rádtör az a nyomasztó érzés. És szerintem pont ez az az érzés, ami miatt az emberek inni kezdenek, és abban az időszakomban nekem sem volt olyan nap, amikor ne tettem volna.

Érdemi tanácsot nem tudok adni sajnos. Kitartást, éld az életed, kényszerítsd rá magad a társasági életre.

jeanvaljan52 2016.11.26. 14:16:16

Kedves Józan Akarok Lenni!
Most azután kapod a jobbnál jobb tanácsokat; engedd meg, hogy én sem maradjak ki ebből az ünneplésből.

Úgyis azt fogsz csinálni, amit Te akarsz, és azt bizony a legjobban is teszed, ha így lesz.

A hozzászólók közül leginkább @iamszendrei bejegyzése tetszik, aki a jelek szerint tudja, miről beszél. A végén azért ő is megemlíti, hogy menj el orvoshoz, amihez én annyit tennék hozzá, hogy menj el, ha nagyon akarsz, de előtte gondold át, hogy mit mondanál neki?
"Lejöttem a piáról, 11 nap után már jobb az anyagcserém, de még csak könnyű kajákat tudok enni, úgymint hal, csirke, zöldségek, kókuszolaj, fogyis kenyér, sonka; mert még úgy érzem, hogy hányingerem van.
Az elmúlt három évben az ital vitte nálam a pálmát, miatta elhanyagoltam a kapcsolataimat, de a 11 napba már belefért két program a barátokkal, pia helyett séta, zene hallgatással, már rendet tartok magam körül, és bár egyelőre még nem élesítettem ki egy párkapcsolatot, de kezdek kinyílni a világ felé, és különben sem sürgős.
Még nem vagyok százas, de szűk két hét alatt már egy csomó pozitív dolgot tapasztaltam...."
Valóban?
Ha én doki lennék, azt mondanám ezek után, hogy nos, örülök, hogy találkoztunk, Ön egy nagyszerű nő, szilárd jellemmel, mert lám, önerőből megoldódni látszik a problémája, ezért hadd kérdezzem meg, hogy nekem nem tudna segíteni véletlenül? Nincs valami tippje, hogy...? stb. stb.

Szóval, komolyra fordítva a szót, megnyugtatlak, hogy az alkohol miatt, ennyi idő után, még biztosan nem lehet semmilyen egészségügyi gondod. A tüneteid normálisak. Más kérdés, hogy a szervezeted érzékeli a változást, kissé hőbörög is, de meg fog nyugodni.
A máj is regenerálódik magától, ez tuti.
Ez ügyben okosoktól hallottam, hogy a feszültségben és a hányingerben is a máj a ludas. Helyre kell jönnie, de ehhez nem kell gyógyszer. Tud regenerálódni. Ha valaki például már ott tart, hogy pia nélkül remeg a keze (esetleg mindene), alapvetően arról is az itallal megnyomorgatott máj tehet. De még ebből is helyre tud jönni. Sok gyümölcs, meg szőlő persze, ha szereted, az jöhet, az segít a helyre zökkentésben. Nekem, ha már félig a halálomon voltam, akkor a gyümölcsön túl egyszerre 3-4 deci aloe vera gél 1 órán belül visszahozott az élők sorába.
"Hálából" most is többször neki állok, és 3 cent-fél deci/nap mennyiségeket lehajtok reggelenként. Valaki azt mondja, ez alkoholmentes aperitif. Bánom is én.

Persze, azt tégy, amit jónak látsz.
De én azon a térfélen vagyok, aki azt mondja, hogy ne rohanjunk rögtön az orvoshoz. Már csak azért sem, mert ez egy lépés abba az irányba, hogy átengedd másnak az irányítást.
Attól pedig, hogy mástól várjunk megoldást, arra a "bajra", amiért a blogot indítottad; óva intek mindenkit.
Szóval, a vélemény nyilvánítási szabadság jegyében, nekem ez a véleményem.

fénycsepp 2016.11.26. 14:46:29

ha már konditerem, én valami csoportos foglalkozást keresnék, egy nem túl nehezet. Szerintem ez könnyebb és jobban motivál, persze egy bátorító edző a legfontosabb. Dinamikus jóga, mondjuk?:)

Hajrá :)

she_wolf 2016.11.27. 05:39:04

@jeanvaljan52:
Ne haragudj, nem vitatkolzni akarok veled, de én nem merném venni a bátorságot, hogy valakit lebeszéljek egy átfogó orvosi kivizsgálásról.
Ez nem az irányítás átengedése, hanem tájékozódás. Úgy gondolom, érdemes lenne tudnia a poszternek, hogy most, ebben a pillanatban milyen állapotban van a szervezeti működése.
Egy egészséges átlagember napi egy üveg bortól elvileg függővé sem lenne szabad, hogy váljon 3 év alatt. Simán letehetné az üveget minden következmény nélkül!
De a poszternek komoly problémákat okoz az alkohol elhagyása kifejezett testi tünetek formájában. Ezt véleményem szerint nem szabad a szőnyeg alá söpörni.
Látható, olvasható a posztjaiban, hogy mit gürizett, míg egyáltalán képbe került magával, mert segítséget (mentális segítséget) nem kapott.
Most, hogy önerőből itt tart, már egyszerűbb a helyzet kezelése, hiszen "csak" a következményekkel kell foglalkozni, és "csak" úgy alakítani az életét, hogy alkohol minél hátrébb szoruljon a rangsorban.

A máj valóban egy fantasztikus teherbírású szerv, de ne felejtsük el, hogy amit gyakran regenerációnak gondolunk, az csak annyi, hogy a nagyban károsodott terület sztrájkol, a melót pedig átveszi az egészséges állomány.
Hihetetlenül kis terület képes szinte maradéktalanul elvégezni a teljes munkát, de ezzel azért nem illik kísérletezgetni:)
A májenzimek nálam tankönyi értékeket mutatnak, pedig tudom, hogy nem úsztam meg maradandó májszöveti károsodás nélkül. Ezt csak azért írom, hogy már megint arra hívjam fel a figyelmet, hogy bagatellizálni nem jó:(
Egy ideig működik a visszarendeződés, aztán pedig már csak ballasztanyag. Ezért nem ártana egy hasi UH.

Nem tudom, te eddig milyen orvosokkal találkoztál, de ha előadnám egy orvosnak azt, amit felvezettél, és az általad leírt módon reagálna a doki, valószínűleg az utolsó találkozásom lenne vele, és máshoz mennék.

"Szóval, komolyra fordítva a szót, megnyugtatlak, hogy az alkohol miatt, ennyi idő után, még biztosan nem lehet semmilyen egészségügyi gondod. A tüneteid normálisak."

Ez így nagyon merész kijelentés!

jeanvaljan52 2016.11.27. 13:09:05

@she_wolf: Nem gondolkodunk egyformán, annyi szent. De, mint írtam, a földön nincs két egyforma falevél, két egyforma hópihe sem; miért lenne egyforma a mi kettőnk gondolatvilága?
Például én sem viccet, sem tanmesét nem szoktam értelmezni; vagy leesik, vagy sem. Te viszont egyből megmagyaráztad, hogy miről szól az általam küldött tanmese. Ha már így állunk, azért hozzátenném, hogy annak a mesének szerintem nem a hittérítő szerzetes a főszereplője, hanem az alkohol.
A másik, hogy hozzászólásaidban nem érzem annak bevállalását, hogy az absztinenciádban benne van a Te döntésed is. Megijedtél, és még most is félsz (bár nem szeretsz), de hogy a döntésedre is szükség volt a változtatáshoz, azt elhallgatod. Szép dolog a szerénység, de most mindannyian őszinték próbálunk lenni (hála a 24 éves lánynak). Ha nem hoztál volna döntést, még most is innál, vagy, ahogy ecsetelted, már örökre megoldódott volna az életed összes problémája.

Amikor a döntés születik, amiről én beszélek, látszólag nem történik semmi. Mindegy, mit csinálsz éppen, ülsz vagy állsz, netán sétálsz, vagy szerelmeskedsz. Egyszer csak a tudatodban feltör, hogy amit eddig így, azt ezután már nem úgy. Tiéd ez a felismerés, ez a sugallat, ez a megvilágosodás, mégis úgy tűnik, mintha jönne valahonnan, s miközben nem történt semmi, mégis érzed, hogy megfordultál. Érzed, hogy nem az vagy, aki eddig. Merd ezt észrevenni, merd ezt felismerni, merd ezt bevállalni!
Amikor kigondolom (elhatározom), hogy mit szeretnék, hogy például józan akarok lenni, az még a döntés. De már a kezdet. Ahhoz, hogy ez majd belülről feltörjön, lehet ismételgetni, lehet mantrázni, lehet leírni (az nagyon jó: leírni!), és naponta többször elolvasni (amennyiszer csak meg nem unom). De türelem. Meg fog jönni a döntés. Akarni kell, és meg fog jönni.
Persze, van, aki egy sokk hatására fordul meg. A sokk váltja ki a döntést. Amikor halálra rémül. Van ilyen. De akinek pisztolyt fognak a fejéhez, és e miatt dönt, az nem igazán az ő - saját - döntését hozza meg.

Jelen esetben valóban szeretném elkerülni, hogy orvost javasoljak. De ez csak egy vélemény, semmi több.

De megkérdezem: Te Miből gondolod, hogy jobban jár, ha felkeresi a túlterhelt egészségügyet, ahol megszurkálják, mérnek ezt, mérnek azt, küldik jobbra, küldik balra? Ahol kontroll anyagokat nyomnak belé, ahol a vizsgálatok káros sugarai érik, ahol találkozhat mindenféle szörnyű betegséggel, hiszen oda nem olyan egészségesek járnak, mint. Ahol, amíg várakozik, a sorstársak a nyakába zúdítják az összes nyavalyáikat, ahol jó, ha nem kap valamilyen fertőzést, ahol a leletek kiértékelésére a doki rászán három (no, jó, öt) percet, amiből a legfontosabb megállapítás az lesz, hogy két hónap múlva jöjjön vissza kontrollra.
Mert a betegségipar úgysem hagyja őt békén, ameddig be nem darálja.
Még szerencséje lesz, ha nem egy csomó recepttel távozik, hanem azt mondják neki, hogy sok zöldség, gyümölcs, de zsír is, meg fehérje; mértékkel szénhidrát is, no, meg sok mozgás, meg levegő, és lehet élvezni az életet; párkapcsolat, miegymás. De ezeket nem mondják, ez snassz lenne, nem elég tudományos, és főleg, mit szólna ehhez a gyógyszeripar, amely már azt is lediktálja, hogy mi legyen az orvosi szakkönyvekben.

De tegyük fel, hogy hősünk egy VIP vendég; külön orvos, külön nővér, külön ez, külön az, és nem kell, hogy keveredjen a plebsszel. Konzílium, csak neki. Egy szemernyit sem járna jobban! Nézz körül! A VIP-eseket meg rendre túlkezelik.
Ó nem az orvosokkal van bajom! Nem is az ápolókkal! A munkájuk előtt fejet hajtok. De ilyen a rendszer; tetszik, vagy sem, ilyen. Ezért mondom, hogy feleslegesen, ne lépjen be oda senki sem.

Azt írod: „A májenzimek nálam tankönyvi értékeket mutatnak, pedig tudom, hogy nem úsztam meg maradandó májszöveti károsodás nélkül. Ezt csak azért írom, hogy már megint arra hívjam fel a figyelmet, hogy bagatellizálni nem jó:( Egy ideig működik a visszarendeződés, aztán pedig már csak ballasztanyag. Ezért nem ártana egy hasi UH.”

Ezt megállapították, vagy csak Te gondolod így? És akár, így, akár úgy, megmondanád, hogy most mennyivel vagy beljebb, hogy úgy tudod: nem úsztad meg maradandó szöveti károsodás nélkül? Gyógyszert szedsz rá? Vagy májátültetésre vársz?
Ismerem én is azt a mondást, hogy „nincs egészséges ember, legfeljebb még nem vizsgálták ki rendesen.” Nosza, rajta! Szedjük szét, trancsírozzuk fel, böködjük, méricskéljük, nyomjuk tele, majd rendeljük vissza! Valamit csak találunk.

Ismerem, csak én ennek az ellenkezőjét vallom. Ennyi.

Egyébként ismeretlenül is üdvözöllek, és minden jót kívánok! És remélem, hogy neked sem, a 24 éves leánynak sem (főleg neki!), továbbá mindenkinek, aki megtisztel azzal, hogy elolvassa a bejegyzéseinket, nincs terhére az eszmecserénk.

Így legyen!

józanakaroklenni 2016.11.27. 13:10:54

Semmi gond, amíg kulturáltan cseréltek eszmét, de mindkettőtöket ismerlek annyira, hogy nem lesz ezzel gond. Egyébként nem volt időm még kommentet olvasni, csak átfutottam, és beengedtem, ami első ránézésre normális volt, válaszolok majd mindenre. Ha meg beengedek véletlenül valami moderálni valót, valaki majd sikítson :)

she_wolf 2016.11.27. 18:04:32

@jeanvaljan52:
Nemhogy a gondolatvilágunk, de a testünk működése sem egyforma!:)
Gondolj bele mennyire összetett az emberi test és annak működése, és rájössz, miért szajkózom annyira, hogy ismerjük meg legalább a sajátunkat, amennyire lehet!

A tanmesék nem azért vannak, hogy az értelmezésük révén gondolati útmutatóul szolgáljanak?
Ha rosszul értelmezem, az az én deficitem. Te elfogadod a tanmeséket értelmezés (megértés) nélkül?

"A másik, hogy hozzászólásaidban nem érzem annak bevállalását, hogy az absztinenciádban benne van a Te döntésed is."

Elhatározás-döntés-szabad akarat. Ebbe ragadtunk bele. Esetemben az volt a kérdés, hogy meg akarok-e halni, vagy egyelőre még nem. Ezt kellett eldöntenem, nem azt, hogy iszom-e, vagy sem.
A döntés a különböző alternatívák közti választási lehetőséget jelenti.
Számomra csak a "vagy-vagy" volt, mint választásiu lehetőség.
A szabad akaratot pedig nagy ívben elfelejthetem, amennyiben genetikai eredet áll a dependencia hátterében.

Hogy plasztikusabban fogalmazzak: úgy döntök, hogy ma nem kelek ki az ágyból, lustálkodni fogok egész nap. Mert szabad akaratomból elhatároztam, és erre a döntésre jutottam. Csakhogy pisilnem kellett, és máris kénytelen voltam elhagyni az ágyat:) Szóval bukott a nagy elhatározás, és a döntésemet felülírta valami, aminek a végrehajtását nem odázhatom el, mert az milyen már, ha 51 éves koromban lustaságból az ágyba pisilek?:D

Tudom, mit akarsz mondani az elhatározásról és a döntésről, de ezt ne nekem mondd, mert én tudom, hogy hogyan működöm:)
Számomra a megvilágosodás az volt, amikor a laborban megkaptam a leleteimet (többször), és átböngésztem őket. A földön jártam/járok, és nem gondolatokba süllyedek, hanem szakirodalomba.
Én így vagyok huzalozva.
A félelem miatt nem az én döntésem, hogy nem iszom? Lehet. Mennyivel bátrabb dolog félelemtől mentesen inni (mert szeretem a rum ízét, és átadni magam az élvezetének) ezáltal orosz rulettet játszva -aminek úgyis az a vége, hogy ellenfél híján úgyis én fogom főbe lőni magam, ugye?

Az orvosok: nagyon nem mindegy, kihez kerülsz, ez tagadhatatlan. Ha a háziorvosom egy csöppet is slendriánabb lett volna, most nem körmölnék itt.
Úgy viszonyulsz hozzájuk ahogy akarsz, illetve ahogy az eddigi tapasztalataid alapján szerinted érdemes.
De nem gondolom, hogy hasznos dolog egy adott esetben ennyire negatívan általánosítani.
Ha pontokba szedném az ellenérveimet, még holnap is ezt a hozzászólást írnám, úgyhogy zanzásítok:
egy egyébként egészséges ember nem fog hetekre lebetegedni attól, hogy kivárja, amíg kap a beutalót laborba. A laborban megvannak a szokásos vizsgálatok, de aki tart egy tűszúrástól, az lehetőleg meg se szülessen!
A poszter esetében milyen "kortoll anyagokról", káros sugárzásokról beszélsz?
Egyszerű laboratórium, vérvétel, vizeletminta, slussz! Még az eredményért sem kell bemenni, ki is postázzák, vagy éppen átküldik gépen a kérő orvosnak. A páciens is kérheti e-mailben (ha a feltételek adottak intézményi szinten).
Olyan rémképet festesz, hogy nem győzök csodálkozni: bemegyek egy beutalóval, és halálos betegen jövök haza egy olyan vizsgálatsorozat után, amihez képest az inkvizíció egy szülinapi zsúr? Mert kb. ez jön le abból, amit írtál.
Hogy az eü. kit és hogyan darál be, az a pácienstől függ.
Jelen esetben merem feltételezni a 24 évesről, hogy a leletében foglaltakat szépen kielemezgeti. Ez sokszorosan hasznos lehet a számára, mert betekitést ad a saját szervezetének a működésébe, állapotába.
A recepteket vagy kiváltja, vagy nem. Ha én bármikor is idegen gyógyszer nevével találkoztam, utánajártam, hogy miféle kegyszerről van szó.
Ezt a poszter is meg tudja tenni.
És az orvosnál kérdezni, kérdezni, kérdezni!
Gyakran találkozom azzal a problémával amit te is írtál: 5 perc, és kalap! A szánk nem kizárólag evésre (no és ivásra:D) való. Ha valami nem világos, akkor jelezni kell, és a doki nem hajthat el!

she_wolf 2016.11.27. 18:04:41

Folytatva az előzőt:
..."Ezt megállapították, vagy csak Te gondolod így? És akár, így, akár úgy, megmondanád, hogy most mennyivel vagy beljebb, hogy úgy tudod: nem úsztad meg maradandó szöveti károsodás nélkül? Gyógyszert szedsz rá? Vagy májátültetésre vársz?"

Megállapították, leírták, a felvételeket magam is láttam és bármikor gyönyörködhetek bennük, elmagyarázták többen is, egymástól függetlenül.
Képzelj el egy papírt az asztalodon, ami mindig ott volt. Most is ott van, csak beszakadt a széle. Ettől még írhatsz rá, radírozhatsz, újra írhatsz.
Arra kell vigyázni, hogy ne szakadjon tovább. Ennyi.
Gyógyszert már nem szedek rá, az átültetés pedig szóba sem került soha, pedig gyerekeket ijesztgettem a kikericssárga szememmel, bőrömmel.
A gyógyszerek szedését pedig éppen a májam érdekében mellőzöm, hiszen a legfőbb méregtelenítő szervemet -ami már egyébként is károsodott- nem akarom még jobban terhelni.

Amíg panaszmentes vagyok, addig nincs miért orvoshoz mennem. Éves szűrésekre elmegyek, oszt kalap!
És annyival vagyok beljebb, hogy tisztában vagyok az állapotommal:)

A nézetkülönbségek ellenére én örülök a beszélgetésünknek, és remélem, hogy ez nem tántorít el senkit attól, hogy írjon ide:)
A poszter pedig majdhogynem a két véglet párbeszédébe tekinthet bele, igaz, ez nem könnyíti meg a dolgát, de így leírva láthatja, mennyire másképp gondolkodva is ugyanaz az eredmény: az alkohol sok bajt képes okozni.

(Ketté kellett szednem, mert szájmenés miatt nem engedte egyben:D)

Kettős Billy (törölt) 2016.11.28. 09:18:53

"Basszus 3 rohadt percig nem bírok megjegyezni valamit. Sokszor eszembe jut, hogy jajj megnézem ezt meg azt a neten, és mire megnyitom az ablakot, már nem emlékszem mit akartam. Kimegyek a konyhába, hogy ezt meg azt csinálok, megállok a szoba közepén, és nézek, mint a hal a zacsiban, hogy mi a frásznak is jöttem ki? B1 vitamin. Rendelek is 3 raklapnyit, mer’ ez őrületesen gáz.

6, Nehezebb koncentrálni

Ez határozottan rosszabb lett, ahogy az előző pont végén is írtam."

ezen sokat nem fogsz tudni javítani, az elivott és megölt agysejtek nem teremelődnek újra... reménykedjünk, hogy B komplex vitaminkészítménnyel pótolni tudod az esetleges vita hiányt.

Kettős Billy (törölt) 2016.11.28. 09:19:02

Ja orvoshoz menni most felesleges. Főleg a háziorvos. Nem fog csinálni semmit. Max elküld vér/viezelet vizsgálatra.... a hányingerre max ajánl valami receptnélküli szert.

Vasöntőfi Karott 2016.11.29. 10:47:43

Kb. 25 éve olvastam egy Bánki M. Csaba könyvet, ő rosszabbnak tekintette az alkoholt, mint az akkori drogok nagy részét, mert a szervezet teljes egészét roncsolja. Azt is mondanám, ijedj meg, ezen károsodások egy része nem/nagyon nehezen jön helyre.
Íme a kéretlen jó tanácsok:
Labort érdemes csináltatni, B vitamin szint mérésével. B12 vitamin hiánya polyneuropátiát okozhat (cukorbetegségnél, Crohn betegségnél is még), ami nem jön helyre, de ha felszívódási zavar van is, injekcióval szinten tudják tartani, amivel a további romlás megelőzhető. Az alkohol okozhat még köszvényt (húgysavat is érdemes nézni), valamint cukorbetegséget is, hajlam esetén (vércukor nézés, esetleg magánban jobban lehet, az inzulin rezisztenciát nézni, ami hamarabb kimutatja, ha gond van). Ezek kezelhetők, s mindre jó hatással van a mozgás.
Konditerem helyett viszont csoportos mozgást javaslok, ugyanis az beépíthető a napirendbe, ha az ember tudja, hogy kedden 5-kor ezdés. Ráadásul társaság is jó lehet, keresgélni kell. Ezen felül valami olyat próbálnék ki, ami koordinációt fejlesztő összetett mozgás, ez az agyra is fejt ki fejlesztő, javító hatást. Ebből a szempontból nekem a küzdősportok a szimpatikusak, vannak köztük keményebbek, meg kevésbé kemények, lehet válogatni.
Kitartás, még fiatal vagy és erős, most könnyebb, mint idősebben lenne.

she_wolf 2016.11.29. 10:47:52

@Kettős Billy:

"Max elküld vér/viezelet vizsgálatra.... "
Jelen helyzetben nem is kell több, de ez legalább legyen meg! Szerintem:)

jeanvaljan52 2016.11.29. 10:47:56

@she_wolf: Hosszan szoktam írni. Most csak röviden. Köszönöm a fejtegetésed.

she_wolf 2016.12.01. 07:00:18

@jeanvaljan52:
Nincs mit, a lényeg, hogy bár mindenki különböző okokból kezd el inni, és mindenkinek más módszer válik be az alkohol elhagyásához, elkülöníthető halmazok léteznek, amelyekbe beletartozunk. Különböző halmazok tagjaiként pedig mindannyian arra gyúrunk, hogy magunk mögött hagyjuk azt, ami nem kívánatos.
(Most szomorúan és felháborodottan olvastam @nem várt fordulat hozzászólását a másik poszthoz, de őszintén kívánom, hogy sikerüljön neki!)

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2016.12.12. 14:55:05

Régóta érlelem, amit mondani szeretnék.
Egy teljesen más szemszög.
A leírásod hasonlít kicsit a szakítás, azon belül a friss szakítás folyamatához, lezajlásához.
Tulajdonképpen szakitottál, mégpedig Mr. Alkohollal, ha nem ismered ezt a régi Koncz Zsuzsa-számot, feltétlen hallgasd meg, szerintem úgymond magadra ismersz.

És ha már igy van, pozitívabb, ha átírod a bevezetőket.
"Alkoholista vagyok, de egyre rövb napja, hete, hónapja nem iszom."
Ez erőt és új identitást ad. Mert most olyan mintha nég mindog három éve lennénk, amikor egyszer csak megállt az idő.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2016.12.12. 14:55:57

@Névtelen betelefonáló: több napja, az elírásért lásd az érintőképernyős gépelés szépségeit.
süti beállítások módosítása